Top 10 konoba na otocima

Autor: Darija Vranešić Bender , 22. srpanj 2010. u 22:00

Osim divlje ljepote, nautičarima i ostalim ljubiteljima prirode otoci nude nezaboravne gastronomske užitke

Izabrali smo za vas konobe na jadranskim otocima koje provjereno nude kvalitetnu hranu, nesvakidašnju ponudu ili posebno ugodan doživljaj. I ekonomskim riječnikom: nude dobru vrijednost za uloženi novac. Ove otočne konobe nemaju a la carte jelovnike, već je gostima najbolje je prepustiti se preporuci domaćina koji će tradicionalnu hranu spraviti na osebujan način. Kako sve konobe imaju male kapacitete najavite dolazak.

1. otok Krk: Nada
Restoran Nada krčka je institucija, što i ne čudi s obzirom na staž od 35 godina. Sama konoba nalazi se ispod restorana, a smještena je u staroj gradskoj jezgri i uređena u tradicionalnom stilu. Konoba je nekad bila vinski podrum, čijom atmosferom i danas odiše. Ona tvori čvrst temelj restoranu na katu koji nudi delicije poput rižota od škampa, grdobine u umaku od škampa i neizbježnu krčku janjetinu. U konobi, s druge strane, morate probati krčki domaći sir, pršut i slanu ribu. U Vrbniku vam sigurno neće promaknuti autohtno vino, vrbnička žlahtina, pa ju preporučujemo uz svako jelo. Vinarija Nada organizira i vođene degustacije u vlastitom vinskom podrumu, za što je potrebno prethodno se najaviti.
Adresa: Glavaca 22, Vrbnik
Telefon: (051) 857 065
Radno vrijeme: 15.3. – 1.11., 12-23h

2. otok Cres: Bukaleta
Konoba Bukaleta srce je i duša malog mjestašca Loznati na otoku Cresu. Sam prostor je uređen u tradicionalnom stilu, a ugodna terasa okružena bujnim raslinjem pruža zaklon od nemilosrdnog sunca. Ipak, najveća vrijednost ove konobe krije se u domaćoj, autohtonoj hrani upakiranoj s ljubaznim osobljem. Gastronomski, ovo je pravo mjesto za ljubitelje janjetinje koju vlasnici sami uzgajaju i pripremaju na mnoštvo načina. Ipak, ako iz nekog razloga niste dio “kulta janjetine” nećete pogriješiti ni odabirom škampi ili ribe. Zadovoljstvo klijenata, vlasnici dižu na novu razinu i ponudom domaće rakije i domaćeg kruha, a smješak će vjerojatno izmamiti i pristupačne cijene vina.
Adresa: Loznati 9a, otok Cres
Telefon:(051) 571 606
Radno vrijeme: od 12 -23h, od 1.4. – 1.10.

3. Kornati (otok Ravni Žakan): Žakan
Konoba Žakan je neizostavna stanica imućne elite koja krstari kornatskim arhipelagom. Smještena u prekrasnoj uvali otoka Ravni Žakan u konoba pripremaju tradicionalnu hranu kornatskih ribara i težaka od svježe, sušene i marinirane ribe. Nude i odlične jastoge, ali i specifičnu kornatsku janjetinu (samo u svibnju i lipnju) najčešće pečenu na ražnju, ali i u kombinaciji s pršutom i povrćem pripremljenoj na lešo. Vinska karta zadovoljava najzahtjevnije goste. Ispred konobe može se privezati 25 brodova, ali u vrijeme večere ih bude dvostruko više. Voditelj restorana dočekuje goste na obali i tumači dnevnu ponudu, gost sam odabire ribe ili jastoge i dogovara način serviranja jer jelo serviraju i na brodu. Usklađen tim kuhara jamči da čekanja na hranu nema.
Adresa: Ravni Žakan, 22243 Murter
Telefon: (091) 377 – 6015
Radno vrijeme: od 09 -23h, od 1.4. – 31.10.

4. otok Vis: konoba Pojoda
Konobu Pojoda često proglašavaju gastronomskom institucijom Visa. Svojom osobnošću i strašću za istraživanjem dalmatinske kuhinje mnoge je osvojio vlasnik, Zoran Brajčić. Na rijetko kojem mjestu moći ćete isprobati tako raznoliku kuhinju, drugačiju od one u većini jadranskih restorana. Od kombincije mahunarki i ribe u viškom tradicionalnom pašta fažol brujetu, preko famoznog bronzinića u kojem je brudet od liganja s lećom i ječmom, do polpeta od hobotnice s brodetom od tikvica ili ribe u slanutku, okusi su fantastični i puni. Atmosferi pridonosi i činjenica da je restoran smješten u vrtu punom stabala limuna i naranči. Kombiniranjem mašte, kulinarskog umijeća, tradicije i lokalnih namirnica stekli su vjerne poklonike.
Adresa: don Cvjetka Marasovića 8, Vis
Telefon: (021) 711 575
Radno vrijeme: ljetno 12 – 15h; 17 – 24h, zimi 16-23h

5. otok Vis: kod Senka
Senkova konoba po mnogočemu je specifično mjesto. Kako po lokaciji, koja je fantastično divlja i dramatično prekrasna (a do nje nije ni jednostavno stići), tako i po karakteru vlasnika, književnika i umjetnika Senka Karuze. Senko će vam kuhati ako mu se svidite, a to ovisi o raspoloženju a isto tako će vam i naplatiti, ali doživljaj je sasvim poseban. Senkova kuhinja temeljena je na tradicionalnim postupcima i namirnicama, ali nepredvidljiva po principu ‘što imamo to kuhamo’. Ukoliko ste spremni na neobične doživljaje, uputite se u Molu Trovnu (brodom je nešto jednostavnije) kako biste probali Senkovu pogaču sa slanim srdelama, juhu od ribe dimljene na ružmarinu, brudet, ribu iz škrovade s domaćim povrćem, pašticadu ili što mu taj dan već padne napamet. K Senku nemojte ići ako niste spremni tamo ostati par sati.
Adresa: Mala Travna
Telefon: (091) 56 719 90, (021) 71 51 17

6. otok Hvar: konoba Luviji
U Luviji se prema gostima odnose kao obitelji. Jelovnik je kratak i baziran na tipičnim hvarskim specijalitetima i onome što se u moru taj dan nađe. Potomak stare hvarske obitelji Bracanović, Roko konobu vodi sa suprugom i dnevno priprema specijalitete kao brancin iz škrovade (krušne peći), hvarska gregada, hvarski brudet s palentom ili marinirane gire. Unutrašnjost konobe tipično je dalmatinska, s malim kominom, a na krovu mala terasa s odličnim pogledom na hvarsku pjacu. Vino koje nude zove se Pakleno vino, jer se vinogradi obitelji Bracanović nalaze na otočiću sv. Klement Paklenih otoka.
Adresa: Jurja Novaka, Hvar
Telefon: (091) 5198 444, ne primaju kartice
Radno vrijeme: 18 – 02h

7. otok Hvar: konoba Humac
Selo Humac svakako trebate posjetiti kada se nađete na otoku Hvaru. U nju probajte stići prije no što sunce zađe, iz dva razloga. Prvi je zalazak sunca u kojem ćete uživati uz večeru, a drugi što ćete svoj stol teže naći uz svjetlost fenjera, iako je doživljaj također vrlo romantičan, jer u konobi Humac nemaju struje. Sam prostor konobe rasprostrt je preko terasastih padina dvorišta. Jest ćete u prirodi, za velikim kamenim ili drvenim stolovima. Odlazak u Humac planirajte unaprijed, jer peku, glavni adut konobe potrebno je naručiti unaprijed. Ispod peke možete dobiti hobotnicu, janjetinu, teletinu ili ramstek, a sve to dolazi na vaš stol i sa žara. Imaju i domaće povrće, kao i ovčji sir. Pripazite kod naručivanja vina, jer ono rinfuzno je domaće i puno bolje od flaširanog.
Adresa: Vrisnik, iznad Jelse
Telefon: 091/ 523-9463, 021/ 768-108
Radno vrijeme: 09-23h, nedeljom zatvoreno

8. otok Brač: konoba Tomić
Selo Gornji Humac nalazi se usred Brača. Obitelj Michieli-Tomić stoga će vam ponuditi jela od namirnica koje sami uzgajaju, radilo se tu o janjetini, kokošima, telićima, svinjama ili kozlićima, ili o onome što dolazi iz njihovih vlastitih vinograda, maslinika ili smokvika. Tu je domaći kruh iz stare krušne peći, i povrće iz njihovih vrtova. Kada sve to pobrojite, jasno vam je da stvari koje izlaze iz kuhinje ne mogu biti loše! A nudi se domaći pršut, domaći sir, slana srdela, domaća juha, janjeće tripice, pasta fažol, domaća janjetina na špic, kozletina, teletina, ali i brački vitalac, kao i sve vrste svježe ribe. Za desert možete naći tipične bračke kolače, kao npr. tortu hrapačušu. Domaće vino i rakije samo će upotpuniti doživljaj.
Adresa: Gornji Humac, otok Brač
Telefon: (021) 647 242, (091) 225 1199

9. otok Lastovo: Augusta Insula
Već 17 godina svojim gostima u konobi Augusta Insula (Carski otok) nude lastovske specijalitete čija je ponuda obogaćena vinom kuće Augusta Insula, proizvodom vinograda obitelji Jurica. Najtraženiji specijaliteti svakako su salata svježe ubranog motara s lastovske mrkjente, salate od povrća s lastovskih polja i jastog iz lastovskih dubina spremljene po starim receptima. No, treba probati carpaccio od bijele ribe, marinirane kozice, pa zatim miješanu ribu sa salsom od pomidora na lastovski način, kao i janjetinu pod pekom ili domaće lastovske lignje. Iz svega nabrojanog jasno je da su i u ovoj konobi pripremi hrane pristupili nešto ozbiljnije i maštovitije, što je svakako preporuka ako ste se našli na Lastovu.
Adresa: Zaklopatica 21, 20290 Lastovo
Telefon: (020) 801 167, (098) 938 6035
Radno vrijeme: 08-24h, od 01.05.-31.10

10. otok Mljet: konoba Triton
Na otok Mljet odlaze gosti koji se žele dobro odmoriti i vratiti se netaknutoj i divljoj prirodi. Najčešća destinacija mnogima Nacionalni je park, a krenete li prema njemu autom, put će vas nanijeti u Babino polje. U Babinom polju, osim šarmantnog kafića s dobrom kavom, imena Komarac, konoba je Triton. Stupivši u tu konobu, pomislit ćete da ste ušli u nečiji dom i to 100 godina unatrag, s obzirom da je uređena u etno stilu. Terasa je prilično minijaturna, stoga vam prepuručujemo da telefonski rezervirate mjesta, a pogotovo želite li naručiti peku, koja je specijalitet kuće. Uz nju se nude domaća tradicionalna jela, poput pršuta i sira, domaćeg kruha, slanutka, a često nude i gofa na žaru, kao i ostale ribe do kojih mogu doći taj dan. Mirne duše možete se prepustiti i njihovom domaćem vinu.
Adresa: Sršenovići 43
Telefon: (020) 74 51 31
Radno vrijeme: 17 -23h

Komentirajte prvi

New Report

Close