Tko će biti novi Papa i ostale bizarne kladionice

Autor: Nikolina Buljan / VLM , 12. veljača 2013. u 15:34
Papa Benedikt XVI. (Epa)

Osim zemlje iz koje bi papa mogao doći, može se kladiti i koliko godina će budući papa imati kada bude preuzimao dužnost te koje ime će konkretno preuzeti.

Ubrzo nakon što su svjetski mediji prenijeli vijest da je Papa  podnio ostavku, jedna od popularnijih kladioničarskih igara postala je klađenje o nasljeđivanju pozicije Benedikta XVI. Kako previđaju britanski kladioničari, najveću šansu za nasljednika u Vatikanu imaju kandidati iz Italije i Afrike. Osim zemlje iz koje bi papa mogao doći, može se kladiti i koliko godina će budući papa imati kada bude preuzimao dužnost  te koje ime  će konkretno  preuzeti (Petar, Pio, Ivan Pavao, Benedikt…)

No, nije ovo jedina pomalo bizarna kladioničarska igra na kojoj se zarađuje. Jedna od najvećih irskih kladionica, Paddy Power, čitavo svoje carstvo izgradila je na ovakvim igrama. Ova kladioničarska kuća nastala je 1988. godine spаjаnjem tri tаdаšnje nаjveće kladioničarske  kompаnije. Svoj brend grade na rizičnim i zabavnim klađenjima pa se na njihovim stranicama mogu naći i oklade na zemlju koja će prva izaći iz eurozone, klađenja na političke koalicije koje bi se mogle raspasti te pogađanje broja mjesta koje bi stranke mogle dobiti u Europskom parlamentu.

Popularno je i klađenje na godinu kada će se održati  irski referendum o gay brakovima, klađenje o ishodu sljedeće procjene kreditnog rejtinga koji će dobiti Irska od bonitetne kuće Fitch, klađenje na šansu koju imaju žene da naslijede poziciju Davida Camerona u  Konzervativnoj stranci ili Alana Rusbridgera kao glavnog urednika Guardiana te  pogađanje hoće li cijene kuća i stanova u Irskoj  padati ili rasti.

Engleski lanac  kladionica Leadbrokes nudi i burzovna klađenja na kojima se mogu pokušati  predvidjeti padovi tržišta dionica što je nešto povoljnija i manje rizična 'igra' od one na stvarnim burzama.

No može biti i još bizarnije. Kladiti se može i na  boju kose koju će imati dijete princa Williama i njegove supruge Kate te ime sljedeće djevojke  pjevača Justina Bibera. Moguće je pogađati i tko će prvi napustiti popularnu grupu One Direction, koju će sljedeću film franšizu Disney preuzeti nakon Star Warsa, tko će dobiti Nobelovu nagradu, hoće li sljedeći James Bond biti Afroamerikanac te pokušati pogoditi tko će biti naljednik Pascala Lamyja na čelnoj poziciji  Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Sreću se može okušati i  u pogađanju načina na koji  će Julian Assange napustiti ekvadorsku ambasadu, a među datim opcijama se među ostalim nude bijeg helikopterom, balonom ili tajnim tunelom.

Komentirajte prvi

New Report

Close