FOTO: Teslu je udario kamion pa će sljedeći tjedan na popravak

Autor: Poslovni.hr , 26. studeni 2017. u 12:58
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

‘Nestat’ će, kažu, tijekom jedne noći, ali brzo će ga i vratiti. Nanovo će staviti i patinu kako ne bi bilo nikakvih vidljivih tragova. Posao je dobila Ljevaonica Ujević, koja spomenik mora odnijeti u radionicu kako bi ga zavarila

Niz pitanja imali su oni koji su zadnjih dana prolazili pokraj kipa Nikole Tesle na uglu ulice koja nosi njegovo ime, Masarykove i Preradovićeve. S bočne strane spomenika, naime, nalazi se “rupa“ koju su Zagrepčani, šokirani, proučavali, turisti je slikali, a nepoznata osoba upitne razine kulture i kućnog odgoja čak je zaključila kako može poslužiti kao pepeljara, pa je u nju gurnula čik.

Na upit Večernjeg lista o oštećenju, iz Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture odgovorili su kako znaju za problem i kako se radi na njegovom rješavanju.

– Zavod je izdao odobrenje za sanaciju i obnovu Teslina kipa Gradskom uredu za prostorno uređenje koji je nadležan za održavanje spomenika. Konzervatorsko-restauratorske radove temeljem ugovora za održavanje spomenika na području grada izvodit će Ljevaonica umjetnina Ujević – objasnio je pročelnik Silvije Novak. A da su za popravljanje Tesle već spremni, potvrdili su nam i u ljevaonici koja je dobila posao.

– Izišli smo na teren i vidjeli da je bronca napukla u dužini od 25 centimetara. Ne izgleda lijepo, ali nije tragično i da se popraviti – istaknuo je Damir Ujević, vlasnik ljevaonice koja će idućeg tjedna sanirati brončani kip, za što će ga ipak trebati ukloniti s postolja.
– Doći ćemo po njega tijekom noći i odnijeti ga u radionicu. Ali brzo ćemo ga vratiti, pretpostavljamo da ćemo s poslom biti gotovi za dan-dva. Pukotinu moramo zavariti, ali treba poslije i obraditi materijal te nanovo staviti patinu kako ne bi bilo nikakvih tragova – objasnio je Ujević te dodao kako je oštećenje nastalo jer je Teslu udario kamion.

Komentirajte prvi

New Report

Close