Tenisice koje su obilježile jedno stoljeće prodane su u više od 800 milijuna pari

Autor: Poslovni dnevnik , 01. rujan 2014. u 22:00
Američka vojska nosila ih je kao obuću za trening

Do početka 70-ih godina “starke” su bile crno-bijele, a tada su u Conversu odlučili eksperimentirati s bojama.

S obzirom na istraživanja koja pokazuju kako se svake 43 sekunde u svijetu prodaju jedne "starke", teško da postoji osoba koja barem jednom nije posjedovala legendarne "All Star" tenisice tvrtke Converse (tvrtka je 2003. prodana Nikeu).

Nastale su davne 1917. godine kao košarkaške tenisice, a s vremenom su postale zaštitni znak "urbanog trenda", pa tako "starke" danas nose svi: od glazbenika do direktora.Do 2013. godine prodano je više od 800 milijuna pari tenisica. Čak 60% američkih građana u određenom periodu svog života posjedovalo je "starke". Do početka 70-ih godina "starke" su bile crno-bijele, a tada su u Conversu odlučili eksperimentirati s bojama. Za razliku od mnogih, "All Star" tenisice dugo su zadržale proizvodnju u Americi.

Tvornice su "premjestili" u druge zemlje tek 2001., kako bi ostali konkurentni na tržištu.Posljednji puta da su se tenisice nosile u NBA utakmici bilo je 1979. godine. Iako je bilo boljih tenisica, Tree Rollins volio je svoje "starke". Do 60-ih godina, otprilike 60% fakultetskih i profesionalnih košarkaša nosilo je All Star tenisice. All Star je tada držao 80% tržišta tenisica.Kao najpopularnije među mnogim sportskim aktivnostima, ne čudi činjenica da ih je Američka vojska nosila kao službenu obuću za treninge.

Ako ih pobliže pogledate, vidjet ćete dvije male rupice za ventilaciju. Convers ih je "izbušio" 1932. godine na prigovore da se noge previše znoje. Prve i jedine košarkaške tenisice proizvela je tvrtka Spalding, danas poznata po košarkaškim loptama. Cijena je bila osam dolara.Starke je prvi popularizirao košarkaš Chuck Taylor, a 1923. su nazvane po njemu, te je tako postao prvi sportaš koji je svojim imenom "zaštitio" neku modnu marku.Krajem 20. stoljeća, između ostalog, zbog sastava Ramones, Nirvana i Green Day postale su neizostavnim dijelom punk-rock kulture. 

Komentirajte prvi

New Report

Close