Svjetska premijera „Vivaldija po Mateju“ u Lisinskom

Autor: Poslovni.hr , 01. rujan 2015. u 09:11
Foto: PD

Vivaldi – četiri godišnja doba jedno je od najizvođenijih klasičnih djela u svijetu. Upravo iz tog razloga, na otvorenju koncertne sezone u Lisinskom imati ćete priliku doživjeti svjetsku premijeru “Vivaldija po Mateju”.

Vivaldi – četiri godišnja doba jedno je od najizvođenijih klasičnih djela u svijetu. Upravo iz tog razloga, na otvorenju koncertne sezone u Lisinskom imati ćete priliku doživjeti svjetsku premijeru "Vivaldija po Mateju". To je koncert koji spaja zvijezdu nove generacije i vrhunskog violinista – Stefana Milenkovića, genijalnog pijanista i svestranog skladatelja – Mateja Meštrovića te odlične Zagrebačke soliste i udaraljkaški ansambl Sudar Percussion. Koncert će se održati u subotu 26.9.2015. godine, a ulaznice se mogu kupiti online na www.vivalthis.com, na prodajnim mjestima sustava ulaznice.hr i na blagajnama Lisinskog. Mnogobrojni posjetitelji imali su prilike na Bundeku u sklopu Zagrebačkog kulturnog ljeta poslušati samo nekoliko stavaka. Iako su nastupili bez Zagrebačkih solista, Stefan, Matej i Sudar Percussion, ostavili su publiku u iščekivanju kompletnog Vivaldijevog djela u Lisinskom gdje im se pridružuju Zagrebački solisti.

Nakon što je poslušao koncert na Bundeku, glazbeni kritičar Branimir Pofuk je napisao: "Vivaldijeva Godišnja doba sjajno odgovaraju temperamentu i mašti Mateja Meštrovića i njegovih glazbeničkih suradnika na ovom projektu. U njegovoj najnovijoj avanturi pridružit će mu se virtuoz violine Stefan Milenković i ansambl Zagrebačkih solista te udaraljkaški ansambl snažnog i zvučnog imena Sudar Percussion.

Kada jednom čujete prvi stavak Proljeća s promijenjenim ritmovima, postoji jedino opasnost da će vam nešto silno nedostajati u budućim "normalnim" izvedbama bez dodanih glazbala i nota. Meštrovićeva obrada Vivaldija je ritmička, ali i termička. U tom se loncu premještaju i harmonijske molekule stvarajući nove spojeve pa barokna adagia, kao u Ljetu, najednom postanu čisti jazz, prpošan valcer ili oboje istovremeno.

Barokna Venecija je mjesto i vrijeme ekstremnih uzbuđenja i hedonističkihuživanja. Rekli bismo danas, čisti adrenalin. Upravo je takva glazba Antonija Vivaldija, upravo su takva njegova Godišnja doba. Nije nužno poremetiti pravilne ritmove tih dvanaest virtuoznih stavaka da bi se otključala ta naturalistička glazbena izložba jarkih boja. Često je dovoljno i jedno majstorsko gudalo. Ali, kada lijeva ruka Mateja Meštrovića baci mrežu u ta jezerca, pokazat će se da tu ima mnogo toga što još nismo ni čuli, ni vidjeli."

Poslušajte kako je zvučalo na Bundeku:

Komentirajte prvi

New Report

Close