Sve što kupujemo proizvedeno je da bi se što prije pokvarilo?

Autor: Poslovni.hr , 12. studeni 2012. u 09:33
Ilustracija (PXL)

Što da tvornice rade i kome da prodaju, ako se nose čarape koje će trajati godinama ili uređaji koji će trajati desetljećima?

Ako su vam se televizor ili mobitel pokvarili tek što je istekao jamstveni rok, to možda i nije slučajnost. Naime, neovisni su stručnjaci uvjereni kako proizvođači namjerno prave proizvode koji će se kvariti samo da bi prodali nove, piše Deutsche Welle.

Navodi se školski primjer kako se proizvođačima jednostavno ne isplati proizvoditi nešto što će trajati gotovo vječno, a to je svojedobna pojava ženskih čarapa od umjetne svile (najlona). U reklamama su te čarape izlagali svim mogućim iskušenjima, čak su vukli automobile sa parom ženskih čarapa – koje su ostale čitave kao da su upravo izašle iz tvornice. Takav proizvod je loš posao – jer što da tvornice rade i kome da prodaju, ako se nose čarape koje će trajati godinama ili uređaji koji će trajati desetljećima? Time je rođen razmjerno složen izraz 'planirana obsolencija', gdje su ženske čarape i napravljene tako da potraju samo određeno vrijeme – a svaka žena zna da joj ponekad 'pukne očica' već kad navlači čarapu po prvi put, piše DW. 

Neovisni stručnjaci tvrde kako to nije tek 'kuknjava' starijih građana kako je sve 'prije bilo bolje', već su mnogi predmeti i proizvedeni tako da traju samo ograničeno vrijeme, od električnih žarulja pa do vrhunskih elektronskih uređaja i mehaničkih dijelova. Ponekad se čini kako je glavni argument ugraditi manje kvalitetan dio u neki proizvod njegova manja cijena, no to zapravo nije točno, navode na portalu.  Naime, trošak samih materijala ugrađenih u nekom proizvodu u većini slučajeva beznačajan u usporedbi s drugim troškovima proizvodnje. Znači, jedva da ima razlike na konačnoj cijeni da li je negdje ugrađen zupčanik od nekvalitetne plastike ili od vrhunskog čelika jer je glavni trošak na samom kraju radnik ili stroj koji će taj zupčanik postaviti tamo gdje mu je mjesto.

Osim što sve kraći ciklusi trajanja elektronskih uređaja opterećuju novčanik kupaca, povećavaju i potražnju za sirovinama. Za elektroničke uređaje potrebne su mnoge rijetke kovine, od zlata i bakra pa do elemenata čija je proizvodnja izuzetno zahtjevna, a u njihovoj se eksploataciji troši mnogo energije te se uvelike zagađuje okoliš. 

Komentirajte prvi

New Report

Close