SVAKI ROLEX IMA PRIČU: Kako je nastala jedna od najpoznatijih kompanija na svijetu?

Foto: press Foto: press

Što pokreće poduzetničko srce i daje mu želju da nezaustavljivo kuca snažnije i brže?

Sadržaj izabrao službeni Rolex zastupnik Mamić 1970.

“Gospodo, mi radimo najbolje satove na svijetu” - u siječnju prije 91 godinu, okupljenim trgovcima satova rekao je Hans Wilsdorf. Predstavljajući Oyster, prvi vodonepropusni ručni sat, izum koji će obilježiti urarski svijet zauvijek, osnivač Rolexa je pun samopouzdanja pokazao švicarskim urarskim skepticima kako rješenje za nerješivo ipak postoji.

Baš kao i mnoštvo drugih velikih imena modernog industrijskog doba, život nije mazio Hansa Wilsdorfa. S bratom i sestrom ostao je bez oba roditelja u 12 godini. U jednom rijetkom viđenom njegovom zapisu kaže – kako nikada nije zaboravio trenutak kada su mu ujaci smjerno uskratili obiteljski imetak uz objašnjenje da za napredak u životu ne trebaš komfornu zonu obiteljskog srebra.

Odrastanje u strogom internatu, pokretanje poslovanja i stvaranje imena Rolex daleko od doma, svakodnevni život jednog Nijemca u nimalo prijateljskom londonskom okruženju početkom prvog svjetskog rata, sumnjičavost urarskih starosjedilaca nakon dolaska u urarsku dolinu u La Chaux-de-Fonds, obiteljska tragedija i gubitak prve supruge nisu Rolexovog tvorca zaustavili u naumu da stvara najbolje satove na svijetu.

“Uvijek idi hrabro naprijed. Uspjeh zahtjeva hrabrost i čeličnu volju.“

Kao pravi vizionar svog vremena, Hans Wilsdorf gledao je daleko u budućnost. Uočio je potencijal ručnih satova i njegov cilj je bio Rolex učiniti prvim i najboljim na svijetu. U to vrijeme ručni satovi nisu bili popularni i nosile su ih uglavnom žene kao nakit, jer nisu bili dovoljno precizni.

No, unatoč brojnim skepticima uspio je napraviti tada nepojmljivo – popularizirao je nošenje ručnih satova, zahvaljujući pronalasku rješenja preciznosti malih mehanizama te stvorivši prvi ručni sat vodootporan na vodu i prašinu. Slijedile su brojne inovacije - prvi samonavijajući mehanizam s Perpetual rotorom koji se navija nošenjem, prvi sat s prikazom datuma na brojčaniku, prvi sat s prikazom dana u tjednu ispisanim cijelom riječi na brojčaniku, prvi sat vodootporan do 100 metara…

Nepokolebljivi poduzetnički duh Hansa Wilsdorfa u svakom je od preko četiri stotine Rolex patenata. Zahvaljujući jasnoj viziji, neumornom radu i inovativnom pristupu, Hans Wilsdorf je uspio u svom naumu.

Od nule je stvorio već godinama vodeći brend švicarske urarske industrije i prema istraživanju 2017. godine, međunarodnog Instituta za reputaciju i najcjenjeniju tvrtku na svijetu.

Rolex danas kao i prvog dana prije više od stotinu godina teži kontinuiranoj inovativnosti, preciznosti i bezkompromisnoj kvaliteti.

Rad samonavijajućeg Rolex Perpetual mehanizama je poput svakodnevne bitke i upornosti poduzetnika. Stotine sati umnog i fizičkog rada, ali i strpljenja i pokušaja utkano je u sitne dijelove i detalje koji skladno surađuju i nezaustavljivo pokreću poduzetni stroj. Zato je rezultat precizan, robustan, ponosan, vrijedan iskrenog divljenja i uzor sljedećoj generaciji.

Upoznajte Rolex svijet u butiku u centru Zagreba, službenog Rolex zastupnika Mamić 1970, u ulici Frane Petrića 7 u Zagrebu ili dogovorite poseban termin s Rolex savjetnikom samo za sebe.

Komentari (2)
 • ZgLob
  ZgLob 13:31 26.3.2018.


  i moj Rolex ima neispričanu priču
  obzirom da trgujem na ZSE
  bojim se da bi mogla ostati
  vječna tajna

 • Ivan1902
  Ivan1902 10:18 26.3.2018.

  G. Mamiću čini se pala prodaja, ne sjećam se da se Rolex ikada ovako reklamirao… samo mora paziti da potencijalni kupci ne odu do Malalana, koji ipak ima nešto niže cijene… :-D

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!