Studentski kolega o poznatom milijarderu: Jedna ključna osobina razlikuje ga od cijelog čovječanstva

Autor: Poslovni.hr , 04. siječanj 2020. u 09:58
Foto: Jorg Carstensen/DPA/PIXSELL

Sa 17 godina, Elon Musk napustio je svoj dom u Južnoj Africi i preselio se u Kanadu, gdje se upisao na Queen’s University u Kingstonu, Ontario.

Tijekom svoje brucoške godine, u jesen 1990. godine, Musk se sprijateljio s Navaidom Farooqom s kojim je živio u istoj spavaonici, prema knjizi Ashlee Vance – Elon Musk: Tesla, SpaceX i Potraga za fantastičnom budućnošću, piše CNBC Make It.

Prema knjizi, Farooq, Kanađanin koji je odrastao u Ženevi, povezao se s Muskom jer su obojica došli iz inozemstva, kao i zbog obostranog interesa za strateške igre. Živeći zajedno u sobi, Farooq je naučio puno o Musku, uključujući i njegovu osobinu koja ga definira. 

"Kad se Elon upusti u nešto, on razvija različiti nivo zanimanja za to nego što imaju drugi ljudi", rekao je Farooq u Vanceovoj knjizi. "Ovo razlikuje Elona od ostatka čovječanstva."

Na primjer, Farooq se prisjetio 1991. godine kada je objavljena strateška videoigra Civilization, zbog koje su njih dvojica provodili sate igrajući se zajedno.

Prema kolegi Elon se mogao izgubiti u igri satima, a CNBC Make It je istaknuo nalaze istraživanja iz 2013. godine koje je povezalo sposobnost filtriranja odvraćajućih podataka s visokom inteligencijom.

Farooq je rekao: „Bili smo takve osobe koje možemo biti same na zabavi i ne osjećati se čudno. Možemo razmišljati sami sa sobom i ne osjećati se socijalno neugodno zbog toga."

Prema knjizi, Muskov intenzitet, odnosno strastvenost bio je "konstanta" tijekom dugog prijateljstva spomenutog dvojca, čak i izvan videoigara.

Na fakultetu je Musk ozbiljno shvatio svoje obrazovanje – studirao je poslovanje, natjecao se u javnom govorništvu i kao i u rezultatima ispita sa školskim kolegama, piše u knjizi.

Nakon ispita iz ekonomije, Musk, Farooq i ostali kolege iz razreda uspoređivali su bilješke kako bi pokušali procijeniti koje će dobiti ocjene, a tada je postalo jasno da Musk radi puno bolju obradu materijala nego ostali. Makar se radilo o skupini učenika koji su bili u vrhu.

I drugi bliski Musku primijetili su tendencije u njemu kao i Farooq.

"Nazivao bi vrlo uporno", rekla je autorici spomenute knjige o upoznavanju Muska na koledžu Justine Musk, Elonova prva supruga.

"Uvijek sam znala da je to Elon jer telefon nikad nije prestao zvoniti. Čovjek ne uzima ne za odgovor. Ne možeš ga otpuhati. Ja o njemu mislim kao o Terminatoru. Fiksira pogled na nešto i kaže: „Bit će moje“.

Justine je također rekla da je Musk uspoređivao svoje ocjene s njezinima. Ona i Musk pohađali su isti predmet psihologije, a nakon ispita Justine je dobila 97 bodova, a Musk 98.

"Vratio se profesoru i porazgovarao o dva boda koja je izgubio i nakon toga dobio je svih sto", rekla je Justine u knjizi. "Činilo se kao da smo se uvijek natjecali."

Čini se da Musk i dalje ima taj intenzitet i sposobnost da se izgubi u bilo kojem projektu. Rekao je Kari Swisher u studenom 2018. godine kako radi 120 sati tjedno, pokušavajući povećati proizvodnju električnog automobila Tesla Model 3.

"Bilo je trenutaka kada, nekih tjedana … Nisam brojao točno, ali samo bih spavao po nekoliko sati, radio, spavao nekoliko sati, radio, sedam dana u tjednu. Neki od tih dana sigurno su trajali 120 sati ili još luđe", rekao je Musk.

Komentirajte prvi

New Report

Close