Studentske diplome će u budućnosti izgubiti na važnosti

Autor: Josipa Ban /VLM , 13. ožujak 2013. u 09:18
36 posto studenata u četiri godine studiranja nije pokazalo napredovanje

Sveučilišno obrazovanje je sve skuplje dok su, s druge strane rezultati istog, sve lošiji, pokazuje novo istraživanje Sloan School of Management.

Sveučilišne diplome postat će manje važne pri zapošljavanju, mišljenja je Andrew McAfee, istraživač u Centru za digitalno poslovanje, škole za menadžment, Sloan School of Management za Harvard Business Review.

Razloge za to nalazi u sve skupljem sveučilišnom obrazovanju dok su, s druge strane rezultati istog, sve lošiji. Jedan od razloga je i veliki porast raznih online tečajeva, poput MOOC-a.Poslodavci imaju danas na raspolaganju čitav niz raznih testova kojima mogu ocijeniti potencijalne zaposlenike. Neki od njih testiraju konkretno znanje koje poslodavac traži od zaposlenika. Primjerice, ukoliko traži prodavača zanimat će ga što je prethodno prodavao i kakvo je njegovo iskustvo, ako pak traži programera, na kojima je programima radio. Međutim, neka su testiranja nešto šira te provjeravaju sposobnosti kandidata koja se na prvu mogu činiti nevezanim za određeno radno mjesto. U posljednje vrijeme pak događa se prava eksplozija MOOC-a (masivnih, otvorenih i online tečajeva), na razne teme od kojih su mnogi besplatni, piše Andrew McAfee, Mnogi od tih tečajeva studente ocjenjuju putem završnog ispita što daje ocjenu kako je netko svladao određenu temu. 

Online tečajevi
McAfee ističe da je oduševljen rezultatima koje su MOOC-i do sada dali, iako upozorava da je takva vrsta stjecanja diplome još relativno nova praksa u svijetu te da na prave rezultate treba tek čekati. "Sigurno bih veliku šansu pružao kandidatima koji su položili više tečajeva putem MOOC-a te koji su na njima ostvarili dobre rezultate", navodi McAfee. Prema njegovom mišljenju važnost standardnih fakultetskih diplome u budućnosti bi trebala postati sve manja za poslodavce. Međutim, trenutna situacija je potpuno drugačija te poslodavci još uvijek veliku važnost daju diplomama starih i uglednih Sveučilišta. "Sveučilišna diploma postaje važna koliko je nekad bila srednjoškolska. Ona postaje novi minimalni standard obrazovanja, čak i za ona zanimanja za koja u prošlosti sveučilišna diploma nije bila potrebna", ističe McAfee. Danas se tako u 50 posto više slučajeva, no što je to bilo 2007. godine, traže diplome za, primjerice zvanje zubarskog ili medicinskog tehničara. 

Rast troškova
No dva su problema ovakvog pristupa. Jedan od njih je činjenica da je sveučilišno obrazovanje danas jako skupo, te postaje sve skuplje. Prema najnovijim podacima, ističe istraživač u Centru za digitalno poslovanje, prihodi kućanstva u posljednjih 18 godina povećali su se za 20 posto. Istodobno troškovi četverogodišnjeg sveučilišnog obrazovanja porasli su tri puta više od tog iznosa. Raste i studentski dug te je on danas veći od zaduženja amerikanaca na kreditnim karticama.  

Znanje

Oko 45 posto nije naučilo ništa

Osim toga, navodi McAfee u svom istraživanju, alarmantan je podatak da čak 45 posto studenata, pokazuju ankete, u prvih dvije godine studija nisu naučili gotovo ništa. Njih pak čak 36 posto nisu pokazali nikakva poboljšanja, po tom pitanju, u sljedećim godinama studiranja. "Bez obzira što postaju sve skuplje, vjerujem će studentske diplome s vremenom postati sve manje važne", zaključuje McAfee. .

Komentari (6)
Pogledajte sve

A u Hr. još imamo i masovno prepisivanje, učenje napamet, bez razumijevanja, i izlaženje na ispit dok se neporeći, i nakraju plačanje drugim ljudima da napišu diplomski.

treba to reći našim moćnicima koji potiču bujanje ekonomskih i pravnih fakulteta. ti fakulteti i dan-danas rade na propalom marksističkom programu, znanja potrebna samo političarima sklonim kriminalu, i država nebrojenim nametima i ograničenja umjetno daje smisao diplomama koje ne nose znanja – u državnoj upravi će ubrzo i kafe-kuharica morati imati ekonomski fakultet i zvanje “ekonomskog analitičara za pitanja kave”, a odvjetnici 9o% zarade ostvaraju na udaranjau pečata na ovrhe, što bi mogla raditi i vrtićka djeca, te na trivijalnim do beskonačnosti razvučenim procesima.

da se kod nas uvede fukncionalan pravosudni sustav, gdje se trvijalni predmeti rješavaju u roku od mjesec dana, i gdje stranka ima pravo braniti sama sebe bez odvjetnika, najveći broj njih bi nastavio karijeru brišući vjetrobrane na benziskim crpkama. ovako, neznanje nam naplaćuju bukvalno guljenjem kože s pomoću huliganskih propisa.

Naše školstvo je postalo svrha samom sebi i bez ikakve je veze sa stvarnošću i za koga se školuju toliki studenti u takvoj maloj državici ?

Zato što su se profešuri sami sebi posvetili…Postali su sami sebi bitni i misle da se na faks ide zbog njih …
No ti MOOC-ovi su dobrodošla konkurencija preskupim sveučilištima….
Možda pojeftine….

I odlično školstvo i znanje ne vrijedi ništa ako nije usklađeno sa gospodarskom politikom države…
No zato Austrijski i Njemački modle obrazovanja i gospodarstva daje odličen rezultate
Ne znam da li ste primijetili,meni to uvijek upada u oči, kako je malo njemačkih sveučilišta pri vrhu raznoraznih rangiranja a najbolje rezultate im daje ekonomija(daleko najveći izvoz)….
Nisam baš vidio niti austrijska sveučilišta na tim listama….

New Report

Close