Stručnjaci bježe na sjever

Autor: Mirko Mlakar , 13. listopad 2008. u 00:00

Slovenski stručnjaci posao nalaze u Austriji, pa su poslodavci prisiljeni kadrove tražiti u drugim državama

Slovenska elektronička i druga tehnička poduzeća potencijalne kadrove žele pridobiti još za vrijeme školovanja pa dobro sudjeluju s tehničkim učilištima, ali to nije dovoljno.

Posjet Beogradu
Na Prvoj strateškoj konferenciji tehničkih industrija kao glavna kratkoročna tegoba elektronske, strojarske i drugih izrazito tehničkih industrija istaknuta je visoka inflacija, a kao dugoročna manjak kadrova svih stupnjeva izobrazbe, osobito srednjoškolske. Zato se moraju poslodavci i školske vlasti više potruditi u promociju tehničkih zanimanja, zaključili su sudionici skupa u Gospodarskoj komori Slovenije (GZS). To bi značilo da još osnovce treba zainteresirati za tehniku. Blaž Nardin iz Gorenja, koji u GZS vodi metalce, kaže da se država s politikom školskih programa mora pobrinuti za povećanje broja upisanih na prirodoslovno-tehnična usmjerenja. To je dugoročno rješenje, a jedno od kratkoročnih je i ono na što je upozorila ravnateljica slovenske burze rada Marija Poglajen. Ona tvrdi da bi se najveći dio nezaposlenih mogao zaposliti baš u tehničnim industrijama. Da tim djelatnostima nedostaje ljudi, pokazuje i to što je Udruženje elektronske i elektroindustrije pri GZS-u organiziralo promocijski posjet beogradskom Strojarskom fakultetu. Zbog razvoja aparata visokog cjenovnog razreda u BSH Hišnim aparatima ove se godine ukazala potreba za više od 20 stručnjaka, te je poduzeće moralo kontaktirati sa stranim studentima i fakultetima.

Pobuditi zanimanje
Čini se da će sve više kadra Slovenija trebati uvoziti budući da je veliki odljev strojara i elektroničara u susjednu Austriju. U anketi objavljenoj u slovenskom poslovnom dnevniku Finance Marko Marinček iz Fotone ističe da se poticaj ili antipatija za tehniku počinje u osnovnoj školi, a opadaju kvaliteta i status nastavnika, osobito matematike i fizike. I u korporaciji Hidria naglasak stavljaju na djecu u višim razredima osnovne škole, pa je tvrtka u partnerstvu s nekim školama utemeljila Karijerni klub. Inače, Hidria je drugi najveći davatelj stipendija u Sloveniji i zato još ne traži kadrove iz inozemstva.Iztok Hudoklin iz tvrtke Asyst Electronic kaže da se za rad u njegovoj tvrtki prijavljuju i stranci, ali zasad nisu još nijednog zaposlili. Tomaž Berginc iz tvrke Eti kaže da upise na tehničke fakutete treba poticati aktivnijom politikom stipendiranja, te propagiranjem drugih tehničkih zanimanja u posljednjim godinama i osnovnih škola.Prema svemu sudeći, očekujući prve plodove pobuđivanja interesa u školaraca kao dugoročnog rješenja, i slovenske će tvrtke morati uvoziti inženjere, ali i tehničare.

Komentirajte prvi

New Report

Close