Sto najbogatijih Slovenaca teško četiri milijarde eura

Autor: Vlado Zagorac , 03. travanj 2008. u 06:30

Četiri milijarde eura vrijednost je bogatstva kojim je lani raspolagalo sto najbogatijih Slovenaca, a prevodi ih vlasnik trgovačkog lanca Engrotuš Mirko Tuš (51) sa 550 milijuna eura, koji je svoje bogatstvo lani povećao za 129,2 posto i tako zadržao naziv “najbogatijeg Slovenca”. Popis svojih najbogatijih sudržavljana drugi je put sastavio slovenski poslovni mjesečnik Manager po vlastitoj metodologiji parametara za ocjenu imovinskog stanja najuspješnijih poduzetnika i menadžera. Na drugo se mjesto, s prošlogodišnjeg trećeg, probio Igor Lah, vlasnik tvrtke MNP2, povećavši svoje bogatstvo za 72,6 posto, na 250,3 milijuna eura, a treći je, prošlogodišnji drugi, Darko Horvat, vlasnik tvrtke Aktiva Holdings sa 235,9 milijuna i povećanjem od 24,2 posto. Ljestvica najbogatijih Slovenaca upozorila je tamošnju javnost na postojanje prodornih i uspješnih poduzetnika za koje se do sada nije čulo. Mnogi su među njima zamoljeni za pomoć u ostvarivanju vlastite poduzetničke ideje ili izlaz iz osobne krize, a neki su s popisa, kao što je slučaj Joca Pečečnika (lani četvrti sada šesti), u očima banaka, poduzeća i pojedinaca postali još kredibilniji. To je dobro jer što normalnije postane bogat, bogatije će biti cijelo društvo, objašnjava zamjenica glavne urednice Managera Bojana Humar, dodavši da nisu rijetki slovenski multimilijunaši koji su se požalili na tradicionalni slovenski jal.

Na četvrtom je mjestu prva najbogatija Slovenka Danijela Rakovič s tvrtkama Center Naložbe i Kolonel. Nje lani nije bilo među sto najbogatijih, a sadašnje joj je bogatstvo procijenjeno na 146,1 milijun eura. Danijela Rakovič spada i u kategoriju slovenskih bogataša o kojima se vrlo malo zna, pa i Manager s njom u vezi navodi podatke pozivajući se na neslužbene informacije i podatke. Diplomirana je ekonomistica koja je u mariborskoj Probanci radila kao burzovna posrednica i samo je privremena vlasnica društva Kolonel koje se nalazi na vrhu vlasničke piramide oko Pivovarne Laško. Peti su supružnici Dari i Vesna Južna s tvrtkom Perspektiva, čija je vrijednost povećana za 399,3 posto i sada iznosi 145,8 milijuna eura, slijede Joc Pečečnik – Elektronček Group (133,1 milijun eura), Igor Akrapovič – Akrapovič (123,8), Branko Drobnak – Poteza (119,6), Tomaž Lovše – Diners Club Adriatic (79) i kao deseti Bahtijar Bajrovič – Sportina Group (74). Najveći skok na ljestvici ostvario je Ivan Zidar – SCT, čije je bogatstvo povećano za 515 posto i sada iznosi 49,2 milijuna eura pa se sa 69. mjesta probio na 19. mjesto.

Najviše financijaša i trgovaca

Među slovenskim je bogatašima najviše financijaša, slijede trgovci, uspješni proizvođači, vlasnici tvrtki koja se bave igrama na sreću, informatičkom tehnologijom, a posebnu skupinu čine kupci slabih tvrtki koja kasnije uspješno revitaliziraju. Sto najbogatijih Slovenaca ove godine u rukama drži četiri milijarde eura što odgovara gotovo polovici ovogodišnjeg slovenskog državnog proračuna. Pa ipak, svih sto najbogatijih Slovenaca zajedno bi s tim iznosom bilo tek na 260. mjestu ovogodišnje Forbesove ljestvice bogataša.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Kad završi cirkus s Agrokorom, možete napraviti novi poredak u Re.Hrvatskoj………..tko će stajati na
prvom mjestu ?

HALO NOVINARI! Ovo je skoro 10 godina star članak!!!!

A mi …… a di smi mi

New Report

Close