Što je Obama želio kao ‘zvijezda u usponu’

Autor: Luka Rinčić , 04. studeni 2010. u 22:00

Temelje svoje političke ‘misije’ američki predsjednik iznosi u ovoj knjizi

Punih je jedanaest godina prošlo između objavljivanja prve Obamine knjige, ‘’Snova mojega oca’’ i ‘‘Odvažnosti nade’’. Godine 1995. godine, tada 34-godišnji Obama, nekoliko godina ranije izabran za prvog afroameričkog predsjednika Harvard Law Review-a, bio je tek na početku političke karijere.

Do 2006. godine, kada izlazi ‘‘Odvažnosti nade’’, Obama je već postao senator, miljenik medija i velika nada Demokratske stranke. Unatoč vremenskom rasponu, obje knjige dijele nešto zajedničko – Obama dirljivo i iskreno piše o sebi, objašnjava čitateljima svoje korijene i približava im osobe i okolnosti kojima duguje svoj identitet. I sličnosti završavaju. ‘‘Odvažnost nade’’ pojava je onakvog Obame kakvog poznajemo danas, iako ne još potpuno do kraja sazrelog i definiranog u političkom smislu. U njoj se ne razrađuju do kraja programi i koncepti za koje se Obama zalaže, ali su jasno predstavljene temeljne vrijednosti koje američki predsjednik gaji. Knjiga zapravo spoj autobiografije i političkih stajališta. Od djetinjstva u Indoneziji, prvim susretom s ženom Michelle ili utjecajem majke, bake i djeda na njegov život, do svojih razmišljanja o religiji, ratu u Iraku, globalizaciji ili američkoj ovisnosti o nafti. Niti jedan od ta dva aspekta nije do kraja razrađen. Biografski dijelovi ne obuhvaćaju brojna razdoblja života (vjerojatno i kako bi se izbjeglo ponavljanje iz prve knjige), a u političkim ponekad nedostaju konkretni prijedlozi kako riješiti određene probleme (proći će još dugo do objave službene kandidature za Bijelu kuću). No, Obama je iznio dovoljno o sebi i svojim stavovima da bismo shvatili njegovu srž.

Političari žive u strahu
Najzanimljiviji je dio u kojem objašnjava život uspješnih političara. Upoznaje sa strahovima koje proživljavaju pred svake izbore, tugom zbog nemogućnosti adekvatnog sudjelovanja u odrastanju djece, velikom moći koju mediji imaju nad njima (mogu “proizvesti” ili uništiti političara preko noći, a često i provociraju sukobe među strankama) i pritiskom koji na njih vrše interesne skupine. Potom objašnjava problem glasovanja- zakoni zbog svoje kompleksnosti često dovode političare u tešku situaciju jer u sebi sadrže i dobre i loše stavke pa je ponekad teško o njima glasovati. I na kraju nas upoznaje s gotovo presudnom ulogom novca i problemom njegova prikupljanja. “Novac ne može zajamčiti pobjedu – ne može kupiti strast, karizmu ili govorničku sposobnost. Međutim, bez novca i televizijskih spotova u koje ćete taj novac uložiti, prilično je izvjesno da ćete biti poraženi.” Zanimljive su i anegdote vezane uz izbore za Senat. Ova je knjiga prvenstveno namijenjena američkim čitateljima. Brojne su stranice posvećene objašnjavanju stranačkih odnosa od Drugog svjetskog rata, s posebnim naglaskom na modernu polarizaciju stranačkog života, tumačenju Ustava ili prikazu vanjskopolitičkih aktivnosti prema drugim državama. No, čitatelj koji imalo poznaje odnose u političkom i društvenom životu SAD-a neće imati većih problema u razumijevanju. ‘‘Svi smo međusobno ovisni i ono što nas povezuje jače je od onog što nas razdvaja’’, Obamine su koje u različitim varijacijama upotrebljava u predsjedničkoj kampanji. I upravo su te riječi jedna od temeljnih poruka ove knjige. U atmosferi polarizacije biračkog tijela, odnosa među strankama koji se češće bazira na podmetanju nego suradnji te kroničnog nedostatka empatije, Obama poziva na uzajamnu odgovornost i zajedničku solidarnost. Kao temeljnu vrednotu naglašava slobodu, i to u pozitivnom (pravo na djelovanje, ostvarivanje snova) i negativnom (pravo da nas se pusti na miru) aspektu.

Ne bježi od škakljivih tema
Na nekoliko mjesta Obama opisuje susrete s političarima, gospodarstvenicima i drugim moćnicima pa i s tadašnjim Predsjednikom Georgeom Bushom, no važnije mjesto za njega su druženja s “običnim” ljudima. Upravo oni, njihovi problemi i surova realnost- nezaposlenost, negativni efekti globalizacije, nedostatak zdravstvenog i socijalnog osiguranja, tjeraju Obamu da bude još odlučniji u svom naumu da osigura bolji život za svakog Amerikanca. Stoga je i dobar dio knjige posvećen prijedlozima rješavanja takvih problema. Da bi Sjedinjene Države postale konkurentnije u globalnom gospodarstvu, nužna su nova ulaganja u obrazovanje, znanost i tehnologiju te energetska neovisnost- potrebno je više poticati stvaranje obnovljivih izvora energije. Obama predlaže povećanje minimalne nadnice, uvođenje plaće po učinku za nastavnike u javnim školama te izmjenu sustava osiguranja za nezaposlene. Opisuje zdravstvenu reformu koja bi fokus trebala stavljati na preventivnu njegu, smanjenje administrativnih troškova te troškova zbog nesavjesnog liječenja. Kvalitetni vrtići trebaju biti dostupni svima. Najbogatije treba još više oporezivati. Treba donijeti koherentniju politiku nacionalne sigurnosti. U vanjskoj politici, povratak izolacionizmu više nije moguć, a zbog globalizacije, SAD će biti sigurne samo ako svijet bude siguran. U zasebnim se poglavljima obrađuju i religijska, rasna i obiteljska pitanja. Obama opisuje kako je prigrlio vjeru, što misli o pomacima u međurasnoj toleranciji, problematici siromašnih Afroamerikanaca i ilegalnih imigranata te što za njega znači obitelj. Progovara i o “škakljivim” temama poput odnosa religije i politike, pobačaja, maloljetničkih trudnoća. Sve u svemu, Odvažnost nade je vrlo zanimljiva i odlično napisana knjiga koja će vam znatno približiti najpoznatijeg čovjeka današnjice.

Odvažnost nade

Razmišljanja o obnavljanju američkog sna
Barack Obama

Izdavač: Profil
Godina izdanja: 2008.
Broj stranica: 278
Uvez: meki
Cijena: 79 kn

Komentirajte prvi

New Report

Close