Stihovi umjesto kuna za šalicu kave

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. ožujak 2016. u 15:36

Inicijativa se održava treću godinu zaredom, a zadnje je dvije godine postala globalni projekt.

Na prvi dan proljeća i Međunarodni dan poezije, u 150 lokala diljem Hrvatske kava i čaj moći će se platiti neobičnom valutom, stihovima – dio je to inicijative koja se u ponedjeljak održava na 1300 lokacija u 34 zemlje na svim kontinentima.

 "Inicijativa se održava treću godinu zaredom, a zadnje je dvije godine postala globalni projekt", rekao je Marko Crnogorac, član Uprave tvrtke Julius Meinl Bonfanti Hrvatska, inicijatora projekta "Platite kavu stihom". "Kako je krilatica brenda da inspiriramo pjesnike još od 1862., bilo je prirodno osmisliti akciju u kojoj riječi dobivaju posebnu težinu, u najpozitivnijem smislu", dodao je na konferenciji za novinare u Muzeju prekinutih veza.

 Želja je organizatora da na dan koji slavi poeziju, od proglašenja UNESCO-a 1999., redefiniranjem uobičajenog poimanja valuta ukažu na to kako se poezijom, osjećajima pretočenima u stihove i lijepom riječju, može mijenjati svijet, kao što je to bilo kroz cijelu povijest, a svoja razmišljanja o tome novinarima su prenijeli ambasadori akcije u Hrvatskoj.

 Grafiter Slaven Kosanović Lunar, koji je kao uvertiru na zidu Kulturno-informativnog centra u Zagrebu ilustrirao stihove gostujućeg škotskog umjetnika Roberta Montgomeryja, kaže da mu je drago što kroz taj projekt ljudi s ostalima dijele malo svog srca, uma i duše, druže se i odmiču od svojih mobitela i tableta.

 Komičar, imitator i voditelj Luka Bulić pročitao je akrostih naziva akcije koji je napisao za ovu prigodu, a kojim propituje položaj umjetnika i pjesnika u današnjem društvu, opterećenom i prezasićenom pogrešnim, površnim životnim vrijednostima.

 Pjevačica i TV voditeljica Sanja Doležal uvjerena je da u svakome od nas čuči poeta, no mnogi, pa i ona, zbog srama teško to otkrivaju pred drugima. "Poezija nas oplemenjuje, izdiže iznad svakondevnice i prati cijeli život", rekla je Doležal, pročitavši stihove Arsena Dedića.

 Projekt #poetryforchange najavio je u Zagrebu prije desetak dana Robert Montgomery, čiji se stihovi još uvijek mogu pročitati na zagrebačkim billboardima. Taj konceptualni umjetnik godinama uz pomoć novih medija dovodi poeziju među ljude, a od stihova prikupljenih tijekom ovogodišnje akcije u brojnim kavanama, povijesno prirodnom okruženju za mnoge književnike i pjesnike, Montgomery će napraviti umjetničku instalaciju.

 Prošle godine sudjelovalo je više od stotinu tisuća ljudi, ove godine se pridružilo desetak zemalja više. Iako je fokus na srednjoj i istočnoj Europi, inicijativa se održava i u Londonu, Edinburghu, SAD-u, Kanadi, Australiji. Popis lokala može se pronaći na internetskim stranicama organizatora.

Komentirajte prvi

New Report

Close