Stari inkjet pisači pravi su hit među krivotvoriteljima novca u SAD-u

Autor: Tatjana Tadić , 15. svibanj 2014. u 22:01
Digitalni pisači se za krivotvorenje koriste u Americi, drugdje se lažni dolari tiskaju offsetnim strojevima

Prije dvadeset godina krivotvoriteljima novca nije palo na pamet koristiti tada moderne inkjet pisače, kojima se danas otisne 50-ak milijuna lažnih dolara.

Informatička tehnologija napreduje tolikom brzinom da se jedva tko može sjetiti inkjet pisača iz devedesetih, no oni su postali sve važniji alat ako se namjeravate baviti kućnim krivotvorenjem novčanica.

Naime, gotovo 60% od ukupno 88, 7 milijuna lažnih dolara koji su zaplijenjeni u Sjedinjenim Američkim Državama u prošloj godini izrađeni su pomoću inkjet i laserskih pisača kakve imaju mnoga kućanstva. Tako je Bloombergu nedavno pisao o ženi koja je u razdoblju od dvije godine krivotvorila novčanice u vrijednosti 20.000 američkih dolara. Novac je krivotvorila na način da je natapala novčanice vrijednosti 5 dolara u sredstvo za odmašćivanje, potom četkicom za zube strugala tiskarsku boju s njih, sušila tako prepravljene novčanice običnim sušilom za kosu a potom na originalnom papiru pomoćuobičnog Hewlett-Packard pisača ispisala na te novčanice vrijednost od 50 i 100 dolara.

"Statistika govori kako je 1995. postojalo manje od 1% lažnih novčanica proizvedeno na digitalnim pisačima. U zadnjoj fiskalnoj godini gotovo 60 posto od lažnih 88,7 milijuna dolara bilo je napravljeno na inkjet ili laserskim pisačima", kažu iz Tajne službe (Secret Service). Izvan granica SAD-a to međutim nije slučaj: većina od 68 milijuna lažnih dolara zaplijenjenih prošle godine otisnuli su se offsetnom tehnikom. Prema rezultatima Tajne službe takve je krivotvorine teže otkriti, ali kako se otiskuju izvan SAD-a lako izbjegnu provjeri vlasti SAD-a a događa se da su krivotvoritelji takvog kalibra u dogovoru s korumpiranim vladama.  Najbolji način za otkrivanje lažnih novčanica je pregled grafika koje se nalaze na njima, ukoliko su lažne imaju mutan prijelaz, odnosno ispis novčanice u cijelosti nema oštrinu i nije detaljan.

"Ukupno je u opticaju 1,27 trilijuna dolara, no samo mali dio tih novčanica je krivotvoren. Tajna služba navodi kako godišnje na području SAD-a uhiti 3600 osoba zbog krivotvorenja novčanica", navodi Bloombergu. Sveu u svemu, u opticaju je 1,27 bilijun dolara. Samo djelić tog novca je krivotvoren, piše Bloomberg, ali svejedno je Tajna služba prošle godine uhitila 3600 osoba osumnjičenih za krivotvorenje novca. 

Povijest lažnjaka

Još od Građanskog rata
Krivotvorenje valuta ima dugu povijest u SAD-u. Za vrijeme Građanskog rata čak jedna trećina ukupnog novca u opticaju bila je krivotvorena, podaci su kojima raspolaže Tajna služba. naime, Tajna služba je osnovana 1865. godine kako bi spriječila raširenu pojavu krivotvorenja.

Miris novca

Drugačije mirišu i crteži djeluju blijeđi
U slučaju kada se novčanice otiskuju na pravom papiru za novčanice, on će na opip biti "kao pravi". Međutim, pažljivijim gledanjem vidljivo je kako otisak djeluje blijeđe i ima manje dubine u sjenčanim dijelovime, što se osobito može primjetiti na otisku lica. Tanke linije koje su razbacane po novčanici na originalima su obojena vlakna a na krivotvorinama se samo otiskuju što se vidi kada se izbliza gleda. Čini se da novac diosta i miriše jer posebno obučeni psi mogu namirisati krivotvorine.

Komentirajte prvi

New Report

Close