Sport i turizam na Bolu super su par, a s još sponzora u igri nizali bi SAMO POBJEDE

Autor: Sergej Novosel Vučković , 30. svibanj 2019. u 22:00
Lukas jedva čeka prvi servis na terenu WTA Croatia Bol Opena, jedinog takvog svjetskog turnira bez tzv. naslovnog sponzora

Feliks Lukas, direktor ženskog teniskog turnira idući tjedan, najavljuje dosad najjaču smotru.

Pod suncem Brača idućeg tjedna zasjat će vrsne tenisačice, domaće i europske, na turniru WTA Croatia Bol Open, koji se od 3. do 9. lipnja odigrava u Bolu kao jedini turnir serije WTA125 u jugoistočnoj Europi. Premda se kalendarski poklapa s drugim tjednom Roland Garrosa, pariškog Grand Slama kojim defiliraju najjači tenisači i tenisačice svijeta, ovogodišnje natjecanje uza znamenitu i jednu od najljepših mediteranskih plaža Zlatni rat najjače je u posljednje četiri godine, otkad ga je 2016. organizacijski preuzeo poduzetnik Feliks Lukas.

Tada 29-godišnji menadžer preuzeo je licencu za događaj, obnovivši ga nakon 13 godina pauze i odlučivši nastaviti tradiciju ženskog tenisa začetu na još 1991. godine (u kontinuitetu se turnir, pod različitim imenima, održavao od 1995. do 2003., op.a.). U završnici priprema pred početak mečeva u ponedjeljak 3. lipnja, Lukas nam je izložio što ga je nagnalo da se uopće pozabavi nekad i sad najvećom profesionalnom smotrom bijelog sporta u Hrvatskoj za žene, objasnivši nam da ona ima i gospodarske reperkusije na mjesto i otok, a moguće i na državu. Ponovio je time priču koju priča već tri godine, a koja još uvijek zvuči koliko entuzijastično, toliko i hrabro, pogotovo ako se zna da je dotad karijeru vodio u inozemstvu.

Svake godine korak naprijed, ali…
"Dugo sam u svijetu tenisa. Radio sam u organizaciji šezdesetak turnira ranga Futures i pratio zbivanja u svijetu tenisa pa sam tako na vrijeme prepoznao priliku – prostor u WTA kalendaru i donio odluku da tenis vratim u Bol. Tijekom rada i educiranja u Luksemburgu u kompaniji specijaliziranoj za tenis i i sportski menadžment sam uvidio kako nitko ne vodi brigu o mladim tenisačima i tenisačicama koji se tek probijaju u svijet profesionalnog tenisa.  Nije to bilo nimalo jednostavno, ali još je izazovnije bilo i još uvijek jest taj turnir zadržati. Moram reći da bez prepoznavanja i podrške lokalne zajednice – Bola i lokalne turističke zajednice, turnira u Bolu ne bi bilo. Naravno, velika nam je podrška od prvoga izdanja tvrtka Bluesun sa svojim odličnim smještajnim kapacitetima i infrastrukturom od 26 teniskih terena okruženih borovom šumom, uz samu bolsku šetnicu i more", kaže mladi, 32-godišnji magistar ekonomije, koji je u Splitu diplomirao na temi poduzetništva i razvoja turizma u RH, a osim u Luksemburgu radio je i u Americi.

Razlog više da razvije posao u tenisu je i obiteljski "background" – Feliks je iz sportske obitelji u kojoj se majka godinama bavila košarkom u Kaštelima, otac ondje godinama vodi teniski klub, starija sestra je bila tenisačica, a  mlađa je aktivna, Tena je upravo i ždrijebu i spremna nastupiti.  "I sam sam se bavio tenisom, ali sam shvatio da jednostavno nisam tip osobe koja će se odricati i trenirati koliko je potrebno da se postane vrhunski sportaš. Ali u sportu sam ostao – kao poduzetnik i tu dajem sve od sebe", kazuje nam direktor turnira. Da taj poduzetnički "meč" vodi sa žarom igrača koji želi postići ne samo osobni poslovni uspjeh, već donijeti i dobar rezultat Bolu, govore i sljedeće riječi: "U poslovnom smislu turnir preživljava, svake godine se uspije napraviti makar mali koračić naprijed. Uporan sam u nastojanjima da projekt zaživi i ostane u Hrvatskoj u mjeri u kojoj to svojim potencijalom zaslužuje", kaže Lukas.

Objašnjava tako da je nagradni fond koji će raspodijeliti igračice 125.000 dolara (odatle i prefiks 125 u nazivu), ali da organizacija košta nekoliko milijuna kuna, te otkriva nešto po čemu je bolski turnir "izvanredan" u cijelom svijetu. "Budžet jednog ovakvog turnira je oko četiri milijuna kuna. Idealno bi bilo da skupimo do četiri i pol milijuna, ali turnir nekako funkcionira. Kad govorim o novcu moram napomenuti da od svih svjetskih WTA turnira jedino naš nema naslovnog sponzora. Riječ je to o sponzoru čiji naslov turnir nosi.

Primjerice, u svijetu su naslovni sponzori redom globalno poznate tvrtke – proizvođači satova, automobila, poznate banke, IT tvrtke i slično. Mislim da je ovaj turnir sjajna platforma za naslovnog sponzora nekih domaćih tvrtki, pritom mislim na one koje svoj interes imaju na području regije jer dosta tenisačica dolazi iz zemalja okruženja i mediji iz susjednih država sa zanimanjem prate naš turnir. A moram i dodati da se finale prenosi u udarnom terminu državne televizije – dakle svakako WTA turnir pruža nevjerojatno veliku vidljivost svakom brendu koji stoji uz njega, a da ne spominjem naslovnog sponzora", pojašnjava Feliks Lukas.  U tom smislu nekih "poena" već ima, događaj prate renomirani domaće kompanije Kraš i Atlantic, te Jadrolinija koja je omogućila dodatne linije i besplatne karte za tenisačice. Tu su i T-Com i svi ostali sponzori.

Rast imamo, priča će trajati
"Bez njih bi bilo nemoguće organizirati ovakav event, a od samog početka uz nas su i Bol i načelnik općine Tihomir Marinković kao i Turistička zajednica Bola. Ove godine uz HTZ snažno nas je podržao i središnji Državni ured za šport", isitče Lukas, ističući ipak i dodatnu potrebu za sponzorima, jer, prema mladom direktoru, cilj je da turnir svake godine raste (sad je, rekli smo, najjači otkad je ove organizacije). Vrijeme je, priznaje sam Lukas, potrebno za potpuni uspjeh, jer projekt ne nastaje u godinu-dvije. "Važan je i kontinuiran i lagan rast, a to imamo. Iz godine u godinu cilj mi je dovoditi sve kvalitetnije igračice i to uspijevam, a potvrda je ovogodišnji turnir. Ono što je presudno da se napravi pravi i veći iskorak su financije odnosno interes sponzora. Jednostavno, puno toga se ipak vrti oko novca. Ono što mogu reći je da iz godine u godinu količina sredstava od sponzora raste i duboko vjerujem da je ovo projekt koji će trajati", optimist je naš sugovornik. Kad smo kod odnosa s lokalnom zajednicom, događaj joj sigurno koristi, zbiva se uoči početka glavne turističke sezone…

Koliko u tom smislu doprinosi turizmu? Koliko su tad popunjeni kapaciteti u Bolu i na otoku? Ovih dana čelnik Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Zurab Pololikashvili u Zagrebu je baš govorio i o tome da je spoj sporta i turizma u Hrvatskoj snažan. "Čitav ovaj projekt je primjer koliko ovakvi sportski događaji mogu pomoći našem turizmu, pogotovo kad je riječ o predsezoni. WTA turnir sigurno puno doprinosi Bolu, odnosno turizmu. Direktno – punjenjem smještajnih kapaciteta i oživljavanjem potrošnje u mjestu, a indirektno podizanjem brenda mjesta i promocijom kroz sportske priče koje iz Bola odlaze u svijet", kaže nam u razgovoru s terena Lukas. Poziva stoga, u duhu izreke da "svatko voli doći na Bol", na posjet otoku u vrijeme turnira i tijekom ljeta.  "Što je ljudima motiv? Naravno i sunce i more, ali i sport, vrhunski tenis. No, ni tu ne prestaju motivi za dolazak jer za vrijeme turnira imamo jako bogat zabavni program, na samom finalu će nastupiti Nina Badrić i Lola Astanova, svjetski poznata pijanistica koja je nedavno nastupila i na otvaranju Venecijanskog Bijenala. Večer prije će nastupiti vrhunske klape Šufit i Cambi, imat ćemo i klupski program uz gostovanje međunarodnih DJ-eva, a svaki dan će biti i ostalih raznih događanja veza- nih uz turnir”, napominje Feliks Lukas.

Hrvatske vedete
Što se tiče samih igračica, među prijavljenima su sve pobjednice prijašnjih tri izdanja – Luksemburžanka Mandy Minella, Srpkinja Aleksandra Krunić i Slovenka Tamara Zidanšek, a na listi su i dvije od tri bivše finalistice, Slovenka Polona Hercog i Poljakinja Magda Linette. Pretposljednja na popisu izravnih sudionica je Zadranka Bernarda Pera koja igra pod američkom zastavom i stigla je do posljednjeg kola kvalifikacija u Roland Garrosu te njezin nastup u Bolu može spriječiti prolaz do drugog tjedna na drugom Grand Slam turniru u sezoni.

Na bolskom Croatia Openu igrat će i osvajačice više WTA turnira, Srpkinja Olga Danilović i Švicarka Timea Bacsinszky, a nekad je ondje igrala Ruskinja Anna Kurnikova, plijeneći više pozornost pojavom nego igračkom klasom, no Lukas kaže da su to bila neka druga vremena i drugi budžeti, kad je turnirom upravljala državna tvrtka Zlatni rat… "Od 26 igračica koje direktno ulaze u turnir, najslabije je rangirana Belgijka Ysaline Bonaventure (WTA – 116). Od naših igračica pozivnice su dobile Jana Fett (na WTA listi 314. mjesto) kojoj je ovo premijerni nastup na našem turniru i Tena Lukas (WTA 285) koja je prošle godine igrala polufinale", zaključuje Feliks Lukas, dok na zemljanoj podlozi napeto iščekuje prvi servis na Croatia Bol Openu 2019. Ako servis i ne bude as, loptica će svejedno pasti na plodno tlo, gdje je mladi menadžer pokazao da ima znanje i pristup pobjednika.

Komentirajte prvi

New Report

Close