Spolna nemoć muškaraca: na svjetskom tržištu stotine preparata, a osnovni problem ipak je u glavi

Autor: Marija Crnjak , 13. travanj 2007. u 06:30

Iako je za seks potrebno (barem) dvoje, farmaceutska industrija pozornost je usmjerila uglavnom na muškarce. Erektilna disfunkcija zahvaća oko 12 posto muškaraca, a smatra se da u Hrvatskoj od nje pati gotovo 300.000 muškaraca

U trideset godina braka seks je u prvih deset godina bio fantastičan, srednjih deset godina odličan, ali polagano i neumitno sve rjeđi, a u posljednjih deset godina gotovo nepostojeći. Ili, još grublje, prvih petnaest godina plus, a drugih petnaest godina minus. I nije baš osobito vezan uz djecu. Dapače, smanjenje se počelo primjećivati baš kad se opterećenje angažmana oko djece počelo smanjivati i bivati sasvim podnošljivo…” Kratko i jasno. Ispovijest jedne hrvatske forumašice mogu potpisati brojni parovi čiji intimni život, uz varijacije na temu, teče po sličnom scenariju. Dakako, ima onih koji se i u sedamdesetima hvale eksplozijama strasti koje su doživjeli sa svojim dugogodišnjim partnerima, ali i onih kojima fantastičan seks nije potrajao ni prvih pet godina, često zbog nedostatka volje ili spolne moći. Za njih se pobrinula farmaceutska industrija koja nudi svakojaka čarobna rješenja, obećavajući u najmanju ruku da ćete poput nabrijanih pubertetlija optrčavati krugove oko Jaruna, a potom se strastveno bacati na voljenu. Zanimljivo je pritom da je, iako je za seks uglavnom potrebno (barem) dvoje, industrija pozornost usmjerila uglavnom na muškarce. Erektilna disfunkcija zahvaća oko 12 posto muškaraca, a smatra se da u Hrvatskoj od nje pati gotovo 300.000 muškaraca. Dokazano je da je kod čak 85 posto muškaraca s tim problemom uzrok organski poremećaj poput ateroskleroze, dijabetesa, multiple skleroze ili ozljeda, a do pojave erektilne disfunkcije može dovesti i uzimanje nekih lijekova. Starost je, međutim, najvažniji faktor koji utječe na učestalost erektilne disfunkcije koja raste s godinama i doseže oko pedeset posto kod sedamdesetogodišnjaka. Čarolija koja nam obećava čuda dolazi uglavnom iz biljaka, ponekad i iz životinjskog svijeta. Domaća industrija lijekova nudi proizvode na bazi ginsenga, jedne od najpoznatijih biljaka koja se na istoku od davnina koristi za oporavak organizma od umora i iscrpljenosti, za poboljšanje tjelesne kondicije, jačanje imuniteta i mentalnih sposobnosti, ali i jačanje spolne moći. Ginseng djeluje na opuštanje glatkih mišića u spužvastim dijelovima muškog spolnog organa što dovodi do jačanja spolne moći i važno je za liječenje problema s erekcijom, tvrde proizvođači tih pripravaka. Štoviše, navode i podatak da je u 60 posto ispitanika koji su u kliničkim ispitivanjima koristili ginseng došlo do dramatičnog poboljšanja seksualnog života, da je dokazana povećana razina testosterona te broj i pokretljivost spermatozoida.

Ginko biloba je druga biljka koja dolazi iz kineske medicine, a afrodizijačko djelovanje njezina oraha objašnjava se time što ubrzava protok krvi, pa tako povećavajući i prokrvljenost spolnih organa i opskrbu mozga kisikom. Zato se smatra da ova biljka pomaže muškarcima da lakše ostvare erekciju, a ženama da lakše postignu orgazam. Cink, esencijalni mineral koji se nalazi u svakoj tjelesnoj stanici, jedan je od elemenata kojem se može zahvaliti postizanje vrhunske spolne forme, posebno kod muškaraca i otuda popularnost kamenica, školjaka koje u samo 10 dekagrama sadrže oko 65 miligrama cinka. Naime, u nedostatku cinka organizam nije u stanju sintetizirati normalne količine testosterona što se negativno odražava na spolni nagon i moć. Onima koji si kamenice ne mogu priuštiti, na raspolaganju su iznutrice (posebice jetra), orašasto voće, sjemenke te proizvodi od cjelovitog zrna žitarica. Orasi, crvena ruža, cvijet bagrema, aloja, gardenija, jasmin, lavanda, mirta, ljubičica, jabuka… samo su neke od stotine biljaka koje se povezuju s jačanjem spolne moći. Nutricionist Ignac Kulier, autor brojnih knjiga o važnosti prehrane za postizanje zdravlja i vitalnosti, smatra da većina poticaja spolne moći dolazi iz glave. “Na tržištu ima na stotine preparata za podizanje spolne moći, a problem je u glavi. Ako nema poticaja i uzbuđenja, nema te tablete koja će vas potaknuti na spolni odnos ili vas prisiliti da to radite s osobom koja vas ne privlači. Nijedan preparat na tržištu nije ono za što se predstavlja”, kaže Kulier. Poznati nutricionist tvrdi da je riječ o placebu, te da se učinak navedenih preparata povezuje s čvrstim vjerovanjem da će doći do povećanja spolne moći. S tim vjerovanjem raste i samopouzdanje, pa je uspjeh daleko sigurniji, no sve je “u glavi”, a ne u tableti. Izuzetak su, dakako, sintetički lijekovi koji imaju svoju cijenu u vidu brojnih nuspojava koje mogu biti pogubne pogotovo za starije muškarce sa srčanim problemima. Ni oni, međutim, ne daju nikakav rezultat ako nema spolnog uzbuđenja. U prilog Kulierovim tvrdnjama idu i rezultati istraživanja koji su pokazali da od erektivne disfunkcije pate u znatno većem broju pretili muškarci, muškarci izloženi stresu i tjeskobi, te muškarci s tradicionalnim stavovima prema spolnosti. Ista istraživanja kao zaštitne čimbenike koji smanjuju rizik od navedenih smetnji navode tjelovježbu, viši stupanj obrazovanja i razgovaranje s partnerom o seksu. No ako vas kutijica ginsenga ili sirova kamenica s češnjakom iz bilo kojeg razloga potaknu na nestašluk, samo naprijed!

Starost nije uvijek prepreka

Istraživanja o spolnoj aktivnosti pokazala su da ostarjeli Španjolci i Belgijci pred pripadnicima ostalih naroda predvode izjavama da ljubav vode barem jedanput dnevno. Čak 90 posto ispitanih Korejaca u zrelim godinama je izjavilo da seks ima ekstremno, vrlo veliko ili umjereno značenje u njihovu životu. Na drugoj su strani Japanci, kojih 21 posto kaže da ljubav vode jedan do šest puta tjedno. Promatrano u cijelom svijetu, više od 80 posto muškaraca i 60 posto žena između 40 i 80 godina kažu da seks ima znatno mjesto u njihovim životima.

Komentirajte prvi

New Report

Close