‘Spoj’ s Casanovom i dvorske igre traže: Dođite opet

Autor: Lucija Špiljak , 30. svibanj 2019. u 22:00
Slavni ljubavnik boravio je u Vrsaru i Balama, o čemu postoje i zapisi/Lucija Špiljak

U obilasku Rovinja, Vrsara, Bala, Svetvinčenta i Kanfanara, čije turističke zajednice s Maistrom stvaraju nove destinacijske ‘čari’.

Turizam u Istri buja i prije razdoblja kad svi u ljeto pohrle na poluotok, a već krajem travnja uvjerili smo se da ondje broj destinacijskih proizvoda, događaja i doživljaja nastavlja rasti.

Događaje i proizvode predstavile su turističke zajednice grada Rovinja-Rovigno, općina Vrsar, Bale-Valle, Svetvinčenat i Kanfanar te hotelska kompanija Maistra d.d. Prošle godine u predsezoni i posezoni ove turističke zajednice bilježile su ukupno 331.582 dolazaka i 1.371.440 noćenja, što je povećanje od 29 posto u dolascima i 31 posto u noćenjima u odnosu na 2017. To je zbilja pravi poticaj za Istru da iskoristi potencijal i privuče domaće i strane goste, što je pak u punom jeku. Naime, u 2018. realizirali su 11 evenata; teniski turnir Istarska rivijera, Perin Memorijal ITF 18, Maistra Cup TE 14, biciklističke utrke Istarsko proljeće i avanturističke utrke Lim Bay Challenge, na kojima je sudjelovalo više od 3000 osoba. Tu je i 4. izdanje Istria Gourmet Festivala koje je okupilo predavače i chefove s čak 39 Michelinovih zvjezdica.

Kap malvazije nije naodmet
Nova sezona počela je u bogatom tonu kada je riječ o ponudi manifestacija i gastronomije. U hotelu Meneghetti Wine Hotel & Winery u Balama predstavljeno je pet destinacijskih proizvoda: Bike, Outdoor, Nogomet, Tenis i Gourmet. U ovom smo luksuznom hotelu i odsjeli, a osim ljubaznog osoblja za to je bio zaslužan renomirani chef Fabio Vitale, koji nas je oduševio specijalitetima tonno vitellato, Synergy risotto 'Acquerello' i kruškama lijepe Helene. Hotel je u stancijama, seoskim imanjima u Balama, s puno svježeg zraka i vinograda, a samo par kilometara od plaže i beach bara. Potajno se nadamo da ćemo se u bližoj budućnosti vratiti ovamo, i to za vrijeme berbe jer za onolikom vinogradu potrebno je puno ruku, a ni kap odlične malvazije nije naodmet.

Prva destinacija koju smo posjetili bio je Kanfanar, općina koja preko Limskog kanala ima izlaz na Jadransko more. Ovdje smo otkrili da posao vađenja dagnji, školjki i kamenica nije nimalo lagan, naprotiv, u više od 50 posto slučajeva lov i posao propadnu pa je budućnost tako uvijek neizvjesna. No, naučili smo i da "trdi Istrijani" iz Školjkarstva Lim ne daju na sebe i svoje pa tvrdoglavo nastavljaju s poslom i tradicijom. Ljubazni domaćini ponudili su nam svježe kamenice i dagnje, koje potvrđuju kvalitetu kultnih kamenica iz Limskog zaljeva, a cjelokupni dojam zaokružila je linija vina vinarije Lunika. Ako krenete u daljnje razgledavanje, uključite i srednjovjekovni grad Dvigrad, gdje se u crkvi sv. Silvestra nalazi jedina certificirana kopija Torinskog platna u Hrvatskoj.  Kad nam se napokon ukazalo i sunce u tad kišovitoj Istri, prošetali smo Vrsarom, koji je većini bio tek skriveni raj u koji su prvi put kročili.

Ovaj prekrasan kameni gradić predstavio nam je čuveni ljubavnik Casanova koji je boravio i u Vrsaru gdje je također slamao srca, a o njegovu boravku postoje i zapisi. Pa tko bi onda mogao bolje predstaviti ovaj dragulj od najpoznatijeg šarmera u sklopu Casanova toura? Vrsar ne nudi samo prekrasan pogled i mir već i bogatu povijest, ali i savršenu destinaciju s boljom polovicom na vidikovcima. Jedan od ključnih projekata za ovu godinu u Vrsaru je i outdoor event Ocean Lava Triathlon u listopadu, a čijih se 16 utrka održava u 14 europskih država.

Vrsar će postati jedini hrvatski grad koji će ove godine ugostiti prestižnu utrku. Casanova se zabavljao i u prekrasnom kamenom gradiću Bale-Valle, koji na 140 metara nadmorske visine krije pozamašan broj kulturno-povijesnih spomenika i s bogatom arhitekturu na koju smo odvojili dobar dio vremena, a izgleda impresivno i dok je loše vrijeme. U Bale je poznati ljubavnik došao dvaput, a razlog povratka bila je gospođica iz obitelji Soardo. Imali smo prilike vidjeli Kaštel Bembo, uvršten na listu 30 najznačajnijih spomenika Hrvatske, potpuno obnovljen 2012.

Na spomen Lapidarija mnogi će se prvo sjetiti kultnog zagrebačkog kluba, no Istra ima i svoj Lapidarij u kripti župne crkve Pohođenja Blažene Djevice Marije Sv. Elizabeti gdje su izloženi ostaci starih crkava. U Multimedijalnom centru možete pogledati ostatke dinosaura, poslušati pjev ptica i posjetiti jedinstvenu ornitološku zbirku. No, Balle-Vale mogu se pohvaliti sportskom dvoranom, najljepšom na svijetu kako kažu Istrani, koja je osvojila prvu nagradu u kategoriji sportskih objekata na prvom Svjetskom festivalu arhitekture u Barceloni 2008. 

Tematski kroz srednji vijek
Cilj je Bala da postanu Grad hotel, na čemu rade iznajmljivači, ugostitelji i drugi turistički djelatnici. Cijelu ponudu upotpunjuje i more, a ako ste avanturisti, tu su trekking, bike, ronjenje, odbojka na pijesku i tenis. Posebno nas je oduševila uljara Grubić i kušanje maslinova ulja.Pohodili smo i općinu Svetvinčenat, u koju valja otići makar i na jedan dan, a iznenadila nas je i odlična ponuda. Ako ste ljubitelji bajki i priča, posebno onih o vješticama, Kuća vještice Mare će vas oduševiti, posebno mlađe jer ondje nude  virtualnu igru koja vam omogućuje da vježbate streličarstvo u Morosini-Grimani dvorcu.

Kao prava domaćica, vještica Mara će vam predstaviti vam ponudu općine, s naglaskom lokalnim proizvoda. Ako ste obožavatelji escape room igara, dvorac Morosini-Grimani ponudit će vam upravo takve igre uz koje možete otkriti posjedujete li viteške vrline, a šlag na torti je sprava za mučenje koja vas "vraća" u Srednji vijek. Naravno, tematski festivali tu su za kasnije sate kad se opustite i postanete pravi vitezovi okruglog stola. U blizini Svetvinčenata u šumi niknuo je i Tematski park Sanc.

Michael na posjedu od 26.000 kvadrata, koji spaja avanturu i zabavu. Cijeli dan možete provesti ovdje, zabaviti se u tamnici za vješticu, dječjem vrtuljku, spravama za mučenje, suvenirnici, streljaštvu i sličnim zanimljivostima karakterističnima za Srednji vijek, a zatim zaokružiti dan u restoranu gdje je i autohtono glineno posuđe u skladu s nekadašnjim vremenom.

Vikend smo završili večerom na "najfotogeničnijem" mjestu u Rovinju, omiljenom za influencere – stolić i dvije stolice u malom prolazu uz more pokraj dućana su romantičan prizor, no za naše je nepce bila romantičnija susjedna konoba, u podrumu predstavlja identitet Rovinja – Spacio Matika. Uvjerili smo se da mjesto savršeno oslikava davna vremena rovinjske maritimne kulture.  U Rovinju će Istra Gourmet Festival realizirati dva dodatna gourmet eventa – Putevima rovinjskih delicija u proljetnom i jesenskom izdanju u sklopu kojeg će 12 restorana po promotivnim cijenama ponuditi jela na bazi sezonskih namirnica, te prezentacije tradicionalnih jela u novoj interpretaciji.

Odlični turistički rezultati donose, dakle i nove proizvode i evente, čega su svjesni turističke zajednice i kompanija Maistra, a ponuda je zbilja raznovrsna. Osim što su suradnjom TZ-a Rovinja-Rovigno, Vrsar, Balle-Vale, Svetvinčenat i Kanfanar i Maistre postignuti značajni sinergijski učinci i kreiran lanac destinacijskih vrijednosti u kojem svoju ulogu i mjesto pronalaze svi nuditelji turističkih usluga u destinaciji, Istra napokon postaje prepoznata kao i više nego poželjno odredište koje će hrvatski turizam podići na višu ljestvicu.

Komentirajte prvi

New Report

Close