Smije li vam komunalni redar ući u dvorište i provjeriti mikročipiranje psa?

Foto: Press Association/PIXSELL Foto: Press Association/PIXSELL

Komunalni redari postupaju na temelju različitih zakona o komunalnom gospodarstvu.

Grad Osijek u pozivu na radionice podsjeća kako su vlasnici kućnih ljubimaca u obvezi omogućiti komunalnim redarima ulazak u prostore u kojima se drže kućni ljubimci, potom pregled isprava, uzimanje izjava i dokumentacije od vlasnika životinja te provjeru mikročipiranja pasa.

I doista, članak 80. Zakona o zaštiti životinja daje komunalnim redarima te ovlasti, no to je naišlo na neodobravanje brojnih vlasnika kućnih ljubimaca, koji su se javili i redakciji Glasa Slavonije. Voditelj Odsjeka komunalnog redarstva drži kako nezadovoljnici nisu u pravu jer je, smatra, ulazak komunalnih redara u privatne prostore građana iz navedenih razloga posvema legitiman.

- Komunalni redari postupaju na temelju različitih zakona o komunalnom gospodarstvu, sve su to zakoni koji su redarima dali dio ovlasti. Zakon o zaštiti životinja, donesen 2017. godine, omogućuje im ulazak u privatne prostore i dok se eventualno zakon ne promijeni, to vrijedi. U slučaju da netko ne dopusti komunalnom redaru ulazak u prostor u kojemu drži kućnog ljubimca, on može tražiti asistenciju policije – tumači Šiškić. Ističe kako komunalni redari još nisu ulazili u kuće i stanove, ali kaže kako to ne znači da i ubuduće neće.

Međutim, ako to i učine, prekršit će Ustav Republike Hrvatske. Upozorava na to doc. dr. sc. Mato Palić, stručanjak za ustavno pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, pozivajući se na čl. 34. Ustava Republike Hrvatske. Ističe kako je takva radnja kršenje Ustava i da se ni u čiji dom ne smije ući bez sudskog naloga, odnosno samo uz tri iznimke: radi izvršenja naloga o uhićenju, radi hvatanja počinitelja kaznenog djela, te radi otklanjanja ozbiljne opasnosti za život i zdravlje ljudi ili imovinu većeg opsega. Izvan tih razloga, naglašava dr. Palić, nitko ne smije ući u nečiji dom bez sudskog naloga pa tako ni policija ako bi komunalni redar od nje zatražio asistenciju.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!