Slovački konobari goste podučavaju kolika treba biti napojnica

Autor: Milan Lazarević , 19. siječanj 2009. u 22:00

Nakon uvođenja eura u Slovačkoj gosti restorana postali su ‘škrti’ s napojnicama pa ih konobari educiraju

Od uvođenja eura imali su koristi svi Slovaci, osim zaista malih izuzetaka. Na prvome mjestu to su, kao što se očekivalo, vlasnici mjenjačnica koje su ostale bez tri četvrtine posla i isto toliko otprilike ih je moralo biti zatvoreno. Dosta neočekivano kao veliki gubitnici pokazali su se konobari jer im je “trinkelt”, kako ovdje uobičajeno nazivaju napojnice, smanjen 25 do 30 posto.

Naime, primjetno je da su gosti sada, kada plaćaju mnogo većim novčanicama, mnogo oprezniji s nagrađivanjem ugostiteljskog osoblja. Jedan euro vrijedi nešto više od 30 slovačkih kruna (točnije 30,126 kruna), međutim s njima se od petka 16. siječnja više ne može plaćati. Kako su konobari rekli u mini istraživanju koje je proveo list SME, mnogi gosti uopće više ne daju napojnice – vjerojatno im je teško preračunavati pa zato, razmišljaju, bolje da ne daju ništa nego da pretjeraju s napojnicom. Napojnica nije obvezna ni kad je gost sasvim zadovoljan. Ali ima i takvih koji, vjerojatno ne računaju dobro, daju prevelike napojnice. Psihološki je teže nego prije kod istog računa (koji je prije iznosio 126 kruna) od 4,2 eura dati novčanicu od pet eura i reći konobaru da naplati 4,30 ili 4,50 eura iako mu se tada ostavi tri, odnosno deset kruna. A kad se plaćalo u krunama, gotovo se podrazumijevalo da je račun 130 kruna, a mnogi su tome dodavali još koju krunu. Ipak, kako kažu konobari, već se osjeća izvjestan napredak u odnosu na prve dana poslije Nove godine kada većina jednostavno nije davala nikakve napojnice. Kada se platilo pet-šest računa, ljudi su postali slobodniji jer su već naučili koliko nešto stoji i koliko mogu ostaviti konobaru. Ključni problem je u tome što je jedan euro mnogo veći od slovačke krune. Ipak, bilo bi mnogo lakše, na primjer, kada bi jedan euro vrijedio deset kruna ili 100 kruna, lako bi se i brzo sve preračunavalo u cente s kojima se uglavnom računa prilikom davanja napojnice (tada bi kruna vrijedila okruglo 10 centi ili jedan cent). Moglo je biti i gore, i teže bi se računalo kada bi euro bio, na primjer, 34, 35 ili 36 kruna (sada, inače, svi zaokružuju na euro za 30 što dovodi do zanemarive pogreške od oko 0,4 posto). Često ljudi vrlo teško preračunavaju u cente te im se oni čine veći nego što stvarno jesu iako jedna kruna vrijedi 3,3 centa. Zato dati 10 do 30 centi za napojnicu ne bi trebao biti problem jer je prije bilo sasvim uobičajeno za najmanje račune ostaviti napojnicu do deset kruna. Ima dosta ljudi koji još dosad nisu preračunali koliko (malo) vrijedi jedan cent, pa zato ostavljaju kao napojnicu jedan ili dva centa što je zaista malo, konobari bi rekli ponižavajuće malo, manje je od jedne krune. Konobari su iskoristili priliku pa su preko novina poručili gostima da za kavu koja stoji 1,36 eura treba ostaviti 1,40 do maksimalno 1,50 eura. Za manji objed koji stoji 4,5 eura treba dati između 4,7 i pet eura. Naravno, ostavljanje napojnica prije svega ovisi o samom gostu i njegovim zadovoljstvom uslugom i kvalitetom jela i pića.

Komentirajte prvi

New Report

Close