Slomljena noga uzbudila Hrvatsku

Autor: Tomislav Klauški , 29. veljača 2008. u 06:30

Slučaj Eduarda Da Silve nije specifičan u svijetu nogometa. Napadaču Arsenala i hrvatske reprezentacije dogodilo se ono što i desetinama drugih nogometaša – slomio je nogu. zapravo, slomio ju je suparnički igrač. Događalo se to i najboljima, pa i Maradoni. Eduardo je to čak činio i drugima. Recimo, na treningu Dinama uklizao je u Marijana Buljata, slomio mu nogu i udaljio ga s terena skoro godinu dana. Buljat je tada bio na pragu reprezentacije, a time na pragu unosnog transfera u strani klub. Mogao je riješiti egzistenciju, ali lom mu je osujetio planove. Eduardo je makar imao tu “sreću u nesreći”. On je svoju egzistenciju osigurao prije loma noge, pa je njegova tragedija barem u tom pogledu bila manje bolna. Priča o slomljenoj nozi danima je okupirala hrvatske medije i javnost. Tražila se osveta, doživotna zabrana igranja za Martina Taylora, igrača Birminghama koji do prošlog vikenda nikome još nije slomio nogu, plakalo se zbog umanjenih šansi nogometne reprezentacije na Europskom prvenstvu, a mučilo nas je i pitanje hoće li Dudu ikad više zaigrati nogomet. S najviših mjesta, kao što je to Hrvatski nogometni savez, poručivalo se kako je to bila “osveta Engleza za poraz na Wembeyu”, čime se sugeriralo da Englezi koji ne idu na prvenstvo uništavaju reprezentaciju koja ide tamo umjesto njih. Premda bi logičnije bilo da Eduardu slome nogu izravni suparnici: Nijemci, Austrijanci, Poljaci. Hrvatski mediji natjecali su se tko će brutalnije optužiti Martina Taylora. Neki su čak danima pisali o tom “Eduardovu krvniku”, odlazeći u njegov rodni grad kako bi istražili korijene njegove brutalnosti. U drugi plan padale su pomirljive izjave, uključujući i Duduovu, kako kobni start na lijevu nogu nije bio namjeran. To je kvarilo atmosferu linča koja je vladala u hrvatskim medijima i javnosti, bombardiranoj krvavim detaljima o nesreći. Iako je britanski SkySports još istog popodneva odlučio da neće ponavljati snimku brutalnog loma, kako ne bi uznemiravao gledatelje, naslovnice hrvatskih novina natjecale su se tko će prikazati lom izu boljeg kuta.

Za slabovidne, rezervirani su krupni planovi u crvenom krugu, plasiranih tako da čitatelj jednostavno ne bi mogao odvratiti pogled. Zapravo, kad malo razmislimo, toliko se u Hrvatskoj nije pisalo o nečijoj nozi još od 1980. godine. A bila je to jedna obična ozljeda na radu. Eduardo je kao igrač Arsenala osiguran od ozljede na radnom mjestu, odnosno na utakmici, angažirana je klupska liječnička služba i angažirani najbolji liječnici. Sve će ipak biti u redu. Eduardo već hoda, uskoro će trčati, a nadamo se ponovno zabijati golove. No, nesreća je izbacila u prvi plan tipične nogometaške strahove od sličnih nesreća. Pripremajući transfer u neki od europskih nogometnih giganata, u Engleskoj ili Španjolskoj, Luka Modrić pobrinuo se da se i njemu ne dogodi nešto slično. Osigurao je svoje skupe noge za vrijeme preostalo u Dinamovu dresu. A Vedran Ćorluka simulirao je ozljedu zgloba na pripremama reprezentacije, kako mu se ništa ne bi dogodilo prije transfera u Manchester City. Već idućeg vikenda, u prvom nastupu za novi klub, trčao je “k’o navijen”. Ozljeda u nogometu bilo je i bit će ih još, nenamjernih kao i namjernih, ali to je rizik s kojim valja računati čim se obuju kopačke. Problem je još u tome što se taj Eduardov lom tako dobro vidio u televizijskom prijenosu.

Dobitnici

Vipnet
Drugi najveći telekom u Hrvatskoj lani je prvi put ostvario prihod veći od pola milijarde eura i prvi se put u posljednjih deset godina po broju korisnika izjednačio s T-Mobileom. Vipnet je ostvario prihod od 514 milijuna eura, što je 8,3 posto više nego godinu prije. Operativna dobit porasla mu je na 210 milijuna eura.

Pliva
Pliva se prijavila za kupnju većinskog udjela u rumunjskoj farmaceutskoj tvrtki Antibiotice, a početna cijena iznosi 136 milijuna eura. Otvaranje natječaja za prikupljanje ponuda je 18. ožujka, a do tada Pliva nije željela ni potvrditi ni demantirati taj posao. Sa 120 registriranih generičkih lijekova, koji pokrivaju 11 terapeutskih skupina Antibiotice, drži oko tri posto rumunjskog tržišta.

Gubitnici

Bojan Hlača
Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Bojan Hlača protuzakonito je postao saborski zastupnik jer prethodno nije odstupio s mjesta ravnatelja Lučke uprave. On je u takvoj statusu odradio nekoliko sjednica Sabora, izglasao par zakona i sudjelovao pri potvrđivanju nove Vlade, da bi tek po novinarskom otkriću saborska tijela zatražila pravno mišljenje.

Dr. Ognjen Šimić
Riječka sutkinja Ika Šarić neuobiočajeno je ubrzala sudski postupak protiv riječkog kardiologa optuženog za primanje mita. Zakazala je početak suđenja na kojem će Šimić imati priliku dati svoju verziju jednog od najvećih (otkrivenih) korupcijskih skandala u zdravstvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close