Skroman život vlasnika IKEE: Upoznajte milijardera koji leti samo ekonomskom klasom

Autor: Poslovni.hr , 31. ožujak 2013. u 15:00
Ingvar Kamprad (Epa)

Kamprad je poznat po svojoj štedljivosti i tvrdoglavosti, no njegov bivši izvršni asistent tvrdi kako je taj imidž dobro promišljen.

Ingvar Kamprad, utemeljitelj slavne kompanije za proizvodnju i prodaju jeftinog namještaja na sklapanje IKEA, jučer je proslavio svoj 87. rođendan. Kamprad je poznat po svojoj štedljivosti i tvrdoglavosti, no njegov bivši izvršni asistent tvrdi kako je taj imidž dobro promišljen, piše Daily Express.

Unatoč tome što  je profit njegove kompanije prošle godine iznosio oko 4 milijarde eura, Kamprad živi u neupadljivom bungalovu u Švicarskoj. Najviše voli jesti mesne okruglice iz restorana u trgovinama IKEA-e, a u nabavku namirnica obično odlazi pred zatvaranje trgovina, kad su cijene niske. Osim toga, ne propušta kući ponijeti vrećice soli i papra iz restorana, koristi gradski prijevoz, a u zrakoplovima leti isključivo ekonomskom klasom, iako ima dovoljno novaca i za privatni avion. Ipak, činjenica da vlasnik IKEA-e posjeduje i veliko seosko imanje u Švedskoj te  vinograde u francuskoj Provansi pokazuju da Kamprad ne štedi baš na svemu, prenosi portal Danas.hr.

U svojim mlađim danima Kamprad je navodno vozio Porsche i nosio elegantna odijela, a 'otrcana odijela' i imidž skromnog čovjeka uslijedili su tek desetljeće kasnije. Njegov bivši izvršni asistent Johan Stenebo o Kampradu je napisao i knjigu. On tvrdi kako je cjelokupni 'imidž štedljivog i skromnog čovjeka' zapravo dobro promišljen. 'Htio se pokazati kao čovjek iz naroda, jedan od nas', napisao je Stenebo u svojoj knjizi.  Stenebo navodi i brojne primjere u kojima pokazuje Kampradove vještine manipuliranja javnim mnijenjem. Tvrdi da vlasnik IKEE zapravo nije priglup kakvim se prikazuje, s obzirom na to da je ipak peti najbogatiji čovjek na svijetu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close