Sezona kupanja mogla bi trajati do studenoga

Autor: Agencija VLM , 25. srpanj 2014. u 11:58
Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

Stručnjaci ističu kako se svakih 15 godina mijenjaju vremenske prilike.

U sljedećem razdoblju doći će do promjena u trajanju godišnjih doba, sezona kupanja će trajati do studenoga, ponajprije zbog velikog rasta temperatura. Tako bi se mogla sažeti studija koju su izdali znanstvenici sa Sveučilišta McGill o globalnom zatopljenju. Od 1998. do 2013. godine rast globalne temperature je stagnirao, što je prirodna pojava i traje u razdobljima od oko 15 godina, no stručnjaci tvrde da se to ne može pripisati smanjenju količine stakleničkih plinova kao što se do sada mislilo.

Znakovi promjena

– Iznadprosječno topli bili su mjeseci prije ljetnog razdoblja, i zimski i proljetni, a takve promjene vremena dovode do ‘’meteoekstrema’’. Sezona kupanja potrajat će do studenog – uvjereni su meteorolozi. U Federalnom hidrometeorološkom zavodu su nam rekli da su dugoročne prognoze nezahvalne te da vrlo lako može doći do promjena u predviđanjima. – Ono što možemo reći jest da će pljuskovi trajati sve do kraja mjeseca, a vjerojatno i početkom idućeg – rekli su nam sugovornici iz FHMZ-a. Glavni federalni epidemiolog dr. Jelena Ravlija nam je također rekla kako bi ekstremne promjene vremena imale velike posljedice i na zdravstvenu bilancu društva.

– Sigurno je kako bi takve promjene rezultirale i promjenama u području zdravstva. Ponašanje ljudi bilo bi drukčije, neke bolesti bi trajale duže nego što je sada slučaj, a komarci bi prenosili više bolesti. Istodobno, neke životinje bi se vjerojatno pojavile na prostorima gdje ih sada nema i predstavljali bi opasnost za ljude – rekla nam je dr. Ravlija.

Rano je za promjene

Ipak, ako i dođe do bilo kakvih promjena, vjerojatno ih nećemo osjetiti ove godine. Kako nam je rekao neovisni meteorolog Zoran Zadro, svi pokazatelji govore kako će jesen biti prosječno kišovita i temperaturno slična prethodnim godinama.

– Prema svim pokazateljima, sada nemamo indicija da će ova jesen biti iznadprosječno topla. Ipak, mnogo je čimbenika koji mogu dovesti do promjene stanja jer se radi o dugoročnim prognozama – zaključio je Zadro. U svakom slučaju, ono što su napisali strani stručnjaci o globalnom zatopljenju i rastu temperatura, vjerojatno se neće dogoditi ove godine. Mnogo je vjerojatnije da je takav scenarij moguć tijekom 2015. godine, a u tom slučaju imamo još godinu dana kako bismo se pripremili za ekstremnu promjenu klime koja će vjerojatno mnogima donijeti brojne probleme u životu.

Komentirajte prvi

New Report

Close