Serijski proizveden Mercedes AMG ima premijeru u Detroitu

Autor: Darko Bičak , 09. siječanj 2014. u 22:01
Mercedes GLA AMG

Međunarodni sajam automobila u Detroitu imat će 50-ak premijera noviteta automobilske industrije, koji će biti izloženi do 26. siječnja.

Prvi ovogodišnji međuna­rodni salon automobila otvoriti će vrata 13. siječnja u Detroitu, u Cobo centru.

Očekuje se da će u prva dva dana američki salon obići oko 5000 novinara iz čitavog svijeta. To je proizvo­đačima automobila prva prilika da pokažu premijere u svim segmenti­ma vozila – više konceptnih i američkih modela nego onih za europsko tržište.

 

19inčne

naplatke ima sportski model Lexus RC F Coupe

Audi Crossover
Audijeva detroitska studija vizija je budućeg sportskog crossovera. Model s dvojim vratima više je odignut od tla, ali i dinamično dizajniran pa straga izgleda kao coupe. Linija krova je niska, prevjesi kratki. Prepoznatljivi su elementi Audijevog allroad stila, no, izgled svjetala i prednje rešetke ukazuje da je Audi odlučio dalje razvijati vizualni izričaj pokazan na konceptu Sport quattro.

Honda Fit
Honda je potvrdila da će u Detroitu predstaviti dva svoja modela – Hondu Fit i novu Acuru tlx. Oba modela sadžavat će inovativni dizajn i duhoviti izgled, fleksibilan prostor, motor koji će omogućiti štedljivu i zabavnu vožnju, a tu je i profinjeni interijer prepun najsuvremenije tehnologije. Treća generacija Fita će imati poboljšani motor Earth Dreams Technology sa sa manjom potrošnjom goriva te potpuno novu platformu. Nova Honda imat će najviše sigurnosne standarde u klasi. Honda će u Detroitu predstaviti i Acuru TLX Prototyp, sportsku limuzinu srednje klase, koja će zamijeniti dosadašnje TL modele Acure. 

Mini Works Concept
Legendaran Mini predstaviti će u Detroitu svoj John Cooper Works Concept. . Novim konceptom Mini za­pravo pruža uvid u iduću generaciju svojeg elitnog sportskog modela. Dolazi u prepoznatljivoj sivoj boji s upečatljivim crvenim de­taljima, besprijekorna aerodinamičnog i novoosmišljengo dizajna. Napredna tehnolo­gija podvozja i pogon viso­kih performansi osigurat će mu agilnost i precizno upravljanje čak i u ekstre­mnim situacijama, navodi proizvođač. John Cooper Works Concept temelji se na Miniju posljednje ge­neracije. Međuosovinski razmak mu je duži, a trag kotača širi od modela na odlasku, što će se direktno odraziti na vozne osobine. Veliki usisnici zraka, LED svjetla, crni okvir oko pred­nje rešetke, krovni spojler, sportski ispušni sustav.

Kia Stinger
Kia Motors će u Detroitu predstaviti novo konceptno vozilo GT4 Stinger. Za atraktivnim sportskim automobilom sa četiri sjedišta, osmišljenim u njihovu dizajnerskom centru u kalifornijskom Irvineu, po mišljenju Kijinih dizajnera okretaće se glave, a istovremeno će pružati vrhunski užitak u vožnji kako na cesti tako i na stazi. Kijini fanovi će odmah prepoznati tigrovu masku, koju zaokružuju vertikalni LED farovi. Prednji produžetak od karbonskih vlakana smješten ispod branika omogućava dodatni potpritisak, koji 20-inčne gume i čitavog GT4 Stingera drži "zaljepljenim" na cestu. Ispod haube se nalazi 2.0-litarski turbo motor sa 315 KS s pogonom na zadnji par kotača. 

Volvo XC
Švedski proizvođač automobila objavio je prve fotografije najavne studije nove generacije modela XC90, koncept XC Coupe, koji će premijerni nastup imati na detroitskom NAIAS-u. XC Coupe slijedi dizajnerski izričaj prethodnog, sjajno prihvaćenog Conept Coupea. U unutrašnjost konceptne studije mogu se smjestiti četiri osobe na četiri zasebna sjedala. Fotografije otkrivaju i kako je u automobil ugrađen IntelliSafe sigurnosni sustav. Za sada nema dugih konkretnijih tehničkih podataka, uključujući i one o pogonskom sklopu, no zna se kako će se produkcijski model svakako temeljiti na novoj modularnoj platformi SPA (Scalable Product Architecture) te kako će ga pokretati nova generacija 4-cilindričnih motora VEA (Volvo Environmental Architecture)

Mercedes GLA AMG
Mercedes-Benz vrhunsku AMG verziju novog GLA modela prije svečane premijere u Detroitu, najavio je konceptom na auto showu u Los Angelesu prošlog studenog, a konačna, serijska izvedba nije donijela velika iznenađenja. Agresivan styling tipičan za AMG odjel ističe se nabubrenim odbojnicima, mišićavim bočnim pragovima i ogromnim alu-felgama, a dojam upotpunjavaju četverostruke ispušne cijevi. Za pogon je zadužen 2.0-litreni turbo benzinski motor preuzet iz A 45 AMG i CLA 45 AMG modela koji razvija 360 KS. Snaga se raspoređuje na sve kotače putem 7-brzinskog AMG Speedshift DCT mjenjača te omogućuje ubrzanje do 100 km/h za 4.8 sekundi, kao i krajnju, elektronički ograničenu brzinu od 250 km/h. Prosječna potrošnja goriva iznosi 7.5l/100km

Nissan Sport Sedan
Nissan je za auto-salon NAIAS u Detroitu najavio koncept Sport Sedan. Nije poznato mnogo detalja, čeka se prva konferencija početkom NAIAS-a, a objavljena je samo jedna fotografija koja otkriva kako bi trebao izgledati prednji dio vozila. Iz Nissana poručuju da Sport Sedan Concept pokazuje novi energetični smjer dizajna koji naglašava Nissanov legendarni pristup primjene načela sportskih automobila na sedane. Osim Sport Sedana, Nissan će u Detroitu predstaviti još dva koncepta, IDx Freeflow i IDx NISMO, kojima će to biti sjevernoamerička premijera.

Najsnažniji japanski V8

Lexus RC F

Lexus će na sajmu predstaviti novi sportski model RC F Coupe, uz obećanje da će ga pokretati najsnažniji V8 motor ikada razvijen u toj japanskoj kompaniji. Motor sa 460 KS trebao bi biti dovoljan za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,5 sekundi i brzinu oko 300 km/h. Karoseriju automobila karakterizira poseban aerodinamički karoserijski kit, a kupac će moći birati između tri varijante 19-inčnih felgi. RC F će se moći naručiti i sa karbonskim karoserijskim komponentama te aktivnim zadnjim spojlerom. Posebno je dizajniran i multifunkcionalni upravljač, a tu su i nove papučice za promjenu brzina.

Komentirajte prvi

New Report

Close