Sada se zna što se događa u tijelu godinama nakon prestanka pušenja

Autor: Poslovni.hr , 22. rujan 2016. u 15:10
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Najveće istraživanje dugoročnih učinaka pušenja na ljudski DNK pokazalo je da ovisnost o pušenju mijenja oko 7000 ljudskih gena, a neka oštećenja ostaju prisutna i desetljećima nakon prestanka pušenja.

U istraživanju koje je objavljeno u časopisu American Heart Association, ispitali su uzorke krvi 6.000 osoba i zaključili da pušenje trajno oštećuje ljudski genom.

Ljudsko tijelo počinje se regenerirati nedugo nakon prestanka pušenja, no DNA metilacije stanica pokazale su da neke stanice ostaju oštećene i tri desetljeća kasnije.

Neki od 7.000 promijenjenih gena kao posljedica pušenja dokaz su da odvikavanje nije jamstvo za izbjegavanje nekih bolesti koje pušenje uzrokuje, primjerice raka pluća i bolesti srca, navodi se u rezultatima istraživanja.

"Istraživanje je ponudilo dokaze da pušenje ima dugoročne posljedice na ljudsku molekularnu "mašineriju", i to duže od 30 godina nakon prestanka pušenja", rekao je voditelj istraživanja Roby Joehanes, s harvardske medicinske škole u Bostonu, pojasnio je Joehanes, prenosi Večernji list.

Kako god, prestanak pušenja predstavlja najvažniji korak koji pušači mogu poduzeti kako bi poboljšali kvalitetu i duljinu života i treba ga poduzeti što prije, kako bi posljedice te štetne navike bile što je moguće manje.

Komentirajte prvi

New Report

Close