Sada se zna što se događa u tijelu godinama nakon prestanka pušenja

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Najveće istraživanje dugoročnih učinaka pušenja na ljudski DNK pokazalo je da ovisnost o pušenju mijenja oko 7000 ljudskih gena, a neka oštećenja ostaju prisutna i desetljećima nakon prestanka pušenja.

U istraživanju koje je objavljeno u časopisu American Heart Association, ispitali su uzorke krvi 6.000 osoba i zaključili da pušenje trajno oštećuje ljudski genom.

Ljudsko tijelo počinje se regenerirati nedugo nakon prestanka pušenja, no DNA metilacije stanica pokazale su da neke stanice ostaju oštećene i tri desetljeća kasnije.

Neki od 7.000 promijenjenih gena kao posljedica pušenja dokaz su da odvikavanje nije jamstvo za izbjegavanje nekih bolesti koje pušenje uzrokuje, primjerice raka pluća i bolesti srca, navodi se u rezultatima istraživanja.

"Istraživanje je ponudilo dokaze da pušenje ima dugoročne posljedice na ljudsku molekularnu "mašineriju", i to duže od 30 godina nakon prestanka pušenja", rekao je voditelj istraživanja Roby Joehanes, s harvardske medicinske škole u Bostonu, pojasnio je Joehanes, prenosi Večernji list.

Kako god, prestanak pušenja predstavlja najvažniji korak koji pušači mogu poduzeti kako bi poboljšali kvalitetu i duljinu života i treba ga poduzeti što prije, kako bi posljedice te štetne navike bile što je moguće manje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve