Roxanich Teran 2005. tehnički došao do savršenstva

Autor: Darija Vranešić Bender , 11. lipanj 2009. u 22:00

Meki tanini i dugo odležavanje u hrastu rezultiralo je ugodnom aromom, posebice šumskog voća

Kada se maštarija vrsnog stručnjaka na području strojarstva s prebivalištem u Švicarskoj pretvori u stvarnost i rezultira vrhunskim vinima doista možemo govoriti o ispunjenju istarskog sna.

Mladen Rožanić, poslovni čovjek sa živopisnom obiteljskom tradicijom tijekom čestih boravaka u inozemstvu imao je priliku kušati i vidjeti kako se rade vrsna svjetska vina, a strast ga je ponijela da se i sam okuša u takvoj avanturi. U Istri, u blizini mjesta Kosinožići danas raspolaže s 125.000 trsova, a u poslu mu pomaže obitelj Banko i nekoliko mladih vinara pod mentorstvom poznatog enologa dr. Marija Stavera. Potkraj prošle godine u prodaju je pušten teran berbe 2005. i odmah je prepoznat kao veliko vino koje je srušilo sve predrasude vezane uz autohtonu istarsku sortu teran. Naime, teran je vino koje često ne nailazi na simpatije jer ima visoke kiseline i djeluje pomalo teško. Rožaniću je uspjelo ukrotiti kiseline i tehnički dotjerati vino do savršenstva. Krasi ga izražena crvena boja, meki tanini, a dugo odležavanje u hrastu rezultiralo je ugodnom aromom, posebice šumskog voća, uz respektabilno tijelo za teran. Pri proizvodnji vina koriste se tradicionalne tehnike, a alkoholna fermentacija odvija se u specijalnim starim posebno oblikovanim bačvama, drvenim badnjevima velike zapremine. Punjenje u boce vrši se bez filtriranja i obavezno u danima pražnjenja punog mjeseca kao i sva prethodna pretakanja. Dizajnerska šampanjska butelja od debelog stakla i stari obiteljski grb Rožanićevih (Roxanich) osigurali su izvanredan vizulani dojam i atraktivnost ovog velikog vinskog naslova koji je tek na početku svoje vinske priče.

Divljač

Najbolje pristaje uz: divljač, crveno meso, a Gastro.hr preporuka su jetrica na venecijanski
Temperatura posluživanja: 18 ‘C
Cijena: 209 kn

Komentirajte prvi

New Report

Close