Rezultati ankete: Navike i stavovi o unosu vitamina u hrvatskoj online populaciji

Autor: Poslovni.hr , 25. veljača 2014. u 14:30
Rezultati ankete_Navike i stavovi o unosu vitamina u hrvatskoj online populaciji

Portal zdravakrava.hr je uz podršku Ministarstva zdravlja proveo anketu o navikama i stavovima o unosu vitamina u hrvatskoj online populaciji.

Vitamini su organski spojevi različite strukture i kemijskih svojstava bez kojih ne može funkcionirati niti jedan organizam. Sam naziv dovoljno govori o njihovoj važnosti, a dolazi od latinske riječi vita što u prijevodu znači život. Cilj provedene ankete je informirati ljude, ukazati im na važnost svakodnevnog unosa vitamina u organizam i potaknuti ih na zdraviji način života.

Anketa o navikama i stavovima o unosu vitamina  provedena je u razdoblju od 16. prosinca 2013. do 4. siječnja 2014. na sljedećim internetskim portalima: zdravakrava.hr, 24sata.hr, gastro.hr, klokanica.hr, vecernji.hr i poslovni.hr. Ove portale posjećuje više od 1.521.500 korisnika, odnosno 60,2 posto internet populacije u Hrvatskoj. Anketu o vitaminima ispunilo je 1916 sudionika, od čega je 84 posto žena i 16 posto muškaraca.

Određena količina vitamina i minerala dnevno je potrebna muškarcima i ženama različite dobi u svrhu održavanja dobrog zdravlja. Rezultati ankete ukazuju na to da 57,8 posto ispitanika smatra da uobičajena prehrana omogućuje unos potrebnih količina vitamina, dok njih 33,9 posto smatra da namirnice koje koriste nisu dovoljno kvalitetne zbog čega je nužno koristiti vitaminske dodatke prehrani. Samo 5,5 posto ispitanika smatra da je važnost vitamina za pravilno funkcioniranje organizma prenaglašena i da se radi o marketinškom triku.

Konzumacija voća i povrća smanjuje se s godinama

Voće i povrće čine važan dio uravnotežene prehrane. Namirnice su to koje su siromašne kalorijama, a bogate vitaminima, mineralima i fitokemikalijama. Analizirajući rezultate za pitanja o učestalosti konzumacije pet obroka voća i povrća dnevno zaključuje se kako gotovo polovina anketiranih konzumira preporučenih pet obroka voća i povrća dnevno četiri puta tjedno i češće, dok samo 6,9 posto to ne radi nikada. Preporučene dnevne količine voća i povrća češće konzumiraju žene i osobe mlađe od 25 godina. Zanimljivo je kako se navike konzumacije voća i povrća pogoršavaju s godinama.

Kada se tjelesna aktivnost ispitanika poveže s unosom voća i povrća zaključuje se kako je veća tjelesna aktivnost povezana s redovitijim unosom preporučene količine voća i povrća dnevno. Više od polovine osoba koje vježbaju redovito konzumiraju pet obroka voća i povrća dnevno, dok je među onima koji isključivo sjede takvih samo 17,9 posto. Najmanje ispitanika koji redovito vježbaju konzumiraju voće i povrće jednom tjedno ili rjeđe, dok je najviše takvih odgovora bilo kod onih koji isključivo sjede. Ovime se pokazala povezanost dviju zdravih navika, redovite konzumacije voća i povrća i tjelesne aktivnosti.

Analizirajući rezultate o stavovima o unosu vitamina može se zaključiti kako ispitanici vjeruju da su vitamini važni za pravilno funkcioniranje organizma i daju prednost unosu vitamina iz voća i povrća ispred dodataka prehrani.

Više o rezultatima ankete o navikama i stavovima o unosu vitamina pročitajte na portalu Zdrava Krava!

Komentirajte prvi

New Report

Close