Imamo recept za uspješno pregovaranje

Foto: Fotolia Foto: Fotolia

Život je pregovaranje. Gotovo svakodnevno u životu pregovaramo, često da i nismo svjesni toga. Stručnjaci savjetuju uvijek pripremite rezervni plan, a pomoći će i hladnokrvni izgled.

Toliko malo znamo o pregovaranju i još manje ulažemo truda u svladavanje ove vještine. Zato stanite na trenutak i razmislite - koliko vremena provodite u pregovaranju? Znate li prepoznati situaciju u kojoj pregovarate? Kod kupnje auta, kuće, stana - pregovaramo, no i upitate li supružnika tko će baciti smeće ili oprati suđe, također pregovarate.

Nema sumnje, za uspješno pregovaranje morate poznavati (i služiti se) osnovnim, intermedijarnim i naprednim vještinama pregovaranja. Posebno ako želite biti odličan poduzetnik poslodavac.

Pažljivo slušajte
Osnovne vještine, piše portal Profitiraj.hr, podrazumijevaju sposobnost slušanja i odustajanja. Da biste uspješno pregovarali, morate znati slušati i znati primijeniti to što čujete kako biste napravili svoj sljedeći potez. Pozornim slušanjem shvatit ćete što vas sugovornik doista želi. Slušanje je minimum vještine koju morate imati kako biste se izgradili u odličnog pregovarača. Ako osjetite (ili znate) da pregovori ne idu u željenu smjeru, morate znati kada prekinuti pregovore i jednostavno otići dalje. Iako se takve odluke mogu različito tumačiti, to nije ništa drugo nego zaustavljanje gubljenja dragocjenog vremena. Jer ako druga strana shvati da silno želite nešto dobiti za sebe, bit ćete u podređenom položaju i morat ćete vjerojatno ponuditi više nego što možete ili što vrijedi predmet pregovora, no o tome više u sljedećem poglavlju - intermedijarne vještine.

Izvlačenje maksimuma
Intermedijarne vještine podrazumijevaju indiferentnost (koja to zapravo nije) i pričuvni plan. Indiferentnost ne podrazumijeva pravu indiferentnost jer očito nam je stalo do stvari o kojoj pregovaramo. No ovdje treba pripaziti koliko pokazujemo da nam je do nečega stalo. Zato uvijek treba glumiti indiferentnost, ravnodušnost o onome o čemu pregovaramo. Tako možemo izvući maksimum iz pregovora. U suprotnom… Uvijek u pregovorima morate imati “drugu opciju”, nešto s čime, bude li potrebno, možete “razoružati” drugu stranu. Najlakše je to opisati s prodajom stana ili auta. Recimo, imate kupca koji se dvoumi hoće li kupiti vaš auto i to baš zbog, gle čuda, cijene koja mu je malo viša nego što je voljan platiti. Vi trebate ostati hladni i odgovoriti da, ako on neće, ima tko hoće.

Izoštrite svoje pregovaračke vještine na jednodnevnom seminaru u organizaciji Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista.  Prijave su u tijeku. 

Naziv seminara: "Pregovaranje - NAPREDNI MODUL" 
Datum održavanja: 5.2.2019. u Zagrebu 

Više pročitajte OVDJE.

Prijavite se za sudjelovanje OVDJE.

Načiti ćemo kako uspješno pregovarati kada je druga strana bijesna, tvrdoglava, inzistira  ili vas možda želi obmanuti? Kako protivnika pridobiti da bude partner u pregovaranju?

Na konkretnim pregovaračkim primjerima i vježbama komunikacije usvojite znanja kako postići to što želite bez da izgubite strpljenje i fokus u najtežim trenucima pregovaračkog procesa.

Organizator seminara: Večernji list d.o.o. - Poslovni dnevnik
Za dodatne informacije obratite nam se s povjerenjem! 
Tel: + 385 1 6326 085
e-mail: poslovni-centar-znanja@poslovni.hr
Popis svih seminara potražite na web stranici www.poslovni.hr/seminari/
Poslovni dnevnik, prve poslovne dnevne novine, već 10 godina s vama. Garantiramo uspjeh!

ISKUSTVA POLAZNIKA

"Odličan seminar, sadržaj potkrjepljuje primjerima; dinamičan trening."
"Dobila sam nove spoznaje i informacije koje ću moći primjenjivati u svom poslu."
"Seminar je ispunio sva moja očekivanja."
"Predavačica je krajnje opuštena i spontana."
"Nisam imao puno očekivanja, ali puno sam naučio i upoznao super ljude"
"Preporučio bih svima sudjelovanje radi novih pogleda na posao, svi mi imao iste izazove."
"Zanimljiv i lako pamtljiv sadržaj. Dobro sam se zabavila."
"Danas je puno stresa, svima bi bilo lakše kad bi se primjenjivale ove metode i tehnike."
"Veoma dobro osmišljen koncept i koristan."
"Vrhunska organizacija, fini ručak :)"
"Pohvale za individualan pristup i rad sa polaznicima."
"Iskusna predavačica pozitivnog stava."
"Vrhunski trening, vrhunske trenerice."
"Izvrstan trening, više od očekivanog, prijenos znanja i profesorica za pohvalu."

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve