Raj za ljubitelje namještaja na Zagrebačkom velesajmu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. listopad 2012. u 17:27
PXL

Na Zagrebačkom velesajmu otvoren je 39. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta koji je okupio 341 izlagača iz 25 zemalja.

Na Zagrebačkom velesajmu otvoren je 39. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta koji je okupio 341 izlagača iz 25 zemalja.

Otvarajući sajam ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina istaknuo je kako je u uvjetima intenzivne konkurentske utakmice tržišno pozicioniranje gospodarstvenika iz drvnog sektora čimbenik uspjeha, u čemu promidžba i marketing imaju značajnu ulogu.

Jakovina je istaknuo i da drvna industrija, posebice zbog izvozne orijentiranosti i povezanosti s građevinskim sektorom, i dalje osjeća negativan utjecaj gospodarske krize. No, dodao je, moramo biti optimisti jer razlozi za optimizam postoje – izvozna se tržišta lagano otvaraju i zahvaljujući poslovnoj politici samih gospodarstvenika drvna industrija poprima pozitivna obilježja.

Iznio je i podatak da je u prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani izvoz drva, proizvoda od drva i namještaja pao za 5,1 posto, ali i da je istodobno uvoz smanjen za 9,8 posto. Usprkos tom blagom padu izvoza, a s obzirom na pozitivne trendove i tržišna zbivanja za očekivati je daljnja pozitivna kretanja, kazao je Jakovina.

Podsjetio je i da Vlada kontinuirano pomaže drvnoj industriji te je u razdoblju od 2007. do 2011. godine putem resornog ministarstva drvnoj industriji dodijeljeno 290 milijuna kuna nepovratnih sredstava, a ove će godine ta industrijska grana dobiti još 59,5 milijuna kuna, a isti iznos planiran je i u proračunu za iduću godinu.

Vlada će i dalje svoje aktivnosti usmjeravati da pomogne tom sektoru kako bi se potaknula konkurentna proizvodnja i povećala ukupna konkurentnost tog sektora, zaključio je Jakovina.

Na više od 38 tisuća četvornih metara izložbenog prostora u deset paviljona na Ambienti svoje proizvode i usluge predstavlja nešto veći broj stranih, a manji broj domaćih izlagača. Uobičajeno, Ambientu prati i niz stručnih događanja poput tradicionalnog poslovnog kluba, koji će se ove godine baviti mogućnostima hrvatske drvne industrije na tržištu Europske unije, a održat će se i međunarodno znanstveno savjetovanje "Drvo je prvo – znanjem i tehnologijom do konkurentnosti sektora šumarstva i prerade drva".

U sklopu Ambiente, koja će trajati do 14. listopada, bit će dodijeljena priznanja kvalitete najviše ocijenjenim proizvodima Mobil optimum, priznanja izlagačima za cjelovitost marketinškog nastupa te priznanja za najuspješnije ambijentalno izlaganje.

Komentirajte prvi

New Report

Close