Putujte kroz vrijeme – doživite tri godine indulgencije i festival jazza na plaži

Autor: Marija Crnjak , 28. lipanj 2012. u 22:00

Istra Inspirit i Valamar Jazz Festival događanja su koja na sjeverni dio Jadrana privlače goste koji se ne zadovoljavaju samo lijepom prirodom i štandovima s plastikom

Tko se uspije sjetiti svih grijeha Mare Radolovich iz Zadra, po mogućnosti onih najgorih koji će poslužiti kako bi se Mare proglasila vješticom i spalilo je na lomači u utvrdi Savičenta, od inkvizitora će dobiti tri godine indulgencije i mjesto u raju, provjerili smo i istina je.

Za sve one koji se usude spaliti vješticu Mare, ali i iskusiti brojne druge priče iz Istre kroz stoljeća, tu je Istra Inspirit, nova turistička atrakcija koju su za svoje goste dugo pripremali i tijekom protekla dva tjedna javnosti predstavile Istarska županija, Turistička zajednica Istre i Istarska razvojna turistička agencija. U devet uprizorenja istarske mistične i burne povijesti posjetitelji između ostalog mogu doznati kako pulska Arena nikad nije dobila prozore i krov zbog kletve štriga, vidjeti kako se u Buzetu početkom stoljeća pralo rublje na rifljaču, kako je prije tristo godina ozloglašeni razbojnik Domenico Furlan uništio svetohranište porečke bazilike, i kako je izgledao radni dan labinskog rudara. Interaktivne predstave koje se odigravaju daleko izvan granica klasične scene, na ulicama, trgovima, rudnicima i moru, uz neobične muzičare, žonglere, akrobateku, završavaju se pučkim gozbama, ručkom ili večerom koji bi se poslužio upravo u tom stoljeću u koje ste odlučili zaroniti u Istra Inspiritu.

Interaktivne predstave
Od devet projekata dakako neki su uspješniji od drugih, što katkad ovisi ne samo o izvođačima i samoj ideji, već i o publici. Najviše pohvala zasad je zaradila Iustitia koja se odigrala u Poreču, prebacivši nas u 1699. godinu kad je Domenico Furlan pokrao porečku baziliku. Nakon što je na suđenju proglašen krivim za taj nezapamćeni zločin, Furlan je pogubljen, a pučka proslava izvršenja pravde prerasta u baroknu zabavu. Priča se odvija kroz gotovo čitav grad, od bazilike uz obalu preko Decumanusa i palače Sinčić, kroz trgove do palače Polesini, što je odličan mamac za privlačenje radoznalih turista koji družinu čine sve većom. Po putu vas svako malo zaskoči koji gubavac ili gradska tračerica koja gostima prepričava što se događa na nekoliko jezika. Prvi Istra Inspirit smješten je isključivo u ljeto, uz nekoliko izvedbi u rujnu, no organizatori bi svakako trebali razmisliti o premještanju nekih događaja u pred- i postsezonu. Buzet po starinski primjerice, koji se odvija u podne usred ljetne žege, teško da će biti posjećen ili pak doživljen na pravi način, jer gosti samo gledaju kamo da se sklone od sunca u pustom gradiću čiji su stanovnici skriveni u nekom debelom hladu. Osim toga, iako manje od ostalih jadranskih regija, Istra također vapi za događajima izvan sezone, u kojoj su hoteli i apartmani ionako prepuni.

Svijetli primjer
Kako kapacitete popuniti u travnju, svibnju ili pak listopadu, mjesecima u kojima je vrijeme gotovo savršeno za izlazak izvan koncepta sunce/more, nego ovakvim događajima? Svjesni su toga i u Valamaru, hotelskoj tvrtki koja je svoj treći Valamar Jazz Festival već pomakla iz srpnja u lipanj, a kako doznajemo neslužbeno, razmišlja se i o tome da se festival pomakne dalje prema proljeću. Jer u Poreču se prošlog vikenda nije mogao naći ni jedan krevet s obzirom na to da osim prvih kupača svoj dolazak nipošto nisu preskočili ljubitelji glazbe koja se savršeno slaže uz zvuk valova i galebova. Uz ravnanje umjetničke direktorice, glazbene umjetnice Tamare Obrovac, ekipa Valamar Jazz Festivala pokazala je da u kratkom vremenu može dospjeti na kartu obveznih destinacija za svakog jazz poklonika koji drži do sebe. Nizom koncerata na otočiću Sveti Nikola, atriju Eufrazijeve bazilike i brojnim porečkim trgovima, Poreču su ove godine svojim izvedbama počastili vrhunski jazz-glazbenici Enrico Rava, Joey Calderazzo, Cecilia Norby, Fred Wesley te karizmatični Južnoafrikanac Hugh Masekela. U atriju bazilike Amerikanac Ralph Towner u svom je gitarističkom recitalu, koji su prekidali zvuci okidača fotoaparata i pokoji ljubomorni galeb, pokazao kako gitara u pravim rukama može izmamiti suze i smijeh, zvučati kao čitav orkestar ili pak usamljeni ljubavnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close