Putovanje kroz povijest bez dlake na jeziku uz smijeh i dobru zabavu

Autor: Poslovni dnevnik , 11. listopad 2012. u 22:00
Smiješnu povijest svijeta izdala je nakladnička kuća Znanje

‘Smiješna povijesti svijeta’ interpretira povijest na zabavan i duhovit način.

Tko bi rekao da su se feministice u početku protivile abortusu i kontracepciji tvrdeći da će muškarci, budu li mogli do seksa bez odgovornosti što je povlači reprodukcija, iskorištavati žene.

Početkom dvadesetog stoljeća donesen je federalni zakon koji je zabranio poštansku prodaju kontraceptiva, a njih je same zabranila i većina američkih država. Ideja da mumije imaju ljekovita svojstva u potpunosti je pogrešna, štoviše mogu biti vrlo otrovne. Kraljevima Maya nisu baš u svemu cvjetale ruže. Jedna od bolnijih dužnosti bila im je da kožicu spolovila moraju probiti ražionom bodljom. Rimski su muževi na kraju svakoga dana poljubili ženu u usta. Ne iz romantičnih pobuda nego da provjere po dahu je li im se žena cijeli dan izležavala i pijuckala crno vino.Povijest, naime, i ima svoju smiješnu (ali istinitu stranu). Većina ljudi, osobito školaraca, smatra da je povijest, barem u onom obliku u kojem se uči u školi, zamorna i dosadna.

No nova knjiga Erika Sassa i Stevea Wieganda "Smiješna povijest svijeta", u izdanju nakladničke kuće Znanje, interpretira povijest na potpuno nov način, čini je zanimljivom i nadasve zabavnom. Najinteresantniji događaji naše prošlosti izdvojeni su i prikazani u punom sjaju. Kombinacija manje poznatih priča i nevjerojatnih, ali istinitih činjenica upoznat će čitatelje, uz smijeh do suza, s prvih 60 000 godina naše civilizacije. U samo 12 poglavlja autori su ispričali povijest čovječanstva, od prvih Homo sapiensa u afričkoj divljini pa sve do suvremenih rasprava na temu globalnog zatopljenja. Svako poglavlje počinje s korisnim sažetkom i kronologijom događaja koji su obilježili određeno povijesno razdoblje i završava sa zanimljivim komparativnim podacima i statistikama.

Komentirajte prvi

New Report

Close