Pupovac: Istragu je odavno trebalo zabraniti, a Novoj TV preispitati koncesiju

Autor: Saša Vejnović , 22. veljača 2008. u 06:30

Šefovi Nove TV izvagali su da im se više isplati emitirati najgledaniju emisiju, a na njezinu neetičnost i huškanje malčice zažmiriti

Na nedavnoj dodjeli nagrada Večernjeg lista “Istraga” Nove TV proglašena je najboljom originalnom televizijskom emisijom magazinskog sadržaja, a njen voditelj Robert Valdec ovjenčao se titulom “muške tv osobe informativnog i magazinskog sadržaja”. Nagrade ne dodjeljuje neki stručni sud tih novina, već o dobitnicima odlučuju glasovi čitatelja i gledatelja, pa bi ona trebala reprezentirati mišljenje hrvatske javnosti. Kako se glasalo slanjem SMS poruka bez ograničenja broja poslanih poruka s jednog broja, jasno je zapravo da se radi o prilici da organizator zaradi novac, pod krinkom ozbiljnog izbora. No, kako bilo, percepcija je da “Istragu” hrvatski gledatelji smatraju najboljom magazinskom emisijom. No, dok je jedni dižu u nebesa, drugi smatraju da je ta emisija daleko od profesionalnih standarda, već u huškačkoj maniri davno zaboravljenih HTV-ovih ratnih uradaka prikazuje Srbe isključivo kao zločince. Prigovaraju i zbog kršenja etičkih normi u tretmanu djece i maloljetnika, zbog prikazivanja scena nasilja u neprimjerenim terminima i slično. Šefovi Nove TV očito su izvagali da im se više isplati emitirati Istragu, a na neprofesionalizam, neetičnost, huškački potpis i slično malko zažmiriti.

Kraljevski tretman
Istraga se emitira u udarnom terminu u 20 sati, što govori o kraljevskom tretmanu kojeg ta emisija ima na Novoj TV. To i ne čudi obzirom da im nosi visoke gledanosti od kojih su na toj televiziji više samo one zabavnog serijala “Nad lipom 35”. No, termin bi mogao biti upitan nakon što Vijeće za elektroničke medije dovrši pravilnik o terminima i oznakama primjerenosti za maloljetničku dob pojedinih emisija koji je trenutno u izradi. “Razmjerno često dobivamo pritužbe na emisiju Istraga, a jednom je bilo doista ozbiljno pa smo izdali opomenu Novoj TV, što je dosta oštra mjera”, kaže Denis Peričić, predsjednik Vijeća za elektroničke medije, dodajući da će ta televizija vjerojatno preispitati termin ove emisije nakon što pravilnik bude gotov. Inače, Vijeću najviše prigovora stiže na račun emisija poput Red carpeta ili Exploziva zbog priloga o bizarnostima, na Istragu i filmove neprimjerenih za djecu, a prikazuju se u ranijim terminima. Opomenu je Nova TV zaradila zbog priloga u Istrazi o izradi bombe u kućnoj radinosti. Žarko Puhovski, bivši predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, međutim, ovakve prigovore ocjenjuje drugorazrednima, iako o “Istrazi” ima vrlo negativno mišljenje. “Emisija je po svojoj nosivoj ideji huškačka prije svega protiv ‘zlikovaca’ koje detektiraju njezini autori. Ona huška ljude protiv policije koju prikazuje kao nesposobnu i korumpiranu, a što je najopasnije poziva ih da sami uzmu pravdu u svoje ruke”, kaže Puhovski dodajući da Istraga polazi od toga da sustav nije u stanju izaći na kraj s četnicima i pedofilima, nego to moraju učiniti građani ili ‘odvažni’ novinari. “Bez obzira na možda dijelom utemeljene kritike da sustav ne funkcionira, da policija prekasno i premalo čini, od najgore policije još je gore kada se amateri smatraju pozvanima uzeti stvari u svoje ruke”, kaže Puhovski.

Istraga u EU
Najžešće kritike ipak dolaze od predstavnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj pa tako Milorad Pupovac, saborski zastupnik SDSS-a, nimalo ne štedi “Istragu” ni televiziju na kojoj se ona emitira. “Tu je emisiju odavno trebalo zabraniti, a Novoj TV koja je emitira preispitati koncesiju. O tome sam razgovarao nekoliko puta i s veleposlanikom zemlje vlasnika te televizije (SAD), u više navrata obraćao sam se uredništvu Nove TV, ali nismo imali mnogo uspjeha. Očito da netko slobodu medija razumije kao slobodu širenja mržnje”, kaže Pupovac koji “Istragu” zbog širenja govora mržnje smatra najlošijom emisijom. O njoj je čak prošle godine govorio u Europskom parlamentu na jednoj mješovitoj sjednici. “O njoj sam govorio jer je ona vrlo često drastičan primjer prakticiranja govora mržnje i poticanja netolerancije, isključivosti i ratnohuškačke propagande kakve smo imali početkom devedesetih godina kod pojedinih medija. Posebno me zgrozio naturalizam rekonstrukcija događaja kao što je simuliranje jednog ubojstva s vađenjem srca. Istovremeno, tobožnji glumci tih rekonstrukcija, koji su posljednjih godinu-dvije dana aktivni na području Banije, voze se odjeveni u četničke odore poigravajući se i zastrašujući lokalno stanovništvo”, kaže Pupovac. Unatoč tako žestokim kritikama, Vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva nikad se nije bavilo ovom emisijom. Ni u HHO-u se ne mogu sjetiti da im se itko ozbiljno požalio na Istragu. Puhovski smatra da je razlog tome nefunkcioniranje Vijeća za medije HHO-a zbog bolesti njegovih članova, dok se HND i dosad pokazao nespremnim za bilo kakav sukob s kolegama. Varljivost kojekakvih nagrada možda je najočitija na ovom slučaju. Mediji nisu crno-bijeli svijet pa tako brojke o gledanosti komercijalnim televizijama ne bi smjele biti svetinja. Istrazi svakako nije cilj istražiti pozadinu zločina, jer njihove priče u tom slučaju ne bi imale nacionalni predznak. No, Agencija i Vijeće za elektroničke medije budu bavili određivanjem satnice za pojedine programe, i slična državna i nevladina tijela koja bi u ovakvim slučajevima trebala reagirati, emisija koja Srbe prikazuje isključivo kao zločince u Hrvatskoj će i dalje osvajati nagrade.

‘Tamo gdje prestaje trag, počinje Istraga’

Istragu uređuje Andrej Rora, kojeg je šira javnost upoznala kada je u drugoj polovici devedesetih godina zajedno s Miljenkom Manjkasom radio zloglasna ‘Motrišta’ na HTV-u. Nakon nekoliko drugih projekata Rora se skrasio u Istrazi koju za Novu TV producira Core Media. Riječ je o producentskoj kući Vladimira Šelebaja, supruga HTV-ove urednice Dijane Čuljak-Šelebaj, koja se prije petnaestak godina afirmirala upravo uz pomoć tandema Rora-Manjkas i njihova projekta “Motrišta”. Upravo bi Čuljak-Šelebaj mogla pomoći ekipi svoga supruga u rekonstrukciji nekih zločina, posebno onoga kojeg su u svibnju 1993. godine počinili pripadnici HVO-a smaknuvši 12 zarobljenih pripadnika 4. korpusa Armije BiH. Zarobljenici su baš njoj u kameru, uzdignutih ruku, izgovarali svoja imena i prezimena, a potom su ih vojnici HVO-a, i dalje pred kamerama HTV-a, potrpali u plavi kombi, nakon čega im se gubi svaki trag. “Tamo gdje prestaje trag, tu počinje Istraga”, slogan je Rorine emisije. Ipak, u ovom slučaju to ne pali jer ubojice nisu Srbi pa se tu i nema što istraživati.

Komentirajte prvi

New Report

Close