Puno blagdanskog šušura, vrhunske glazbe i zabavnog sadržaja

Oko adventskih kućica uvijek je veselo i živo/Dino Stanin, Miranda Cikotić/PIXSELL Oko adventskih kućica uvijek je veselo i živo/Dino Stanin, Miranda Cikotić/PIXSELL

Na otvorenju će nastupiti klapa Intrade i grupa Magazin, a dan kasnije gradom će proći čarobna božićna povorka Djeda Božićnjaka.

Punih pet tjedana trajat će ovogodišnji 'Advent u Zadru' koji će, u svom četvrtom izdanju, bogatim programom vratiti blagdanski šušur na ulice zadarskog Poluotoka.

Petotjedni spektakl otvara se 24. studenog na središnjoj lokaciji Trga Petra Zoranića gdje će i ove godine biti smještene adventske kućice i na kojem će već od 20 sati, zračnim i vatrenim akrobacijama, atmosferu zagrijavati plesno-akrobatska skupina iz Splita "CROwd Control". U 21 sat na zadarsku adventsku pozornicu stižu veterani domaće zabavne glazbe, grupa Magazin, uz čije su svevremenske hitove odrastale mnoge generacije, a kroz program otvorenja vodit će neponovljivi Davor Dretar Drele.

Kao dodatna glazbena poslastica, povodom Dana Grada Zadra, u jutarnjim će satima koncert održati popularna klapa Intrade. Drugog dana Adventa, 25. studenog, trg Petra Zoranića bit će od 16 sati prepun djece i roditelja, jer će gradom proći čarobna božićna povorka Djeda Božićnjaka i vilenjaka koji će se družiti s djecom. Odmah nakon druženja s Djedicom i njegovim vilenjacima, što će svakako biti nezaboravan doživljaj za svako dijete, slijedi edukativni i zabavni program za sve uzraste s interaktivnim dječjim igrama, oslikavanjem lica, popularnim facepaintingom, modeliranjem balona, kostimiranim animatorima i profesionalnim mađioničarem. U 17 sati počinje "najslađi gastro show" za najmlađe u kojem će im profesionalni kuhari iz kulinarskog studija Majstor Kuhar pokazati umijeće izrade i dekoriranja božićnih slastica.

U 20 sati na rasporedu je koncert grupe Jinx, a popularni bend svojim funky-pop zvukovima obećava vrhunsku nedjeljnu zabavu. "Ideja je da svake godine našim građanima i svim posjetiteljima Adventa u Zadru ponudimo nešto novo i drukčije, kako bi svi uživali u blagdanima te doživljaju grada", kaže direktor Turističke zajednice grada Zadra Mario Paleka ističući zadovoljstvo bogatijim sadržajem i ponudom skorih adventskih zbivanja. Lijepe slike grada koji uživa u blagdanima i Adventu u Zadru obišle su cijelu Hrvatsku. O tomu svjedoči i sve veći broj turističkih dolazaka i noćenja u posezonskom i blagdanskom periodu, njih gotovo 20.000 prošlog prosinca, od kojih je 70 posto stranaca, kao i činjenica da su sami Zadrani prepoznali vrijednost manifestacije.

"Istina je da je Zadar zanimljiv ne samo u ljetnom periodu ili u predsezoni, već i u periodu posezone, u kojoj sada nastojimo stvoriti blagdansku atmosferu i dojam cjelogodišnje destinacije. Zadar mora živjeti turistički, ali također mora biti i domaćim ljudima privlačan za izlazak i druženje", dodaje direktor Paleka. Ovogodišnji Advent u Zadru trajat će do 2. siječnja 2019. godine. Kroz više od mjesec dana Zadrani i njihovi gosti uživat će u blagdanskoj atmosferi, koncertima domaćih zvijezda, gastro delicijama, svakodnevnoj zabavi za najmlađe i još mnoštvu drugih sadržaja. Središnje mjesto zabave bit će Trg Petra Zoranića. Vikendom će domaće zvijezde nastupati na prostoru od Providurove palače do Trga Pet bunara, a program 'Kampo KAdventa' donijet će blagdansku čaroliju Perivoju Gospe od Zdravlja.

 

Paleka

Zadar mora živjeti turistički, ali također mora biti i domaćim ljudima privlačan za izlazak i druženje.

I ove će se godine održavati tematski dani pa će tako ponedjeljkom na sceni nastupati zadarski bendovi, utorkom zborovi i klape, srijedom mladi zadarski glazbenici, a četvrtak će biti opuštena priprema za vikend. Publiku na zadarskom Adventu grijat će Jinxi, TBF, Vatra, Colonia, Franka Batelić, Gustafi, Nela Šarić te brojni drugi. Za spektakl u novogodišnjoj noći na Narodnom trgu zadužen je Neno Belan i njegovi Fiumensi, uz podršku domaćih snaga iz legendarne grupe Forum.

Ove se godine blagdanski šušur širi i na sportsko-rekreacijski centar Višnjik gdje će, na radost svih koji uživaju u zimskim radostima, biti otvoreno klizalište na čak 600 metara četvornih. "Klizalište je sadržaj koji smo željeli ponovno aktivirati u vrijeme Adventa u Zadru. Cilj nam je da obitelji u vrijeme obiteljskog blagdana osjete tu čar, a to je ujedno i zdrava aktivnost kojom promoviramo zdrav način života i susretanja", objašnjava direktor TZ Zadar.

I ove se godine uz Advent u Zadru događa nezaobilazni 'Đir po gradu', koji zajedno organiziraju Turistička zajednica, zadarski obrtnici i ugostitelji. Zahvaljujući ovoj lijepoj priči koja traje već osam godina, Zadrani i gosti svakodnevno imaju priliku posjetiti najbolje zadarske kafiće, trgovine i restorane te po popularnim cijenama svakodnevno uživati u gastro delicijama i prigodnim menijima. Osim programa na Trgu Petra Zoranića, nastavno na prošlogodišnja pozitivna iskustva s programom Kampo KAdvent, paralelno će se održavati bogat dječji, glazbeni i gastro program.

Također u suradnji sa Glazbenom školom Blagoje Bersa dogovoreni su nastupi na Narodnom trgu dječjeg zbora i orkestra. Ovogodišnji novitet je postavljanje jaslica odnosno figura u prirodnoj veličini u sklopu kojih će povremeno biti uprizorenje živih jaslica u organizaciji Udruge za očuvanje i promicanje običaja i tradicije Dikla - Kveštura dva vikenda uoči Božića. Dodatnim sadržajem oplemenit će se adventska manifestacija i kićenjem borova na Poljani Šime Budinića u razdoblju od 17. do 21.12. u suradnji s djecom svih uzrasta. Uoči kićenja dogovorene su edukativno kreativne radionice u suradnji s Muzejom antičkog stakla gdje će se izrađivati božićni ukrasi, kojim će djeca ukrašavati borove ispred crkve sv. Šime. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!