Prvi šampanjac u Hrvatskoj predstavljen je davne 1864.

Autor: Marta Duić , 20. studeni 2014. u 22:00
Fotolia

Danas će prema hrvatskoj Vladi krenuti inicijativa da se troškovi reprezentacije tvrtkama priznaju u 100 postotnom iznosu.

S Foruma ugostitelja, koji tradicionalno organizira Udruženja ugostitelja Zagreb, danas će prema hrvatskoj Vladi krenuti inicijativa da se troškovi reprezentacije tvrtkama priznaju u 100 postotnom iznosu, što će, uvjereni su, potaknuti promet u ugostiteljstvu, a time i veću zaposlenost te povećati prihod u državni i lokalni proračun.

Udruženje ugostitelja će u tom smislu predložiti odgovarajuće izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost, Zakona o porezu na dohodak i Zakona o porezu na dobit.

Nove generacije

No ovogodišnji Forum, u kojem sudjeluje 4500 poduzetnika u ugostiteljstvu, napominju u udruženju, sjajna je prilika i za upoznavanje s novom generacijom zagrebačkih ugostitelja, njihovim uspjesima, problemima i zahtjevima kojima žele poboljšati ugostiteljsku i turističku ponudu Zagreba.

Ugostitelji su organizirali i mali “Festival šampanjca” kojim žele proslaviti 150 godina od izlaganja prvog šampanjca od hrvatskog vina. Prvi šampanjac predstavljen je na skupu izlagača vina koji je organizirao Franjo Pokorny davne 1864. godine. Ova dalmatinsko – hrvatsko – slavonska izložba okupila je 3866 izlagača u prostorima današnjeg Pravnog fakulteta i HNK. Franjo Pokorny je bio poslovođa u zagrebačkoj tvornici likera Mihić-Sabljić.

Dašak povijesti

Kad je svladao tehniku destiliranja i stekao ostala znanja, postao je vlasnikom. Sve naučeno je primijenio u proizvodnji voćnih destilata te je kasnije proširio djelatnost na proizvodnju i doradu vina za što je dobio mnoga priznanja. Uspjehe je ostvario na izložbama u Beču, Parizu, Londonu, Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji… 

Komentirajte prvi

New Report

Close