Prvi 3R antistres program za žene poduzetnice uskoro u Hrvatskoj

Autor: Maria Mrvelj , 29. ožujak 2016. u 13:03
Foto: Press

S obzirom na stres u poslovnom svijetu koji proživljavaju sve one žene koji se bave poslovima od velike odgovornosti, grupa poduzetnica i medijskih djelatnica iz Zagreba osnovala je prvi 3R antistres program za pripadnice ljepšeg spola.

Tri slova R označavaju Recharge, Renew i Reboot koji će pomoći svim ženama poduzetnicama pronaći način za rješavanje stresa. Prvi takav seminar, pod vodstvom Health and life coacherice Dragane Jovanović iz Beograda, održat će se 9. i 10. travnja u hotelu Kaj u Mariji Bistrici, a tim je povodom gospođa Jovanović za Poslovni.hr odlučila podijeliti nekoliko informacija o cijelom programu.

                                                                                                

Kako je krenula priča o 3R programu?

To što smo se svi okupili oko ovog projekta svjedoči o tome koliko su stres i ubrzan način života često pogubni za žene iz poslovnog sektora. Mi danas nismo plaćeni za rad, mi smo plaćeni za stres. Tko ne zna upravljati svojim stanjem, tko ne nauči alate kojima se može opustiti i resetirati – stres će upravljati njime. Ono što često susrećem kod ženama na odgovornim pozicijama je da su u neprekidnom multitaskingu i žurbi. Ono što bih u vezi toga rekla, svi znamo – stres koji nije stimulativan poguban je za zdravlje. Dobra vijest je da se on može kanalizirati – antistres tehnikama i promjenom životnog stila. Najveći izazov današnjeg načina života je da uspostavimo balans između posla i stjecanja novca s jedne strane i svih drugih aktivnosti u koje spadaju obitelj, partner, vrijeme za opuštanje i zabavu sa druge strane. Karijera i novac su važni, ali nedovoljni da bismo dozvolile da nam okupiraju život. Zbog toga se trebamo podsjetiti na to da se fokusiramo na stvaranje života sa smislom, što podrazumijeva brigu o svemu drugom što nam je važno, kao što su zdravlje, obitelj i odmor. "Dan za Tebe", seminar kojim otvaram 3R antistres program, je seminar na kojem možete otkriti alate pomoću kojih ćete postati svjesni svojih životnih prioriteta.

 

Što očekuje polaznice seminara koji će se održati u Mariji Bistrici?

Antistres vikend započinje mojim programom “Dan za tebe”,  koji objedinjuje coaching, antistresne metode i novi koncept joge za zaposlene. S grupom prijavljenih managerica i poduzetnica, ali i žena iz medija, radit će i renomirana liječnica dr. Meri Bura, pokretačica i vlasnica Holističkog centra Mulier, koja će predstaviti svoj novi program za žene “Soul IntoxDetox” te brojne druge zanimljive sadržaje. Udruga Slobodni maseri predstavit će dobrobiti masaže u stolici, na radnom mjestu, u sklopu “Kampanje za zdrava radna mjesta”, kojom promoviraju važnost upravljanja stresom na radnom mjestu. Poseban dio vikenda bit će posvećen i primjeni konoplje u zdravoj prehrani. “Konoplja – Revolucija iznutra”, pod vodstvom Marine Zubak, ekopoduzetnice i vlasnice konoplja&co, prve trgovine s organskim proizvodima od konoplje u regiji, donijet će nam suvremene spoznaje o učinkovitosti konoplje, zdrave prehrane te holističkog pristupa životu. Popratni cooking show s konopljom pod vodstvom Romine Mlinarević, učiteljice prirodne prehrane i integrativne terapeutkinje, pokazat će da zdrava jela ne samo da su ukusna nego i lijepo izgledaju, a moguće ih je pripremiti u kratkom roku. Prvim 3R vikendom započinje i regionalna suradnja i jako se radujem što sam dio ovakvog tima koji se okupio sa zajedničkim ciljem – da poslovnim ženama na jedan holistički način predoči alate koji će im omogućiti da žive opuštenije.

 

Jesu li žene poduzetnice pod većim stresom od muškaraca, te im je zato potreban antistres program?

Kroz dugogodišnji coaching i iskustvo rada upravo sa ženama iz poslovnog sektora, moram utvrditi da je većina njih poslovno vrlo uspješna, često s blistavim karijerama, koje su zasjenjene činjenicom da  današnje uspješne žene ne uspijevaju pronaći vrijeme za sebe, prijatelje, obitelj, za male trenutke sreće. Postavljanje životnih prioriteta i organizacija vremena je faktor koji često nije u fokusu ženama koje su u stalnom multitaskingu. Život im se do te mjere ubrzao da su žene postale izvršiteljice zadataka i rješavateljice problema i to bez ograničenja radnog vremena. Nikada žene nisu imale toliko uloga koje treba uskladiti tijekom jednog dana. Vjerujem da coaching i druge tehnike osobnog razvoja koje primjenjujem u svom radu mogu žene vratiti svojoj suštini, životnim vrijednostima i prioritetima. Kada smo usklađene unutar sebe, same sa sobom, posjedujemo jačinu i stabilnost u susretu s izazovima koje suvremeni i brz način života donosi.

 

Koje su antistres vježbe na radnom mjestu najpopularnije među ženama?

Joga za zaposlene. Za sve zaposlene koji provode dan pred kompjuterom osmislila sam program “Joga za zaposlene”. Namijenjen je svima koji puno vremena provode pred ekranima, a sastoji se od terapijskih vježbi za ramena, vrat i leđa. Vježbe se rade dok sjedite na stolici i ne traže presvlačenje. Drugi dio čini kratak program za opuštanje, oslobađanje od stresa i obnavljanje energije. To je kratak, 20-minutni, izuzetno koristan i izvodiv način da se iskoristi pauza na poslu.

 

Koji su daljnji planovi 3R programa? 

Program će težiti ka regionalnom umrežavanju, razmjeni znanja i iskustava kroz gostujuće predavačice među poduzetnicama iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Već s prvim 3R vikendom započinje i regionalna suradnja unutar ovog projekta . Otvaram ga seminarom Dan za Tebe, čemu se vrlo radujem, zato što mislim da sam na pravom mjestu – među zaposlenim ženama koje mogu i žele biti sretne i uspješne, te živjeti svoj život punim plućima. Uz pravu podršku koje mogu dobiti kroz alate osobnog razvoja to je moguće i ostvarivo.

 

Imate li neki praktični antistres savjet za čitateljice Poslovnog dnevnika?

Stalno se u radu sa klijentima vraćam osnovnim stvarima koje im čuvaju zdravlje: vježbanje, pravilna prehrana, odmor od rada tijekom dana, san kada je vrijeme za spavanje, opuštanje uz kratke tehnike relaksacije. Brinite o sebi, to je moja poruka čitateljicama Poslovnog dnevnika! Osnova balansiranog života je zdrav životni stil koji u multitaskingu često zaboravimo. Često se događa da se njime dovedemo u stanje stresa. Također, jutro je ključno vrijeme dana koje možemo posvetiti sebi. Kada počnemo dan u tišini, povezani sa tim zašto nešto radimo onda i dan ima više smisla i stres je produktivan jer je kanaliziran u nešto dobro.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close