Prva subvencionirana kantina na privatnom veleučilištu

Autor: Poslovni dnevnik , 01. listopad 2015. u 22:00
Dekan Veleučilišta Vinko Morović na otvorenju kantine

Otvaranje kantine je novi korak u izjednačavanju statusa i prava studenata državnih fakulteta s onima s privatnih veleučilišta i visokih škola.

Veleučilište Baltazar Zaprešić u svojim je prostorima otvorilo studentsku kantinu i postalo prvo privatno veleučilište u Republici Hrvatskoj koje je dobilo dopuštenje za otvaranje restorana subvencionirane prehrane u svojim prostorima, kao i prvo veleučilište izvan Zagreba kojemu će uslugu prehrane pružati Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu.

Uz studentsku menzu u kojoj će studenti moći pojesti topli obrok po subvencioniranim cijenama, u Zaprešiću je otvoren i ured SC-a u kojem će studenti moći riješiti sve vezano za studentske ugovore i slične poslove koje su do sada obavljali u Zagrebu. Ovo je još jedan sjajan primjer investicije privatnoga učilišta u studentski standard s obzirom da je Veleučilište Baltazar Zaprešić u potpunosti samostalno izgradilo i opremilo ovu studentsku kantinu, čije će otvaranje biti novi korak u izjednačavanju statusa i prava studenata državnih fakulteta s onima s privatnih veleučilišta i visokih škola. Koliko je truda i napora trebalo uložiti u otvorenje ovoga restorana na svečanom je otvorenju istaknuo bivši predsjednik Studentskoga zbora Veleučilišta Baltazar Zaprešić i bivši predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske Toni Ganjto prisjetivši se kako su, u početku, govorili da je otvorenje restorana subvencionirane prehrane na Baltazaru bitka koju ne može dobiti.

No, zahvaljujući angažmanu studentskoga zbora, nakon četiri danas su dokazali suprotno. "Student, bez obzira iz kojega dijela binarnog sustava visokog obrazovanja dolazi, mora biti student i imati iste obaveze i ista prava, između ostaloga i na prehranu. Danas otvaramo restoran subvencionirane prehrane po prvi put na privatnome veleučilištu, što osim pozitivnog utjecaja na studentski standard ima i jedno znatno veću poruku: otvaranje sustava visokog obrazovanja prema ulaganjima iz privatnoga sektora". rekao je Ganjto. Dekan Veleučilišta Baltazar Zaprešić Vinko Morović zahvalio se svim članovima studentskoga zbora koji su proteklih nekoliko godina uporno radili na ostvarenju svojega cilja, a na potpori je zahvalio i ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta koje izdalo suglasnost za otvorenje restorana subvencionirane prehrane.

Ispred ministarstva svim gostima se obratila pomoćnica ministra Ružica Beljo Lučić koja je istaknula kako su od 2012. godine učinjeni veliki pomaci u poboljšanju standarda studiranja zato što im je prioritet čuti mišljenje i stavove studentske populacije. Pohvalila je i suradnju s Gradom Zaprešićem koji je sjajan primjer ulaganja lokalne samouprave u visoko obrazovanje. Svečanome otvorenju nove kantine nazočili su i Ivo Družić, predsjednik Nacionalnoga vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, predsjednik Zajednice studentskih centara Republike Hrvatske Nenad Milijaš, pomoćnik ravnatelja prehrane Studentskoga centra Zagreba Mirko Bošnjak te brojni gradski vijećnici Gradskoga vijeća Grada Zaprešića predvođeni zamjenikom gradonačelnika Alanom Labusom.

Komentirajte prvi

New Report

Close