‘Probuđena savjest’ u Zagrebu

Autor: Majda Žujo,VLM , 01. rujan 2011. u 22:00

David Icke izuzetno je zanimljiv govornik čije teze o globalnoj diktaturi ozbiljno shvaćaju i oni koji se s njim ne slažu, a Jeffrey Wigand uzor je svim ‘zviždačima’ svijeta, a u Zagrebu će opisati svoja iskustva

Jeffrey Wigand, borac za etičnost u poslovanju korporacija te borac protiv pušenja atraktivni je gost ovogodišnjeg Zagrebi! Festivala. Ovaj bivši potpredsjednik odjela za istraživanje i razvoj u američkoj duhanskoj tvrtci Brown & Williamson, otkrio je načine na koje duhanska industrija kancerogenim aditivima kod pušača stvara ovisnost, a pažnju svjetske javnosti pridobio je kada je redatelj Michael Mann njegovu priču prenio i na filmsko platno u nagrađivanom filmu Probuđena savjest (The insider).

Hrvatski ‘zviždači’
Zviždači i njihov doprinos javnom interesu i društveno-političkom napretku tema su ovogodišnjeg Zagrebi! Festivala pa će Wigand kroz predavanje Pogled iznutra (Inside the Insider) sa sudionicima podijeliti iskustava o transparentnosti poslovanja, odgovornosti korporacija i političara, ulozi nevladinih organizacija i medija u stvaranju zdravijeg društva i pozadini duhanske industrije, a o toj problematici razgovarat će i sa hrvatskim zviždačima – prosvjetnom inspektoricom Nadom Stanović, Srećkom Sladoljevim iz imunološkog zavoda, Roberom Matijevićem iz Carine te Damirom Mihanovićem iz Croatia osiguranja.Festival će otvoriti i pratiti i internacionalni dokumentarno-filmski program “zviždačke” tematike, a kao gost u Zagreb dolazi i srpski redatelj Želimir Gvardiol, autor filma iz selekcije – Izdajnik protiv zločinca o notornom pravnom slučaju bivšeg generala JNA Vladimira Trifunovića. Biti će prikazan i belgijski film Ne baš taliban (Not Quite the Taliban) jordanskog redatelja Fadija Hindasha koji progovara o tabuima i licemjerju u arapskom svijetu te film Plaćeni ubojica – soba 164 (El Sicario – Room 164), redatelja Gianfranca Rosija o meksičkom plaćenom ubojici, članu meksičkog narko-kartela koji postaje zviždač. Svečano otvorenje Festivala koji će se održavati od 9. do 11. rujna upotpunit će i otkrivanje spomenika Tomu Gotovcu, kao hommage njegovom radu ‘Volim Zagreb’ iz 1981. i sjećanje na izuzetnog umjetnika, prvog domaćeg ‘umjetničkog zviždača’. Osim organizacije ovog društveno angažiranog festivala, organizatori Zagrebi! Festivala u prosincu u Zagreb ponovo dovode i Davida Ickea. Dvije godine nakon vikend maratona kojeg je pratilo preko dvije tisuće ljudi, ovaj bivši novinar i alternativni povjesničar najpoznatiji po svojim teorijama zavjere, održat će još jedan megassesion u trajanju od punih 10 sati i to samo dan prije parlamentarnih izbora, 3. prosinca. Kako najavljuju organizatori događaja, Icke će u svom cjelodnevnom predavanju, uz pomoć više od 1200 fotografija, dokumenata i ilustracija, prikazati svoje viđenje pozadine aktualnih događanja, njihove povijesne izvore i posljedice koje su vidljive u našoj najbližoj okolici. Poseban će osvrt dati na pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, povećavanje nadzora i kontrole, masovnu manipulaciju i “globalnu diktaturu”.

Zagrebački miljenik
Zanimljivo je da nakon New Yorka, Amsterdama, Londona, Los Angelesa i drugih multimilijunskih metropola David Icke najviše publike ima upravo u Zagrebu, a kako kaže Emil Matešić, programski direktor Zagrebi! Festivala, taj fenomen govori da nas je naše iskustvo življenja u dva potpuno različita društveno-politička sistema pripremilo za gradivo o kojem Icke govori. “Davidova karizma i jednostavnost kojom predaje svrstavaju ga u uski krug osoba koji na suvremeni i komunikativan način donose filozofske teme pomiješane sa političkom i društvenom edukacijom. Povijesne činjenice poput porijekla ljudske vrste, Illuminizma, Slobodnog zidarstva, Bildenberg grupe, Ujedinjenih naroda, Europske unije i Novog svjetskog poretka dio su naše stvarnosti, no plan po kojem se događaji odvijaju ne mogu razumijeti svi”, poručuje Matešić.

Komentirajte prvi

New Report

Close