Preko 1400 studenata odmjerilo snage u znanju i sportu

Autor: Poslovni dnevnik , 24. svibanj 2018. u 21:59
Osim na edukativnim predavanja i radionicama, studenti su imali priliku dokazati se i na sportskim terenima

U Poreču održano prvo izdanje međunarodnog studentskog natjecanja s generalnom temom NextGen Society.

Prvo izdanje međunarodnog studentskog natjecanja STEM Games, održano sredinom svibnja u Poreču, privuklo je oko 1400 studenata koji su pet dana odmjeravali svoje snage u prirodoslovnoj, tehnološkoj, inženjerskoj i matematičkoj Games Areni te unutar devet sportskih disciplina poput futsala, košarke, rukometa, odbojke i odbojke na pijesku te stolnom tenisu, veslanju, krosu i šahu.

Osim toga, studentima su na raspolaganju bila brojna edukativna predavanja, radionice te demonstracije projekata u sklopu čega su se mogli upoznati sa stanjem znanosti, inženjerstva i poduzetništva unutar STEM zajednice.  Organizator i inicijator STEM Gamesa grupa je od preko sto studenta s FER-a, FERIT-a, FESB-a, varaždinskog FOI-a, FSB-a Zagreb, splitskog i zagrebačkog PMF-a, riječkog RITEH-a, Strojarskog fakulteta Slavonski Brod, Tehničkog veleučilišta Zagreb te Sveučilišta u Rijeci i s Odjela za matematiku, fiziku, informatiku i biotehnologiju. Događaj koji se ukratko opisuje kao festival znanosti i inženjerstva, za Poslovni je dnevnik predstavio predsjednik organizacijskog odbora Saša Tepić.

"Sve je počelo kao ideja troje ljudi, Krešimira Friganovića, Ive Gospodnetić i mene koji smo razradili glavne ideje i ciljeve projekta i sastavili timove za rad. Svaki fakultet koji sudjeluje na natjecanju dao je dva svoja predstavnika koji su pomagali u donošenju bitnih odluka, da svi budu zadovoljni. Iza cijelog zabavnog programa, sastavljanja nekih arena, fizikalija na samom eventu i iza svake slike, stoji Klub Studenata Elektrotehnike i Računarstva (KSET).

Osim njih, u organizaciju su bili uključeni i studenti pojedinci s različitih fakulteta koji su pokazali želju za radom", kazao je. Generalna tema ovog natjecanja je bila NextGen Society, u sklopu koje se, nastavio je Tepić, studentima pokušalo dočarati da su baš oni ti koji kroje buduće društvo i načine razmišljanja.  Studente se tako usmjeravalo na problemska pitanja i izazove s kojima se suočava društvo 21. stoljeća, dok se o radnim mjestima i općenito pogledu na posao raspravljalo u sklopu panel rasprave u sklopu koje su se razmijenila mišljenja na temu zapošljavanja i načina rada, što je studentima pri njihovom skorašnjem izlasku na tržište rada jedna od najvažnijih tema. "Kako tehnologija strašno brzo napreduje, uvijek se razmišlja kako ju iskoristiti i usmjeriti na dobrobit čovječanstvu.

Upravo o tome je pričao naš predavač Guruprasad Madhale Jadav na predavanju o asistivnim tehnologijama i pomaganju osobama s invaliditetom kroz znanost. Stjepan Šterc i Geografski odsjek PMF-a Zagreb studentima su dali do znanja koliko je važno migracijsku krizu shvatiti ozbiljno i što se iz nje pozitivno može izvući. U današnje vrijeme ljudi se sve više okreću organskoj prehrani te svemu što je na prirodnoj bazi. Studentima smo dali mogućnost da sami isprobaju napraviti prirodnu kozmetiku koju kasnije mogu koristiti", dodao je.

Koncept ovog natjecanja bazira se na ideji povezivanja hrvatskih studenata u zajednički rad, odnosno kreiranje prilike da razmijene svoja znanja i iskustava. Manjkalo nije ni zabave pa su tako nakon svakodnevnih natjecanja studentima na raspolaganju bile aktivnosti kao što su karaoke, kviz općega znanja, beer pong, društvene i kartaške igre i natjecateljsko igranje videoigara ili eSports. "Najveća vrijednost ovog natjecanja je multidisciplinarnost timova. Cilj je da studenti iz različitih područja znanja zajedno dođu do konačnog rješenja", poručio je Tepić na kraju razgovora.  

Komentirajte prvi

New Report

Close