Poznata hollywoodska lica “dolaze” u Zagreb

Autor: Agencija VLM , 03. listopad 2012. u 11:08
EPA

Legendarni autor i otac vizualnog teatra doživljava slavne osobe, plemenitaše, sportaše, ali i neke životinje – kroz 13 portreta među kojima su Brad Pitt, Dita von Teese, Jeanne Moreau…

Slavni američki redatelj i multimedijalni umjetnik Robert Wilson glavna je zvijezda 5. Zagrebi! festivala koji počinje otvorenjem njegove izložbe u Galeriji Klovićevi dvori 8. listopada. Kroz radove iz ciklusa “HD video portreti” publika će moći vidjeti kako Wilson, legendarni autor i otac vizualnog teatra, doživljava slavne osobe, plemenitaše, sportaše, ali i neke životinje – kroz 13 portreta među kojima su Brad Pitt, Dita von Teese, Jeanne Moreau…

Na sceni djeluje više od pet desetljeća, a ova je izložba nastavak njegovih portretnih istraživanja začetih još od od samih početaka videoumjetnosti. Wilson je za svaki model osmislio posebni ambijent – od scenografije, kostimografije do zvuka i glazbe, pa publici nudi vlastiti doživljaj njihovih osobnosti apostrofirajući medijsku sliku o njima na sebi svojstven način.

A portreti ne bi bili toliko fascinantni da ih nije stvorio uz pomoć visoke tehnologije. Tema je ovogodišnjeg Zagrebi! festivala umjetnik i naslijeđe, odnosno što umjetnik ostavlja na korist ili teret zajednici. Zbog toga se Wilson pokazao kao idealan primjer onoga što umjetnik kroz vlastito djelovanje može ostaviti čovječanstvu. Govorit će i o svome velikom projektu Watermill Centeru, interdisciplinarnom umjetničkom laboratoriju koji je utemeljio još 1992. godine na Long Islandu, a ondje je boravio i Emil Matešić, organizator i programski voditelj festivala koji Wilsona dovodi u Zagreb. U Watermill Centeru svake se godine okupljaju umjetnici iz svih vidova medija i iz cijeloga svijeta, razmjenjuju iskustva, uče, usavršavaju se zahvaljujući novcu koji je Wilson tijekom uspješne karijere namaknuo sam. Upravo taj projekt dokazuje kako umjetnik filantrop može djelovati za opće dobro pa je Matešićeva namjera skrenuti pozornost na potrebu preispitivanja sadašnjeg modela financiranja kulture i umjetnosti budući da glavnina novca dolazi iz javnih izvora koji sve češće presušuju. Osim predavanja, publika će moći vidjeti film “Absolute Wilson” o autorovu životu i radu, ali i nastanku izložbe.

Wilson je umjetnička ikona, a njegovi scenski postavi i inventivnost u tretmanu glazbe u kazalištu postali su klasika.

Vrlo je omiljen u krugovima ljudi koje najčešće percipiramo kao slavne. Iz takvog oblika međusobnog obožavanja nastali su HD videoportreti koje će domaći, i po prvi put regionalni posjetioci, imati priliku vidjeti.

Komentirajte prvi

New Report

Close