Povijest jedne frizure: Kako je nastao i gdje je nestao minival

Autor: Poslovni.hr , 22. ožujak 2014. u 12:51
Thinkstock

Preteča minivala je hladna trajna ondulacija čiji je otac njemački frizer Karl Nessler. Prvu ondulaciju predstavio je javnosti 1906. godine.

Minival se duboko urezao u pop kulturu od 70-ih do 90-ih godina prošloga stoljeća. Gotovo da nije bilo humoristične serije koja nije spomenula famozno kovrčanje u kontekstu njegove zahtjevnosti, ali i činjenice da uistinu ne stoji svakome. U filmu 'Plavuša s Harvarda' studentica prava Elle Woods rješava slučaj ubojstva koristeći svoje poznavanje tretiranja kose nakon minivala. No, danas je minival otišao u ropotarnicu povijesti, uz pokoju odvažnu iznimku, piše portal Budi.in.

Vesna Gašparić iz salona Hair Concept, koja je u svojoj karijeri napravila više minivala nego što može izbrojati, kaže kako je minival (ili trajna ondulacija) zapravo kemijski proces oblikovanja ravne kose u kovrčavu ili valovitu kosu. Za razliku od drugih metoda kovrčanja, uvojci su u ovom slučaju trajniji i ljepši, a namijenjen je ženama svih generacija, ali prvenstveno onima sa slabijom kosom koje žele volumen. Ističe kako krajnji rezultat ovisi o samoj kosi, njenoj dužini, vrsti uvijača i vrsti proizvoda koji se koristi, ali zbog svoje agresivnosti ne preporučuje ga ženama s finom i tankom kosom.

"Preteča minivala je hladna trajna ondulacija čiji je otac njemački frizer Karl Nessler. Prvu ondulaciju predstavio je javnosti 1906. godine na Oxford Streetu, a pokusno ju je radio na svojoj ženi kojoj je uspio spaliti kosu do skalpa (i to čak dva puta). Tek je 1938. izmišljena nova poboljšana tehnika hladne trajne ondulacije koja je znatno smanjila uništavanje kose i vlasišta", kaže Vesna i objašnjava kako se pravi 'boom' dogodio ipak nešto kasnije: "70-ih godina prošlog stoljeća trajna je doslovce zarazila cijeli svijet, kako žene tako i muški dio populacije. I filmski i glazbeni svijet također je poludio za trendom kovrčave kose. Zasigurno se sjećate stilova Davida Bowieja, Meg Ryan, Cher, Jon Bon Jovija… nosili su ga svi, od hollywoodskih zvijezda do domaćica, a nisu mu odoljeli niti mnogi muškarci. Od 70-ih do 90-ih minival je bio neprikosnoveni vladar u svim frizerskim salonima."

Svi znamo da se trendovi rotiraju, kako u modi tako i u frizurama. Dovoljno je da se jedna zvijezda pojavi s pletenicom u pravom trenutku na pravom mjestu i žene diljem svijeta će početi plesti kosu. No, minival kao da je propao u zemlju, barem u obliku u kojem ga poznajemo. "Minival je vraćen u modu onog trenutka kad se vratio trend bogatih, voluminoznih ženstvenih kovrča i lokni, ali svakako ne u svom izvornom trajnom obliku. Kozmetička industrija puno ulaže u istraživanje i razvoj minivala (hladne trajne ondulacije) i zasigurno ga žele opet lansirati kao veliki modni trend", kaže Vesna Gašparić.

Cijeli tekst pročitajte na portalu Budi.in.

Komentirajte prvi

New Report

Close