Poraz Brazila od Njemačke jedno je od najvećih sportskih poniženja u povijesti. Evo koja su ostala

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. srpanj 2014. u 09:31
Reuters

Poraz domaćina Brazila od Njemačke (1-7) u polufinalu Svjetskog prvenstva najveći je poraz Brazilaca ikada i jedno od najvećih sportskih poniženja u povijesti.

Poraz domaćina Brazila od Njemačke (1-7) u polufinalu Svjetskog prvenstva najveći je poraz Brazilaca ikada i jedno od najvećih sportskih poniženja u povijesti.

Agencija Reuters svrstala ga je među deset najvećih sportskih iznenađenja, te među tri najveća u povijesti svjetskih nogometnih prvenstava.

Pobjeda SAD-a nad Engleskom (1-0) na SP-u u Brazilu 1950. godine spada među najveće engleske sportske neuspjehe. Englezi su tada po prvi puta nastupili na "mundijalima", a poraz od Amerikanaca u to je doba bila senzacija. U Europi su agencije smatrale da je rezultat netočno javljen, pa su isprva novine izašle s rezultatom 10-1 za Engleze, no Amerikanci su doista slavili pogotkom Joea Gaetjensa, o čemu je snimljen i film.

Na SP-u u Engleskoj malena Sjeverna Koreja je iznenadila Talijane s 1-0, što je također bila velika senzacija.

Pobjeda apsolutnog autsajdera Bustera Douglasa protiv dotad nepobjedivog Mikea Tysona u Tokiju 1990. najveća je boksačka senzacija svih vremena. U 10. rundi Douglas je nokautirao Tysona, koji je po prvi puta u karijeri završio na podu, a od tog se poraza zapravo nikad nije oporavio, iako je kasnije opet došao do naslova.

U ragbiju se senzacija dogodila na Svjetskom prvenstvu 1991. kada je domaćin Wales u prvoj utakmici izgubio od Zapadne Samoe 13-16. Iz tog doba je poznat naslov u jednim novinama u Cardiffu – "Hvala Bogu što nismo igrali protiv cijele, već samo Zapadne Samoe".

Najveće tenisko poniženje zbilo se u finalu Roland Garrosa 1988. kada je Nijemica Steffi Graf s 6-0, 6-0 pobijedila Natašu Zverevu iz SSSR-a za samo 32 minute igre.

Čuveno "Čudo na ledu" s ZOI 1980. u Lake Plasidu, kada je sveučilišna i amaterska selekcija SAD-a pobijedila moćnu hokejašku ekipu SSSR-a u polufinalu s 4-3, i dalje se smatra najvećim sportskim uspjehom u povijesti SAD-a.

Ove godine u Americi se pamti i poraz Denver Broncosa i njihova quaterbacka Peytona Manninga u finalu Superbowla. Denver Broncosi su bili apsolutni favoriti, a izgubili su od Seattle Seahawksa s rekordnih 43-8.

Komentirajte prvi

New Report

Close