Pomoćnik izbornika Islanda radi kao zubar, a igrač – na pumpi

Autor: Agencija VLM , 29. lipanj 2016. u 10:06
Foto: Reuters

Ta neustrašiva otočna momčad (34. na Fifinoj ljestvici), satkana od anonimnih nogometaša koji zajedno vrijede 40-ak milijuna eura ili kao jedna Pogbina noga, u Francuskoj ne zna za poraz u četiri utakmice.

Tko su uopće “razbojnici” koji su tako ponizili Engleze u osmini finala Eura, opustošili ih poput drskoga, okrutnoga vikinga Ragnara iz TV serije, bradatog zavodnika kojega je utjelovio australski ljepotan Travis Fimmel?

Ta neustrašiva otočna momčad (34. na Fifinoj ljestvici), satkana od anonimnih nogometaša koji zajedno vrijede 40-ak milijuna eura ili kao jedna Pogbina noga, u Francuskoj ne zna za poraz u četiri utakmice, a pobjeda nad Englezima spada u red najvećih senzacija europskih prvenstava.

Razmažene engleske milijunaše i svjetske celebrityje, koji su se nakon sloma u Nici već uputili prema St. Tropezu, Bahamima i Ibizi, razvalili su tipovi koji će nakon Eura na Islandu pomagati roditeljima na obiteljskoj farmi (Birkir Bjarnason), odrađivati smjene na benzinskoj crpki (Hjartarson) ili se posvetiti svojim pacijentima u zubarskoj ordinaciji, poput izbornikova pomoćnika Hallgrimssona.

Nitko iz domaće lige

Istina, nijedan od islandskih reprezentativaca ne igra u islandskoj, amaterskoj ligi. Većina njih raspoređena je po destinacijama u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj, u europskim nogometnim trećeligašima. U čemu je onda tajna islandskog uspjeha na Europskom prvenstvu?, pitamo Juru Grizelja (30), Splićanina koji već četvrtu godinu igra na Islandu. Trenutačno je član drugoligaša Akureyrija.

– Dvojica reprezentativaca, Birkir Bjarnason i Heidarsson, za vrijeme odmora ponekad treniraju s nama, u svom matičnom klubu. I uopće ne primjećujem da odskaču kvalitetom. Ali, taj njihov mentalitet daje im krila kada igraju međunarodne utakmice. Nemaju kompleksa ni pred najjačim suparnicima, neustrašivi su, nosi ih strahovit nacionalni naboj, igraju muški, usto su i izvrsno vođeni. I još nešto, nisu nimalo skromni: sad su uvjereni da su bolji i od Francuza i da će biti europski prvaci! – kaže Grizelj.

Suigrači lete u Pariz

Posebna je priča njihov izbornik, Šveđanin Lars Lagerbäck.

– Ovdje su u nedjelju bili predsjednikčki izbori, a nitko nema pojma, niti ih zanima, tko je novi predsjednik. Za njih je to Lagerbäck! – dodaje Grizelj.

Kaže da se njegov trener u klubu preksinoć našao u velikoj nevolji.

– Barem 12-orica naših igrača rezervirala su ulaznice za St. Denis i odlaze na nekoliko dana u Francusku, na provod na kojem se neće trijezniti. A kod nas traje liga, prvi smo na ljestvici, možete misliti kakvi će se u ponedjeljak vratiti iz Pariza – smješka se Grizelj.

Zanimljivost je da lopta u Islandu miruje samo tri mjeseca u godini. Nakon što u listopadu završi nogometno prvenstvo, natjecanje se seli u devet novih dvorana, u kojima su tereni normalnih dimenzija i klubovi u njima igraju pripremne turnire. Nogometaša kao u priči, kontinuirano natjecanje i selekcija…

– Najtalentiraniji islandski igrači već sa 16 godina odlaze u akademije klubova zapadne Europe u kojima su uglavnom i nastali heroji s Eura. A sad kad sam prebolio ispadanje Hrvatske, svim srcem navijam za Islanđane – zaključio je Grizelj.

Podsjećamo, Islanđani su suparnici Hrvatske u kvalifikacijama za SP 2018. Dolaze nam 12. studenoga, na prazan Maksimir. 

Komentirajte prvi

New Report

Close