Pogled u nebo – stižu Geminidi, svjetlosni spektakl godine!

Autor: Poslovni.hr , 13. prosinac 2015. u 18:00
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Svake godine oko sredine prosinca, posjeti nas kiša meteora poznatija pod nazivom Geminidi. Točnije, posjetimo mi nju, jer je Zemlja ta koja svake godine ulazi u ostatke krhotina stijena i kamenja, a potječu s putanje planetoida Faeton.

U 2015. godini, noći 13. i 14. prosinca su te kada se može vidjeti Geminide u najvećoj koncentraciji, a za promatrače ove bi godine mogli biti posebno izraženi, jer na nebu neće biti nekog jačeg svjetla. Mjesec se tek “zagrijava” nakon pomrčine 11. prosinca.

Gledano s te strane, uvjeti će biti savršeni za promaranje ove pojave. Međutim, drugi bitan faktor je vrijeme, odnosno naoblaka. Prognoza naoblake je “šarena”. U noći na 13. prosinca uvjeti bi trebali biti dobri za promatranje, ali se ne očekuje značajnija koncentracija. Glavnina zbivanja započinje od 2. sata ujutro 14. prosinca, kada će Geminidi biti najaktivniji. Očekuje se intenzitet od oko 120 meteora na sat, a izgarat će na visini od 38 km nad Zemljom, piše RIMETEO Portal.

Ukoliko pak vrijeme neće dozvoliti promatranje ove pojave, mogu se promatrati putem Interneta kroz zajednicu Slooh, koja će uživo pratiti događaj na svojim stranicama od 20h CET, a prikazivat će kišu meteora iz raznih krajeva svijeta koji budu imali vedro nebo.

Ne propustite najveći nebeski light show godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close