Počinju kreativni Dani Fausta Vrančića

Autor: Poslovni dnevnik , 01. listopad 2015. u 21:59
Press photo

Kako oplemeniti život otoka.

Kako oplemeniti život na hrvatskim otocima i produljiti turističku sezonu izvan granica vrućeg ljeta, što je uostalom glavna strategija nacionalnog turizma, dosjetili su se kreativci s otoka Prvića kod Šibenika.

Lokalna udruga Otok od 8. do 11. listopada organizira treće po redu Kreativne dane Fausta Vrančića, festival koji, kažu, promovira zajedništvo, komunikaciju, stvaralaštvo i inovativnost u svrhu održivog razvoja ruralnih sredina. Kroz susrete kreativca iz urbanih sredina s entuzijastima otoka Prvića te kroz niz različitih edukativno-zabavnih događaja, posjetitelji i sudionici imaju priliku razmijeniti iskustva značajna za unapređenje života i održivost otoka.

"Otok Prvić je udaljen od kopna samo kilometar, ali se ta udaljenost pričinja većom zbog ekonomskih (ne)prilika i nedostatka sadržaja. Jedinstven je po tome što se na jako maloj površini od samo dva km2 nalaze čak dva naselja, Luka i Šepurina, koji zajedno broje oko 400 stanovnika. U Šepurini je odrastao, a u Luci pokopan Faust Vrančić, čuveni hrvatski inovator, jezikoslovac, polihistor, diplomat i svećenik", poručuju otočani okupljeni u ovoj udruzi napominjući kako je najpoznatija njegova skica nadogradnje padobrana, Homo Volans, s početka 17. stoljeća. Manje je poznato da je Faust sam prvi isprobao svoj padobran, skočivši sa zvonika bazilike Sv. Marka u Veneciji, u dobi od 65 godina.

"Tako živ i razigran duh promoviraju Kreativni dani Fausta Vrančića. Dinamičan i raznovrstan program predavanja, prezentacija, radionica i edukacija namijenjen je svima, djeci i odraslima koji žele vidjeti, slušati i naučiti nešto novo, ispričati zanimljivu priču, družiti se…", kažu u Otoku.  Ovogodišnji KDFV posvećen je vodi te će upozoriti na potrebu za pametnim raspolaganjem vodenim resursima. Predavanja o problemu očuvanja i načinima iskorištavanja vodenog bogatstva održat će i Neven Cukrov, viši znanstveni suradnik Zavoda za istraživanje mora i okoliša. Tu su i prezentacije o iskorištavanju sredstava državnih potpora i EU fondova, projekcije filmova i izložbe lokalnih umjetnika i dječjih radova, a popratit će ih radionice, koncerti i satovi joge. KDFV tradicionalno ugošćuje zmajare iz Zagreba, koji su postali zaštitni znak festivala. 

Komentirajte prvi

New Report

Close