Pjenušac Freixenet Brut Nature Vintage 2005.

Autor: Sandra Krstev Barać , 23. prosinac 2009. u 22:00

Poznati svjetski proizvođač pjenušce radi tradicionalnim postupkom

Poznati svjetski proizvođač pjenušaca rađenih tradicionalnom metodom, kod koje se sekundarno vrenje odvija u boci, nalazi se u vlasništvu obitelji Ferrer. Podrum se nalazi u Sant Sadurni d’Anoia, 40 km jugozapadno od Barcelone u poznatoj vinorodnoj regiji Penedes.  Unatoč rasprostranjenosti i globalnom karakteru (grupacija posjeduje podrume i vinarije diljem svijeta) Freixenet proizvodi solidne, čak odlične pjenušce, a dobitnici mnogih nagrada, često u kategorijama ‘best buy’.

Brut Nature nastaje sljubljivanjem baznih vina od tri domaće bijele sorte: parellada, macabeo i xarello. Nakon toga ta se kupaža puni u boce uz dodavanje šećera i probranih kvasaca kako bi nakon začepljivanja otpočelo sekundarno vrenje. Nakon završetka vrenja vino treba odležati u boci na talogu prije nego što se degoržira i nadopuni kako bi se dobio “extra brut” pjenušac (<2gr/l šećera). Pjenušac krasi izrazito bogata i duboka zlatno žuta boja, upotpunjena s vrlo sitnim i raspršenim perlama koje su nažalost prilično kratka vijeka. Mirisom dominiraju sekundarne i tercijarne intenzivne arome kvasca i šumskih gljiva koje daju vinu notu rustikalnosti, a koje potječu od dugotrajnog zrenja i odležavanja na talogu. Slojevitost i složenost arome dodatno je naglašena sa suptilnim, ali jasnim mirisom prezreloga, gotovo egzotičnog voća i slatkih začina. Sa svojih 11,5% alkohola odlično je popraćeno početnom hrskavošću i voćnosti. Prilično glatke, pjenaste i meke teksture te snažnijeg tijela ovaj pjenušac ostavlja sočan, metalni, pa čak i zemljasti retrookus, koji bi ipak mogao biti za nijansu dulji. Ako ste ljubitelj pjenušaca naglašenije strukture s jačim okusima zrenja, onda će ovo biti dobar odabir za predstojeće blagdane.

Komentirajte prvi

New Report

Close