Pirelli uveo novu eru u proizvodnji: Gume u boji i gume koje komuniciraju s vozačem

Autor: Promo , 21. studeni 2017. u 11:30
Foto: Press

Ove dvije inovacije naglašavaju Pirellijev ulazak kao vodećeg igrača u svijetu digitalnih guma i čine dio strategije talijanske tvrtke, tzv. ‘tailor-made’ strategije.

 Kao što je bio slučaj s Cinturato radijalnim gumama 1950-ih i ultra niskim profilom P Zero 1980-ih, Pirelli je uveo novu eru u proizvodnji guma. Na sajmu automobila u Ženevi 2017, Pirelli je predstavio dvije inovacije:

– Obojeno izdanje P Zero i Winter Sottozero guma, za koje su Pirellini inženjeri razvili inovativne materijale i sustave zaštite kako bi osigurali živopisne i izdržljive boje.

– Pirelli Connesso: platforma integrirana u P Zero ili Winter Sottozero gumi dostupnoj na pojedinim tržištima (uobičajene crne ili obojene) koja komunicira s vozačem putem aplikacije, zahvaljujući senzoru ugrađenom u unutarnju stijenku gume. Ova aplikacija pruža vitalne informacije o tome kako guma radi i nudi niz personaliziranih usluga.

Kao i standardne verzije P Zero i Winter Sottozero, vozači će imati niz različitih izbora koji su im dostupni kada se radi o promjeni guma, uz mogućnost kombiniranja boja i senzora kakve žele.

Ove dvije inovacije naglašavaju Pirellijev ulazak kao vodećeg igrača u svijetu digitalnih guma i čine dio strategije talijanske tvrtke, tzv. 'tailor-made' strategije. To ima za cilj razviti gume koje su napravljene na mjeru za svakog vozača: zadovoljavajući zahtjeve za personalizaciju, kao i bitne aspekte sigurnosti, performansi i potrošnje goriva.

Obojene gume dostupne su za P Zero i Winter Sottozero modele za segment prestižnih vozila u veličinama od 19-inčnih veličina prema gore, a nakon toga će se ponuda proširiti i na premium segment vozila.

Pirelli Connesso je u početku dostupan u veličinama od 19 inča i više na P Zero i Winter Sottozero modelima za prestižne automobile. Prva država u kojoj je obojena guma ponuđena bile su SAD od ljeta 2017., gdje je platforma razvijena u suradnji s vodećim tvrtkama iz digitalnog svijeta. Nakon SAD-a, Pirelli Connesso bit će dostupan na glavnim tržištima Europe i Dalekog istoka.

Guma pokazuje svoje boje. Pirellijeva verzija obojenih guma nastala je kako bi zadovoljila sve veću potražnju za personalizacijom kod prestižnih i premium kupaca. Predstavljena je kao super specijalnost u vlasničkoj tehnologiji, spajajući se s ostalim Pirelli specijalnostima kao što su PNCS (sustav otklanjanja buke), Run Flat i Seal Inside (tehnologija koja omogućuje da se guma sama popravlja u slučaju puknuća). Ova dodatna potražnja za personalizacijom potvrdila je Pirellijevo stalno praćenje trendova potrošača, kao i istraživanje tržišta. Osnovne boje za obojeno izdanje guma bit će crvena, žuta, bijela i srebrna: viđene ne samo na Pirellijevom štandu, već i na nekim od najzanimljivijih predstavljenih automobila na Ženevskom sajmu automobila. Osim osnovnih boja, dostupne su i druge boje na zahtjev kupaca.

Inovacije koje je Pirelli isporučio s obojenim izdanjima guma P Zero i Winter Sottozero dvostruke su: različita dostupna boja i stabilnost bočnih boja, zahvaljujući Pirellijevom pionirskom i ekskluzivnom tehnologijom. Pirellijevi inženjeri iskoristili su iskustvo stečeno u Formuli 1, gdje su obojene gume prisutne već od 2011. godine, kako bi poboljšali inovativni sustav označavanja. Posebno je stvoren novi materijal koji djeluje kao zaštitna prepreka za održavanje sjaja boje i izbjegavanje izbijanja uzrokovanih vremenom i uporabom, bez utjecaja na performanse.

Prve obojene gume P Zero već su nastupile u posljednjih nekoliko mjeseci kao koncepti s Pagani, Lamborghini i McLaren vozilima, a od ovog ljeta su dostupne za ostale prestiž vozila kao što su Ferrari, Aston Martin, Porsche i Bentley. Obojano izdanje uskoro će se proširiti i na premium modele najboljih svjetskih proizvođača vozila.

Pirelli Connesso: guma postaje inteligentna i interaktivna. Što je Pirelli Connesso? To je digitalna platforma koja koristi senzor ugrađen u Pirellijeve vrhunske gume kako bi proširio informacije koje su već dostupne s računala na svakom vozilu. On pruža podatke o statusu, korištenju i održavanju svake gume, a također nudi lokalizirane i personalizirane usluge kako bi osigurao prilagođenu mobilnost za potrebe najzahtjevnijih vozača. Pirellijev novi sustav koncipiran je kao tehnički dodatak za gumu, a namijenjen je pružanju više informiranog i ugodnijeg iskustva vožnje, optimiziranju performansi i smanjenjem potrošnje goriva uz učinkovitije korištenje guma.

Pirelli Connesso sustav sastoji se od senzora ugrađenog u gume povezanog s Pirelli Cloud i aplikacijom za pametni telefon, pružajući sučelje koje vozačima omogućuje stalnu komunikaciju s gumama.

Taj senzor teži samo nekoliko grama i nema utjecaja na fizičku izvedbu gume. Kontinuirano mjeri stanje svake gume i šalje podatke centraliziranoj kontrolnoj jedinici i Pirelli Cloudu, koji zajedno čine pravi mozak sustava Connesso. Ovdje se podaci obrađuju i prenose na aplikaciju krajnjeg korisnika.

Pokretačka verzija sustava Pirelli Connesso prepoznaje identifikacijski kod svake gume, prateći njegov status od proizvodnje u tvornici do recikliranja na kraju života. Mjerenje tlaka i temperature guma čak i kada je automobil u mirovanju, plus statičko vertikalno opterećenje, trošenje guma, broj kilometara pokrivenih za svaku gumu i, u budućoj izvedbi, procijenjeni preostali život u kilometrima, te djeluje kao daljinski mjerač tlaka kada se gume napuhavaju, pružajući istinito i precizno čitanje bez potrebe da se pričekaju da se gume ohlade. Nadalje, Pirelli Connesso također upozorava vozača kada pritisak jedne ili više guma padne prenisko ili kada se približava granica trošenja. U oba slučaja aplikacija prepoznaje najbliže prodajno mjesto za gumu i može izravno rezervirati termin za ispravak pritisaka, ili predbilježiti i mijenjati istrošene gume, smanjivši vrijeme čekanja.

Konkretno, u usporedbi s drugim sustavima za nadzor tlaka u gumama (TPMS), Pirelli Connesso radi i kada je automobil u mirovanju, kao i kada se kreće. U budućoj verziji, Connesso će također moći detektirati daljnji pad tlaka i odmah dogovoriti sve nove gume ili održavanje, izravno na mjestu gdje je automobil parkiran. Razvijena je ova vrsta funkcionalnosti koja omogućava predviđanje upravljanja gumama od strane Pirellijevih inženjera ne samo da zadovoljavaju zahtjeve pojedinih korisnika, već i onih u flotama i uslugama dijeljenja vozila (car sharing).

A ima toga još. Pirelli Connesso app je podržana kao prva mobilna platforma takve vrste koja povezuje proizvođače guma, potrošače i prodajnu mrežu. Pirelli Connesso također je dizajniran da se integrira s drugim pametnim aplikacijama (kartama, glazbom, restoranima, uslugama) kako bi imala koristi od još više sadržaja i funkcionalnosti u budućnosti. Aplikacija Connesso ponudit će ekskluzivne usluge kao što je informairanje o događajima u motornim sportovima u blizini, kao i mogućnost pisanja recenzija trgovačkih centara za gumu kako bi se razmijenila mišljenja o primljenoj usluzi i pročitala mišljenja drugih korisnika Pirelli Connesso zajednice.

Pirellijev novi sustav trenutačno se bavi prodajom, ali će također biti izvorno rješenje opreme. U suradnji s nekim proizvođačima automobila, Pirelli razvija potpuno novu tehničku arhitekturu za gume. Osim što omogućava sve osnovne funkcije, to će dodatno omogućiti automatsko upravljanje postavljanjem vozila. Čitajući identifikacijski kod svake gume, senzor će prepoznati njegove karakteristike i poslati te podatke na računalo unutrašnjosti automobila, kako bi odabrao postavljanje automobila koji nudi najveću učinkovitost i sigurnost.

Ovaj novi koncept, kao i Pirelli Connesso, dio su šireg Cyber ​​Technologies projekta koji je Pirelli pokrenuo 2005. godine s ciljem postizanja maksimalne integracije između vozača, automobila i guma.

Opširnije pročitajte >>ovdje.

New Report

Close