Piquentum Malvazija 2008. ‘sur lie’

Autor: Darija Vranešić Bender , 21. svibanj 2009. u 22:00

Dimitrije Brečević enološka je znanja stjecao svuda po svijetu a vinariju odlučio osnovati u rodnoj Istri

Relativna novost na hrvatskoj vinskoj sceni je malvazija Piquentum – u značenju staro latinsko ime za Buzet.

Uradak je to mladog Dimitrija Brečevića, tridesetogodišnjaka rođenog u Francuskoj, a s istarskim korijenima. Iako je iskustva i znanja o enologiji stjecao u Francuskoj, Novom Zelandu i Australiji, srce ga je vuklo k djedovini, u Istru, gdje je osnovao tvrtku i započeo sa stvaranjem vinske priče prije tri godine. Mladi vinar u Hrvatskoj nije gubio vrijeme i već je prije dvije godine svjetlo dana ugledala njegova prva malvazija Piquetum koja je odmah privukla pažnju vinoljubaca i vinskih znalaca. Ovaj zaljubljenik u vinograde i vino tvrdi kako konačno živi svoj san jer promatra i upravlja cijelim procesom zrenja grožđa i vina. Već je solidno savladao hrvatski jezik, a hrvatska kultura mu je ‘u krvi’ i tvrdi kako ju nije morao posebno učiti. Malvazija Piquentum vino je napravljeno tehnologijom ‘sur lie’ ili odležavanjem na kvascima. Radi se o staroj burgundijskoj metodi, odnosno njezi vina nakon fermentacije koje odležava na prirodnim kvascima u barrique bačvicama. U barriqueu malvazija dobiva na punoći i kremoznosti, obogaćuje se notama sušenog bijelog voća, maslaca i začina. Metoda ‘sur lie’ osigurava dulji vijek vinima, a nakon nekoliko godina u boci se razvijaju kompleksniji mirisi i okusi. Brečević se stoga odlučio na iskorak u proizvodnji karakterističnog istarskog vina – malvazije – koja se obično radi kako bi se trošila mlada, iz godine u godinu. Iako je ova malvazija ambiciozno skrojena, ima sasvim dobar omjer cijene i kvalitete.

Najbolje pristaje uz: bijelu ribu u elegantnom izdanju
Temperatura posluživanja: 12 stupnjeva C
Cijena: 55,50 kn

Komentirajte prvi

New Report

Close