Pharmacy to go! / Njega stopala prije ljeta

Autor: Sponzorirani članak , 22. travanj 2014. u 15:15
Thinkstock

Novi modeli sandala već su u izlozima, a i onim krasnim otvorenim štiklama od prošle sezone uskoro će doći vrijeme da prošeću…

Novi modeli sandala već su u izlozima, a i onim krasnim otvorenim štiklama od prošle sezone uskoro će doći vrijeme da prošeću… No, jesmo li spremni? Najednom počinjemo obraćati pažnju na izgled svojih stopala, i polako postajemo svjesni da svi problemi koje smo zanemarivali tijekom jeseni i zime dolaze na naplatu. Ovu temu za vas je obradila magistra farmacije Martina Šepetavc iz Farmacie, koja ističe kako ovih dana u ljekarne stiže sve više upita upravo o konkretnoj njezi stopala. – Ljude često zanima kako što brže riješiti probleme vezane uz kožu i nokte na stopalima, a među njima su nerijetko ne samo klasični estetski problemi, već i gljivične infekcije – . U ovom temi možete saznati sve o kućnom wellnessu stopala, klasičnom održavanju i natiscima stopala, ali i problemima poput gljivičnih infekcija koje zahvaćaju čak oko 30 posto populacije barem jednom u životu, te žuljevima, kurjim očima…

Farmacia – moja ljekarna

 

Proljetne alergije ne moraju više biti problem – proučite još jednu Pharmacy to go! temu i uživajte u prirodi! 

Gljivične infekcije noktiju i stopala
Simptomi gljivične infekcije (iliti atletsko stopalo) na stopalima manifestiraju se kao svrbež, crvenilo kože, peckanje, ljuštenje, ispucana koža između četvrtog i petog prsta, a moguća je i pojava sitnih mjehurića. Uz kožu, obično su infekcijom zahvaćeni i nokti koji postaju zadebljani, krhki i iskrivljeni. Također dolazi i do promjene boje noktiju koji postaju žuti, bjelkasti ili zelenosmeđi.

Kada infekcija uzme maha, gljivica se hrani s tvari koja se zove keratin, a to je bjelančevina koja se nalazi u noktima, koži i kosi. Za samoliječenje gljivične infekcije kože na stopalima preporučuju se kreme sa antimikoticima kao što su klotrimazol ili naftifitinklorid. Svaki put prije primjene lijeka treba slijediti upute ljekarnika da oboljele dijelove kože treba dobro oprati i osušiti, na to mjesto treba nanijeti kremu u tankom sloju i nakon toga treba oprati ruke kako ne bi proširili infekciju na sebi ili na druge osobe. Klotrimazol se nanosi 2 do 3 puta dnevno, a naftifitinklorid jednom dnevno. Važno je napomenuti da nakon prestanka simptoma, potrebno je nastaviti liječenje još najmanje dva tjedna kako bi se zadržao dugotrajni učinak liječenja.

Sunce je stiglo, a s njime i potreba za dobrim kremama sa zaštitnim faktorom – prilagodite njegu lica i tijela tipu kože: klik na sunčanu temu Pharmacy to go!

 

 

Ukoliko je zahvaćeno manje od 50% površine nokta i nije zahvaćeno više od 2 nokta ljekarnik može preporučiti samoliječenje ukoliko se ne ubrajate u rizičnu skupinu pacijenata kao što su dijabetičari ili imunokompromitirani bolesnici ( zračenje, kemoterapija ). U protivnom, ljekarnik će preporučiti odlazak liječniku koji će propisati na recept oralnu antifungalnu terapiju u kombinaciji sa lokalnom terapijom u obliku kreme. S liječenjem gljivične infekcije noktiju treba krenuti što prije kako se infekcija ne bi proširila na druge nokte. U samoliječenju se mogu preporučiti preparati u obliku antimikotskih krema na bazi klotrimazola i naftifitinklorida, s načinom aplikacije kao i kod infekcije kože stopala.

Kako se hrane sportaši i oni koji žele poraditi na fizičkoj kondiciji? @ Pharmacy to go! Prehrana sportaša.

 

 

Također postoji i komplet koji sadrži mast sa 40% uree koja se nanosi jednom dnevno, omekšava nokat i bezbolno uklanja zaraženi dio u roku od 2 tjedna. Nakon toga se nastavlja sa terapijom u obliku antimikotske kreme dok ne izraste potpuno zdravi nokat. Važno je reći da je nerealno očekivati da će se gljivična infekcija nokta riješiti u kratkom roku unutar par dana jer će nokat na nogama u potpunosti biti izliječen nakon 8-12 mjeseci, ovisno o brzini rasta. Potrebno je biti uporan u liječenju i krenuti što prije kako se bolest ne bi proširila. Za nokte također postoje i preparati u obliku olovke koja sadrži otopinu ulja plavog čempresa, ulja lavande i mliječnu kiselinu sa specijalno patentiranim sustavom prijenosa koji omogućuje sastojcima natapanje nokta i blokiranje gljivica u korijenu.

Ukoliko ste skloni potpuno prirodnom načinu liječenja, preporuka je uporaba eteričnog ulja čajevca koje se u nerazrijeđenom obliku nanosi na nokat pomoću vatiranog štapića jednom do dva puta na dan. Za vrijeme liječenja gljivične infekcije na noktima preporuka je da se izbjegava lakiranje noktiju jer ono sprječava dotok kisika u nokat, zadržava vlagu i time pogoduje razvoju gljivica. Ukoliko stavljate lak na nokte potrebno ga je ukloniti svaki put prije nanošenja preparata za liječenje.
 

Promjene raspoloženja postale su vaša svakodnevica? Pharmacy to go! zna odgovor kako si možete olakšati probleme

 

 

Sprječavanje infekcija
Kako bi spriječili gljivične infekcije, potrebno je provoditi dobru higijenu stopala. Temeljito sušite svoja stopala poslije kupanja, uključujući i prostore između prstiju, a nokti trebaju biti suhi i čisti. Ako vam se jako znoje stopala, često mijenjajte čarape i po mogućnosti da su po sastavu pamučne. Povremeno skidajte cipele tijekom dana, a isto tako nakon vježbanja. 

Za vrijeme ljeta zamijenite cipele zatvorenih prstiju sa cipelama otvorenih prstiju. Koristite antigljivični sprej ili puder za vaša stopala i unutar cipela. Ne režite kožicu oko vaših noktiju nego ju samo lagano potisnite prema korijenu nokta i nokte režite ravno. Izbjegavajte bosi hodati oko javnih bazena, tuševa ili u svlačionicama. Ne posuđujte ručnike i obavezno ih perite na visokoj temperaturi. Izaberite pouzdani pedikerski salon koji sterilizira svoje instrumente. Perite ruke nakon dodira s inficiranim noktom jer ako niste oprezni, gljivična infekcija može prijeći s jednog nokta na ostale.

 Roditeljstvo je divna stvar – saznajte sve o zdravlju djeteta od prvog dana života – Pharmacy to go baby! Klik

 

 

Natisci na stopalima i kućni wellnes
Natisci na stopalima su hiperkeratoze, tj. nakupine zadebljale kože koje su precizno ograničene i nalaze se uglavnom na zglobovima nožnih prstiju i na vanjskom rubu stopala. Nastaju od nošenja neudobnih cipela ili dugotrajnog nošenja cipela sa visokim petama kada je opterećenje cijelog tijela prebačeno na jastučiće ispod prstiju. Kako bi spriječili stvaranje natisaka potrebno je jednom tjedno napraviti kupku za stopala, nakon toga napraviti piling sa prirodnim granulatom bambusa i finim kristalima šećera kako bi uklonili odumrle stanice kože, a bilo bi dobro da piling sadrži i njegujuće ulje poput avokada. Zatim je potrebno kamenom plovučcem ili turpijom za stopala lagano ukloniti omekšanu kožu. Kada ste to učinili, umasirajte u stopala kremu koja nije samo djelotvorna, već će kožu razmaziti i opustiti vas u dnevnom wellness ritualu. Bilo bi dobro da sadrži ekstrakt meda i mlijeka, hijaluronsku kiselinu, ureu, ulje avokada, vitamin E i glicerin koji će opskrbiti kožu stopala vlagom i spriječiti stvaranje natisaka i zadebljale kože.

Sve o masnoj kosi i seboroičnom dermatitisu možete saznati u još jednoj Pharmacy to go! temi

 

 

Ispucale pete su također dosta česti problem. U ljekarnama ima svakodnevnih upita kako ga riješiti jer ukoliko se zapusti ponekad zna biti i bolan. Na mjestima gdje je stopalo opterećeno stvaraju se zadebljanja koja treba redovito odstraniti uz pomoć pilinga, kamena ili turpije kao što je već rečeno. U suprotnom, koža će jako zadebljati a potom će se stvoriti napukline koje olakšavaju prodiranje bakterija i gljivica. O tome naročito trebaju voditi računa dijabetičari jer kod njih i relativno mala ozljeda na stopalu može dovesti do ozbiljnijih komplikacija i rana koje teško zarastaju. Ispucale pete treba svakodnevno mazati dva puta dnevno kremom koja sadrži 10% ili u težim slučajevima 20% uree, a kada koža zacijeli jednom dnevno, najbolje navečer prije spavanja. Preporuka je staviti i pamučne sokne kako bi se krema što bolje preko noći upila u kožu.

Kurje oči obično su nepravilna oblika, bijele, sive ili žute boje. Najčešće nastaju na vanjskoj strani nožnog palca ili malog nožnog prsta jer su ta područja obično izložena najvećem pritisku. Kurje oči između prstiju nazivaju se mekim kurjim očima jer nisu tvrde kao ostale zbog vlažne kože među prstima. U svakom slučaju, pritisak na kurje oko je vrlo bolan i treba ga odstraniti. Preparati koji se koriste za tretman su keratolitici, koji polagano i bezbolno ljušte orožnjeli epitel, ubrzavaju izmjenu tvari u stanicama epiderme i regeneraciju kože, najčešće su to salicilna, mliječna kiselina i trikloroctena kiselina. Postoje u obliku otopine, olovke i u obliku flastera koji su jednostavniji za primjenu i ujedno ublažavaju pritisak obuće na kurje oko.

Koža muškaraca također treba pravilnu njegu – sve o tome možete pročitati u Pharmacy to go! Njega muške kože

 

 

Žuljeve obično dobijemo noseći nove cipele ili sandale na bose noge i nastaju trenjem i iritacijom između stopala i cipele i tada se stvori jastučić ispunjen tekućinom. Tekućina amortizira ranu i sprječava daljnji pritisak. Nemojte bušiti žuljeve nego na njih stavite flastere koji sadrže hidrokoloidni materijal koji istovremeno odvodi suvišnu tekućinu iz rane i stvara zaštitni jastučić od gela koji to okruženje čini vlažnim, što pomaže bržem zarastanju rane. U zaštićenom okružju, žulj će najbolje i sam zacijeliti. Probušite li zaštitni sloj žulja, omogućujete bakterijama ulaz u ranu, koja se u medicini tretira kao otvorena rana. Ipak, ukoliko se to dogodi, dezinficirajte otvoreni žulj (na primjer, s antiseptičkim sprejem) i stavite flaster. 

Sad kad ste apsolvirali i ovu temu, pripremite se za ljeto kako bi topli dani bili što udobniji!

Muče vas suha koža i atopijski dermatitis? Otkrijte rješenje u zanimljivoj Pharmacy to go! temi. Klik!

 

 

Canes-nail
Komplet za liječenje gljivičnih infekcija noktiju sadrži: tubu s 10 g masti, 22 vodootporna flastera za jednokratnu uporabu, plastično strugalo za nokte. Komplet za liječenje gljivičnih infekcija noktiju koristi se kao dio lokalnog liječenja gljivičnih infekcija noktiju na rukama i nogama. 
CIJENA: 215,58 kn
GDJE KUPITI: U Farmacia ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

Potrebna vam je detoksikacija organizma? Sve o tome saznajte u temi Pharmacy to go! / Detox je važan. Klik!

 

 

Canesten je vodeći lijek za liječenje dermatoloških i ginekoloških gljivičnih upala. Sačuvao je izvorni aktivni sastojak klotrimazol koji je razvio Bayer. Godine 1973. klotrimazol se pojavio na svjetskom tržištu, pa je danas referentni aktivni sastojak za lokalno protugljivično liječenje. Velik izbor proizvoda omogućava brzu, pouzdanu i primjerenu uporabu protiv gljivičnih bolesti. Danas je lijek Canesten® dostupan u više od 80 država. Bayerovi istraživači i dalje razvijaju inovativne i učinkovite oblike lijeka za nova područja uporabe i za sve tipove gljivičnih bolesti. Na području gljivičnih upala proizvod Canesten pruža čitav niz rješenja. 
CIJENA: 44,96 kn
GDJE KUPITI: U Farmacia ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

Jelovnik po mjeri ne mora biti samo želja, obratite se Pharmacy to go stručnjacima koji će vam složiti "custom made" menu. Klik!

 

 

Carnation Hydro Corn flasteri za kurje oči
Samoljepljive trake koje uklanjaju kurje oči u prosjeku oko 20 dana. Mogu se koristiti i za zaštitu kože odmah nakon odstranjivanja kurjeg oka. U pakiranju dolazi 10 komada. 
CIJENA: 17,72 kn
GDJE KUPITI: U Farmacia ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

Želite ojačati imunitet? Ne gubite vrijeme, već saznajte sve o tome u Pharmacy to go! temi. Kako osnažiti organizam? Klik!

 

 

Carnation Medicated Liquid i krema za stopala
Kolodij se koristi za uklanjanje kurjih očiju i bradavica, dok krema za stopala služi ili za izuzetno suha područja, ili kao svakodnevni tretman kad želimo da koža stopala bude u idealnom stanju. 
CIJENE: 
Kolodij 34 kn
Krema 44,47 kn
GDJE KUPITI: U Farmacia ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

Imate li problema s probavom, informirajte se u još jednoj zanimljivoj Pharmacy to go! temi. Klik!

 

 

Dietpharm ulje čajevca 
Za ublažavanje kod akni, herpesa, uboda insekata, te kod gljivica na nogama. 
CIJENA: 54,97 kn
GDJE KUPITI: U Farmacia ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

Pro-age – kako živjeti u skladu sa svojom kožom? Zna tema Pharmacy to go! / Pro-aging kao način života

 

 

Eucerin Repair Fuß kreme
Za izuzetno suhu, grubu i ispucanu kožu stopala – krema brzo regenerira kožu, daje joj dugotrajnu vlagu i vidno i osjetno poboljšava kvalitetu kože. Idealna je i za njegu stopala dijabetičara. 
CIJENA: 92,54 kn
GDJE KUPITI: U Farmacia ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

 

 

Exoderil otopina i krema učinkovito su rješenje za gljivične infekcije kože i noktiju jer sadrže djelatnu tvar naftifinklorid koji ubija gljivice.
Exoderil krema: učinkovito djeluje na kožne gljivice, kvasnice i plijesni. Brzo suzbija znakove upale, prije svega svrbež. Exoderil kremu treba nanijeti jednom dnevno na očišćeni i pažljivo bolesni dio kože i okolnu površinu. Za sprečavanje pojave recidiva, liječenje treba nastaviti najmanje dva tjedna nakon nestanka gljivica.
Exoderil otopina: koristi se za liječenje gljivičnih infekcija noktiju i kože stopala. Zbog dobrog prodiranja i dugog zadržavanja u različitim slojevima kože u učinkovitim antimikoznim koncentracijama Exoderil otopina pogodna je za lokalnu primjenu jedanput na dan.
CIJENE: 
Krema 44,72 kn
Otopina 54,84 kn 
GDJE KUPITI: U Farmacia ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

 

 

Gehwol piling i krema
Piling sadrži bambus i jojobu, temeljito eksfolira kožu stopala, dok krema na bazi meda i mlijeka intenzivno hidratizira kožu.
CIJENE: 
Piling 107,38 kn
Krema 100,75 kn
GDJE KUPITI: U Farmacia ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

 

 

Hansaplast Foot expert SOS
Namijenjeni tretiranju žuljeva, te daju instant olakšanje, djeluju protiv prljavštine, bakterija, te pomažu zacjeljivanje kože. Formula se bazira na hidrokoloidnoj tehnologiji. 
CIJENA: 52,60 kn
GDJE KUPITI: U Farmacia ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

 

 

Nailner repair
Olovka Nailner Repair dokazano pospješuje tretiranje gljivica na noktima i štiti novo narasli nokat od infekcije. Klinički je ispitana. Praktična olovka omogućuje jednostavno i brzo nanošenje. Sadržaj je dovoljan za oko 300 nanošenja.
CIJENA: 179,89 kn
GDJE KUPITI: U Farmacia ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

 

 

Octenisept je antiseptik za višekratni, vremenski ograničeni antiseptik, a koristi se i za vremenski ograničenu potpornu terapiju gljivične infekcije na koži između prstiju stopala i za potporni antiseptički tretman rana.
CIJENA: 33,79 kn
GDJE KUPITI: U Farmacia ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

 

 

Pranarom ulje čajevca 
Primjenjuje se kod akni, gljivica, virusnih i bakterijskih infekcija. 
CIJENA: 46,25 kn 
GDJE KUPITI: U Farmacia ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

 

Wartner olovka za kurje oči
Formula se bazira na kiselini TCA trichloroacetic, te daje rezultate unutar jednog tjedna. Olovka pruža jednostavnu aplikaciju, a proizvod se može koristiti i za djecu iznad 4 godine starosti. 
CIJENA: 96,53 kn
GDJE KUPITI: U Farmacia ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

New Report

Close