Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet 2006.

Autor: Sandra Krstev Barać , 10. prosinac 2009. u 22:00

Velike površine vinograda i raznolikost geografskih položaja daju širok asortiman

S obzirom na raznolikost geografskih položaja vinorodnih područja te velikog broja domaćih i međunarodnih sorti grožđa, među australskim vinima svatko može naći svoga favorita, bilo da traži izuzetno vinom s karakterom ili svakodnevnim vinom koje će konzumirati uz pizzu.

Malo tko nije čuo za australske vinarije kao Hardy’s, Rosemount, Jacobs Creek, Wolf Blass, d’Arenberg ili Penfolds. Upravo se ime Penfolds najčešće spominje jer je i prema svjetskim standardima riječ o jednoj od najvažnijih i najprestižnijih vinarija svijeta. Dodatno, o današnjim Penfoldsovim vinima brine?jedan od najpoželjnijih “winemakera” današnjice Peter Gago.?Od niza dostupnih Penfoldsovih vina, kušana je “originalna australska” kupaža shiraza i cabernet sauvignon iz linije Koonunga Hill. Udjeli pojedinih sorti u kupaži se mijenjaju iz godine u godinu, ali uglavnom dominira shiraz koji je u ovom vinu zastupljen sa 78% (moramo napomenuti da se prilikom kušanja nije primijetio tipičan potpis australskog shiraza). Prije punjenja u boce vino je odležalo 8 mjeseci u kombinaciji američke i francuske hrastovine, što je pridonijelo povezivanju komponenti vina u kompaktnu cjelinu. Duboke tamno crvene boje, ovaj vinski uradak netom nakon nalijevanja u čašu jasno odražava prisutne sorte jer na nosu dominiraju sočni i dugotrajni mirisi tamnoga bobičastog voća (pretežno borovnica) i duhanskog dima, a s vremenom se probijaju mirisi svježe ispiljenog drveta i finoga čokoladnog moussa. Za razliku od mirisa, okus ne odaje sortno porijeklo. Na nepcu, lijepo zaokruženo i skladno, iako za naš ukus nedovoljno koncentrirano da bi bilo odlično, no bez sumnje vrlo pitko i živo, što će, vjerujemo, privući ljubitelje malo lakših vina. Vrlo blagih tanina i solidne trajnosti. Preporučujemo da ne oklijevate u trošenju.

Najbolje pristaje uz aromatične sireve, mesnu štrucu i meso peradi u bogatim umacima
Preporučena temperatura posluživanja: 18-20 C°
Cijena: 104 kn

Komentirajte prvi

New Report

Close