Pago de Cirsus, Single Vineyard Oak Aged, 2007.

Autor: Poslovni.hr , 03. lipanj 2010. u 22:00

Zanimljiva kupaža iz relativno mladog podruma s juga Španjolske

S juga Španjolske vinske regije Navarre, dolaze vina iz vinarije Pago de Cirsus, u vlasništvu Inaki Nuneza, poznatog filmskog distributera i producenta ali i uspješnog vinara. U suradnji s vrhunskim enolozima unazad nekoliko godina iz podruma ove kuće izlaze odlični primjerci koji su u relativno kratkom vremenu osvojili niz svjetskih priznanja, a sama vinarija je uvrštena na Decanterovu listu 100 najboljih vinarija svijeta.

Na 135 ha vinograda zasađenih sortama cabernet sauvignon, merlot, tempranillo, syrah, chardonnay, sauvignon blanc i muscat provodi se intenzivno reduciranje prinosa grožđa što rezultira koncentriranim vinima vrlo visoke kvalitete. Kušani primjerak jedan je od startnih proizvoda a nastaje kao kupaža tempranilla, merlota i cabernet sauvignona. Zbog oprečnih zahtjeva sazrijevanja (hladnija klima za kiselinu i sunce za dovoljno sladora) Tempranillo se često miješa s drugim sortama što mu uistinu dobro leži iako i kao monosortni primjerak može zabljesnuti i dati vina iznimke kakvoće. Kušano vino karakterizira blistava rubinska boja osrednje dubine. Ono što se na prvu može primijetiti je umjerenost u doziranju utjecaja drveta na aromatski profil. Delikatne nijanse zadimljenosti isprepletene su s bogatim crvenim i tamnim bobičastim voćem. Posebno su nas razveselile zemljasto-prašinaste rustikalne nijanse mirisa. U ustima se na prvu čini papreno, vruće i prilično blijedo međutim kada mu date vremena (minimalno 15 minuta u čaši) pokazati će svoju bolju stranu. Sočni i zreli okusi podržani su sa solidnim kiselinama i svilenkastim,ugodnim taninima iako će se možda naviknutim na stasita i čvršća vina tanini učiniti preblagima.
(skb)

Savjeti

Najbolje pristaje uz: crveno meso pripremljeno na roštilju
Temperatura serviranja: 21 °C
Cijena: 58,00 kn
Savjet: dajte mu minimalno 15 minuta u čaši kako bi imao vremena pokazati svoju bolju stranu sočnog i zrelog okusa

Komentirajte prvi

New Report

Close