Oz Clark: Imate sjajna vina, borite se za teran!

Autor: Agencija VLM , 03. svibanj 2013. u 13:44
Oz Clark (Press foto)

Još vas ne prepoznaju u svijetu, imate sjajna vina i trebate se gurati. Priča s teranom nije ista kao s tokajom i u njoj valja zadržati čvrst stav.

Jedan od najuglednijih svjetskih vinskih stručnjaka, autor prve “vinske televizije” u Engleskoj Oz Clarke ponovno je u Hrvatskoj na poziv Vina Belje. Za Večernji list govorio o dojmovima o zemlji i vinogorju koji ga, kaže, ne prestaju oduševljavati.– Posljednji put bio sam ovdje prije točno godinu dana, a danas sa zadovoljstvom primjećujem velik napredak u kvaliteti i stilu vina. Zapravo ne velik, već enorman ako ih usporedim s prvim posjetom otprije pet godina – iskreno je oduševljen slavni vinski znalac.  Oz Clark priznaje i da su mu sve vinske regije Hrvatske, od Dalmacije do Podunavlja, zanimljive, svaka na svoj način. 

Malvazija je moja ljubav  

– Dojmili su mi se pomaci u dva bijela vina – malvaziji, koja ulazi u internacionalnu ligu kao lako, svježe, aromatično vino koje je sve popularnije osobito u ovo doba godine. Ona je, opišimo je hedonistički, sjajan aperitiv za tople ljetne dane. Zanimljivo je da, osim lake i svježe malvazije, postoji još nekoliko stilova proizvodnje vina, tradicionalnijih, koji su isto tako zanimljivi. Usporedio bih malvaziju sa sauvignon blancom s Novog Zelanda. I graševina mi je, kao druga bijela sorta, zanimljiv iskorak među hrvatskim vinima. Briga o vinogradu i puno rada u vinariji donose novo uzbudljivo vino koje, zapravo, predstavlja revoluciju na vinskoj sceni Hrvatske. Graševina je u Slavoniji i na Dunavu više od 300 godina i reflektira bogatstvo regija, tla… Prije četiri godine graševine su bile bogate, a danas moderne vinarije, poput Vina Belje, donose graševine koje su usto i svježe. Od zlatne boje graševina prelazi do zelenih odsjaja u svijetlozlatnim nijansama. Usporedio bi je s chardonnayem, velikom i poznatom međunarodnom sortom. Svi oni koji se odmiču od chardonnaya upravo u graševini mogu naći novu inspiraciju. Zanimljivo je da veliki proizvođači graševine ne trebaju hrastove bačve za ovu sortu jer ona sama nosi snagu i teksturu. 

Teran je vino za znalce 

Clark hrvatska vina opisuje, kaže, kao mozaik boja i tekstura. – Dalmacija, izuzetno vruća i prelijepa, donosi snažna vina, a Istra s više povjetarca s Jadrana svježinu u crnim i bijelim sortama. U Slavoniji i Podunavlju teksture su bogatije pa je pravi izazov dobiti svježinu, a pritom ne izgubiti bogatstvo.

– Hrvatska ima vinsku tradiciju, dojmila me se njena različitost i “taste of place” – upravo je ovo bitno nastaviti te zadržati prepoznatljivost.   Kada bi birao vino kojim će se častiti ovog ljeta, Oz Clark izabrao bi, kaže, malvaziju, a za ručak s prijateljima – teran i frankovku iz Podunavlja, dok bi uz večeru rastočio finu graševinu. U njegovu kovčegu kao dar iz Hrvatske našli bi se bermet, babić, graševina… Pratio je vinski znalac Clark i priču o teranu i slovenskom refošku.

– Mislim da Hrvatska treba čvrsto stajati pritom da je teran sorta grožđa koja je ovdje prisutna stotinama godina. Ovo nije situacija kao s tokajom i prijeporima između Mađarske, Slovenije i Italije. Hrvatska u ovoj priči treba biti čvrsta.  U svijetu vas još ne prepoznaju kao vinsku zemlju i upravo zbog toga je važna izgradnja priče Vina Croatica. Očiti su pomaci u kvaliteti, što potvrđuju i nagrade i odlične kritike. Hrvatsko se vino treba gurati kao zanimljivo novo iskustvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close